Subjektive danske medier pibler frem

Falske nyhedsmedier og falske nyheder vinder frem på nettet både i udlandet, men også i Danmark. Eksperter advarer om en farlig tendens, skriver Berlingske.

 


”Danske journalister er dumme, uvidende, sindssygt historieløse og meget ofte aldeles uhæderlige uden selv at være klar over det. Sig farvel til den fordækte lügenpresse og sig goddag til NewSpeek Networks.”

Så kontant lyder det i en video, der dukker op, når man besøger den danske web-tv-station NewSpeek Network. Bag mediet står den journalistuddannede og tidligere cavlingvinder fra Ekstra Bladet, Jeppe Juhl, som Berlingske har talt med.

Jeppe Juhl siger til avisen, at den danske presse er ude af trit med virkeligheden og underlagt en kulturradikal ”tung undertrykkende sky”.

”Vi er et internetbaseret subjetivt medie, som toner rent flag. Vi er en del af den nye medievirkelighed, som er en konsekvens af det svigt, den etablerede presse har udøvet,« siger Jeppe Juhl til Berlingske.

NewSpeek laver flere videoer hver uge, der kan ses på web-tv-stationens hjemmeside. Og de bliver desuden delt flittigt på stationens Facebookside. Historierne har hovedsageligt et indvandrerkritisk fokus. Og ifølge Berlingske slipper der også en række usande historier ud til seerne, mens der samtidig affyres en bredside mod de etablerede medier, fordi de ”fortier” historien.

”Og i Tyskland, ja, der er Merkel begyndt at flyve migranter ind om natten for ikke at vække for meget opmærksomhed. Den nyhed, som er helt dokumenteret, er vist ikke helt sluppet ud igennem de etablerede mediers filter,” lød det i historie hos NewSpeek forleden. Da Radio24syv konfronterede Jeppe Juhl med historien, erkendte han, at den nok ikke var gangbar. Men afviste samtidig, at han var vidende herom på forhånd.

Jesper Tække, lektor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, kalder det en nyhedsside for falske og manipulerende nyheder, som ”undergraver det danske nyhedsbillede”. Og han fremhæver, at vi også i Danmark vil se langt flere falske historier i fremtiden.

Også formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, lægger afstand til NewsPeek.

”Man skal ikke tage det for et nyhedsmedie, for det er ikke journalistik, det er webblogging. Det er holdninger, tilkendegivelser, usandheder og kvarte sandheder,” siger han til Berlingske.

Læs hele artiklen her.

 

Forrige artikel Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer Næste artikel Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.  

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Socialdemokratiske borgmestre har godkendt opførelsen af 21 tyrkiske moskéer gennem tiden, skriver det alternative højrefløjsmedie Newspeek. Påstanden er ikke i nærheden af at være korrekt, viser TjekDets rundspørge til kommuner, og en række forskere stemmer i.