Kun én dansk virksomhed blandt verdens største

Bare én dansk virksomhed har i år fundet vej til hitlisten over verdens 500 største virksomheder, der udarbejdes af det amerikanske tidsskrift Fortune hvert år.

A.P. Møller Mærsk Gruppen repræsenterer som det eneste selskab Danmark på The Fortune 2016 Global 500, der er et indeks over verdens 500 største virksomheder målt på omsætning.

I perioden 2005-2009 lå også Danske Bank på listen – endda blandt de 300 største. Et indtægtsfald i 2010 sendte dog banken på en rutsjetur til 454. pladsen, og yderligere fald i omsætningen det efterfølgende år gjorde, at selskabet helt røg ud af listen i 2012.

Også de øvrige nordiske lande har selskaber i topklassen. I Norge er det Statoil, som indtager 145. pladsen med en omsætning på 59,9 mia. dollar i 2015. Svenskerne kan prale af at have hele tre selskaber med på listen. Det er blandt andet H & M Hennes & Mauritz. Svenskerne har dog oplevet bedre tider på Fortunes liste. Før finanskrisen optrådte hele syv selskaber på listen.

Det mest bemærkelsesværdige ved årets liste er væksten i antallet af kinesiske virksomheder på listen, oplyser Fortune.

Med over 100 selskaber huser Kina næstflest af virksomhederne på Fortunes liste. Kun USA lægger jord til flere selskaber end Kina.

LÆS OGSÅ: Fremtidens vækstindsats bør drives af eksperimenter

I det hele taget er de 500 virksomheder samlet på meget få af verdens lande. I alt 31 lande optræder på listen, hvoraf de 14 er europæiske. 27 af de 500 selskaber har således hovedkvarter i Tyskland, 25 i Storbritannien og 15 i Schweiz.

Mens den amerikanske detailhandelskæde Walmart beholder sin placering som verdens mest værdifulde virksomhed, hopper det kinesiske energiforsyningsselskab State Grid i år fra 7. til 2. pladsen. 3. og 4. pladsen er ligeledes domineret af kinesiske selskaber, nemlig henholdsvis oliegiganten China National Petroleum Corp og Sinopec Group.

Fortunes betragter det selv som enestående, at ét land sidder på hele tre placeringer inden for top fem. Samtidig byder årets opgørelse på hele 13 nye kinesiske selskaber. Deriblandt er tre ejendomsselskaber, China Vanke Co, Dalian Wanda Group og Evergrande Real Estate Group, der alle tre har nydt godt af fornyet vækst på det kinesiske ejendomsmarked – en vækst, der ifølge Fortune, blev udløst af en opblødning af stramme kinesiske regler for huskøb.

Først på 5. pladsen finder vi et europæisk selskab. Det er hollandske Shell. Det er i det hele taget USA, Kina og Europa, der dominerer top 500-listen.

LÆS OGSÅ: Vismandsoplæg: Væksten halter, men velstanden øges

Walmart er i øvrigt den ubestridte konge af verdens største selskab. Kæden har nemlig siddet på førstepladsen gennem to årtier. I alt har selskabet 2,3 mio. ansatte, og sidste år bød på vækst i omsætningen på astronomiske en halv billion dollar, hvilket udløste et overskud på 14,9 mia. dollar.

State Grid er verdens største forsyningsselskab, hvor ikke mindst efterspørgslen på solfangere, vindmøller og andre former for bæredygtige energikilder har givet selskabet et gevaldigt vækstboom. Og det er ikke mindst hjemmemarkedet, der driver værket.

LÆS OGSÅ: Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer

Den amerikanske elektronikgigant Apple kan også i år notere sig en placering i toppen, nemlig som nr. 9. Selskabet optrådte første gang på Fortune Global 500 i en kort periode i midten af 1990erne, før det røg ud og tog en pause på næsten ti år.

Årets udgave af listen byder i øvrigt totalt set på et fald i omsætningen på 11,5 pct. i forhold til sidste år. Det svarer til 27,6 billioner dollar i tabt omsætning. Årsagen skal ifølge Forbes blandt andet findes i en højere dollarkurs – der gjorde det dyrere for amerikanske virksomheder at eksportere – lav vækst i Kinas økonomi og et kollaps i olieprisen.

LÆS OGSÅ: Mandag Morgen jagter ny vækst i Danmark

LÆS OGSÅ: Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år

LÆS OGSÅ: Steen Hildebrandt: Vækstens muligheder og forbandelse

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Bankerne i digitalt kapløb om de unge Næste artikel Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad