Subjektive danske medier pibler frem

Falske nyhedsmedier og falske nyheder vinder frem på nettet både i udlandet, men også i Danmark. Eksperter advarer om en farlig tendens, skriver Berlingske.

 


”Danske journalister er dumme, uvidende, sindssygt historieløse og meget ofte aldeles uhæderlige uden selv at være klar over det. Sig farvel til den fordækte lügenpresse og sig goddag til NewSpeek Networks.”

Så kontant lyder det i en video, der dukker op, når man besøger den danske web-tv-station NewSpeek Network. Bag mediet står den journalistuddannede og tidligere cavlingvinder fra Ekstra Bladet, Jeppe Juhl, som Berlingske har talt med.

Jeppe Juhl siger til avisen, at den danske presse er ude af trit med virkeligheden og underlagt en kulturradikal ”tung undertrykkende sky”.

”Vi er et internetbaseret subjetivt medie, som toner rent flag. Vi er en del af den nye medievirkelighed, som er en konsekvens af det svigt, den etablerede presse har udøvet,« siger Jeppe Juhl til Berlingske.

NewSpeek laver flere videoer hver uge, der kan ses på web-tv-stationens hjemmeside. Og de bliver desuden delt flittigt på stationens Facebookside. Historierne har hovedsageligt et indvandrerkritisk fokus. Og ifølge Berlingske slipper der også en række usande historier ud til seerne, mens der samtidig affyres en bredside mod de etablerede medier, fordi de ”fortier” historien.

”Og i Tyskland, ja, der er Merkel begyndt at flyve migranter ind om natten for ikke at vække for meget opmærksomhed. Den nyhed, som er helt dokumenteret, er vist ikke helt sluppet ud igennem de etablerede mediers filter,” lød det i historie hos NewSpeek forleden. Da Radio24syv konfronterede Jeppe Juhl med historien, erkendte han, at den nok ikke var gangbar. Men afviste samtidig, at han var vidende herom på forhånd.

Jesper Tække, lektor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, kalder det en nyhedsside for falske og manipulerende nyheder, som ”undergraver det danske nyhedsbillede”. Og han fremhæver, at vi også i Danmark vil se langt flere falske historier i fremtiden.

Også formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, lægger afstand til NewsPeek.

”Man skal ikke tage det for et nyhedsmedie, for det er ikke journalistik, det er webblogging. Det er holdninger, tilkendegivelser, usandheder og kvarte sandheder,” siger han til Berlingske.

Læs hele artiklen her.

 

Forrige artikel Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Næste artikel Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.