Kun én dansk virksomhed blandt verdens største

Bare én dansk virksomhed har i år fundet vej til hitlisten over verdens 500 største virksomheder, der udarbejdes af det amerikanske tidsskrift Fortune hvert år.

A.P. Møller Mærsk Gruppen repræsenterer som det eneste selskab Danmark på The Fortune 2016 Global 500, der er et indeks over verdens 500 største virksomheder målt på omsætning.

I perioden 2005-2009 lå også Danske Bank på listen – endda blandt de 300 største. Et indtægtsfald i 2010 sendte dog banken på en rutsjetur til 454. pladsen, og yderligere fald i omsætningen det efterfølgende år gjorde, at selskabet helt røg ud af listen i 2012.

Også de øvrige nordiske lande har selskaber i topklassen. I Norge er det Statoil, som indtager 145. pladsen med en omsætning på 59,9 mia. dollar i 2015. Svenskerne kan prale af at have hele tre selskaber med på listen. Det er blandt andet H & M Hennes & Mauritz. Svenskerne har dog oplevet bedre tider på Fortunes liste. Før finanskrisen optrådte hele syv selskaber på listen.

Det mest bemærkelsesværdige ved årets liste er væksten i antallet af kinesiske virksomheder på listen, oplyser Fortune.

Med over 100 selskaber huser Kina næstflest af virksomhederne på Fortunes liste. Kun USA lægger jord til flere selskaber end Kina.

LÆS OGSÅ: Fremtidens vækstindsats bør drives af eksperimenter

I det hele taget er de 500 virksomheder samlet på meget få af verdens lande. I alt 31 lande optræder på listen, hvoraf de 14 er europæiske. 27 af de 500 selskaber har således hovedkvarter i Tyskland, 25 i Storbritannien og 15 i Schweiz.

Mens den amerikanske detailhandelskæde Walmart beholder sin placering som verdens mest værdifulde virksomhed, hopper det kinesiske energiforsyningsselskab State Grid i år fra 7. til 2. pladsen. 3. og 4. pladsen er ligeledes domineret af kinesiske selskaber, nemlig henholdsvis oliegiganten China National Petroleum Corp og Sinopec Group.

Fortunes betragter det selv som enestående, at ét land sidder på hele tre placeringer inden for top fem. Samtidig byder årets opgørelse på hele 13 nye kinesiske selskaber. Deriblandt er tre ejendomsselskaber, China Vanke Co, Dalian Wanda Group og Evergrande Real Estate Group, der alle tre har nydt godt af fornyet vækst på det kinesiske ejendomsmarked – en vækst, der ifølge Fortune, blev udløst af en opblødning af stramme kinesiske regler for huskøb.

Først på 5. pladsen finder vi et europæisk selskab. Det er hollandske Shell. Det er i det hele taget USA, Kina og Europa, der dominerer top 500-listen.

LÆS OGSÅ: Vismandsoplæg: Væksten halter, men velstanden øges

Walmart er i øvrigt den ubestridte konge af verdens største selskab. Kæden har nemlig siddet på førstepladsen gennem to årtier. I alt har selskabet 2,3 mio. ansatte, og sidste år bød på vækst i omsætningen på astronomiske en halv billion dollar, hvilket udløste et overskud på 14,9 mia. dollar.

State Grid er verdens største forsyningsselskab, hvor ikke mindst efterspørgslen på solfangere, vindmøller og andre former for bæredygtige energikilder har givet selskabet et gevaldigt vækstboom. Og det er ikke mindst hjemmemarkedet, der driver værket.

LÆS OGSÅ: Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer

Den amerikanske elektronikgigant Apple kan også i år notere sig en placering i toppen, nemlig som nr. 9. Selskabet optrådte første gang på Fortune Global 500 i en kort periode i midten af 1990erne, før det røg ud og tog en pause på næsten ti år.

Årets udgave af listen byder i øvrigt totalt set på et fald i omsætningen på 11,5 pct. i forhold til sidste år. Det svarer til 27,6 billioner dollar i tabt omsætning. Årsagen skal ifølge Forbes blandt andet findes i en højere dollarkurs – der gjorde det dyrere for amerikanske virksomheder at eksportere – lav vækst i Kinas økonomi og et kollaps i olieprisen.

LÆS OGSÅ: Mandag Morgen jagter ny vækst i Danmark

LÆS OGSÅ: Væksten har haft kurs mod bunden i 20 år

LÆS OGSÅ: Steen Hildebrandt: Vækstens muligheder og forbandelse

Logo_MMdata
 

 

Forrige artikel Bankerne i digitalt kapløb om de unge Næste artikel Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad Èt europæisk land ville blive rigere uden sin hovedstad
Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Her er de danske skoleelevers personlige ambitioner

Med udgangspunkt i nye data fra den årlige PISA-undersøgelse har OECD udarbejdet et indeks over skolelevers ambitioner for deres uddannelse. Indekset sammenligner ambitionsniveauet blandt unge i over 50 lande.
Hvor gammel bliver du?

Hvor gammel bliver du?

Med udgangspunkt i din nuværende alder, har Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) udarbejdet en model for, hvor gammel du forventes at blive.
Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Så mange indvandrere og efterkommere bor der i din by

Intet boligområde i Danmark må have over 50 pct. indbyggere, der er indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Sådan lyder et forslag, der blevet vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Endnu er der ikke offentliggjort en liste over områderne, men har du få et lille indblik.
Her er verdens største rederier

Her er verdens største rederier

Danske Maersk Line er stadig verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning. Men det schweiziske Mediterranean Shipping Company er lige i hælene på den hæderkronede danske koncern.
Hvor mange har været

Hvor mange har været "i krig med naboen"?

Ifølge DR-serien ”I krig med naboen” har næsten halvdelen af alle danskere været i krig med deres nabo. Men den påstand er overdrevet, fortæller Detektor.

Velfærdens 2025-plan

Velfærdens 2025-plan

Frem til januar 2017 sætter Mandag Morgen fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund, som vi kender det i dag.
Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Verdensøkonomien vækster stadig grønnere

Endda kraftig økonomisk vækst er ikke længere ensbetydende med voldsomme CO2-udledninger. Siden år 2000 har mindst 21 lande haft fremgang i BNP og samtidig løbende lukket mindre og mindre CO2 ud i atmosfæren.
Facebook får sin første

Facebook får sin første "livstidsgeneration"

Facebook fylder 13 år om to en halv måned. Dermed står det sociale medie med sin første generation af brugere, der har kunne bruge tjenesten lige siden de rundede den magiske aldersgrænse for at være Facebookbruger.
Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Markeder gik hurtigt i rødt med udsigten til Trump-sejr

Donald Trump kan nu skifte adresse - fra sit tårn, Trump Tower, på 5th Avenue i New York til Pennsylvania Avenue i Washington, hvor den amerikanske præsidentbolig har matrikel. Allerede da de første få resultater forelå natten til onsdag reagerede markederne kraftigt.
Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Her er 16 mere eller mindre vanvittige valgresultater

Natten til onsdag kender vi resultatet af et af de mest spændende amerikanske præsidentvalg i nyere tid. Meningsmålingerne har givet anledning til mange - til tider vilde - spekulationer om det endelige udfald.
Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Her er svingstaterne, der kan afgøre præsidentvalget

Utallige meningsmålinger forsøger løbende at finde svaret på, hvem der bliver USA’s næste præsident. Men mange amerikanske vælgere skifter mening næsten dag for dag. Det gælder især i 11 delstater.
Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Faldende energiinvesteringer peger mod mere grøn energi

Energisektoren er i gang med en omfordeling af sine energiinvesteringer, men advarer samtidig om, at der skal flere penge på bordet for at imødegå klimaforandringer og opretholde sikkerheden i energiforsyningen.
Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danmark har færrest kvindelige selvstændige

Danske kvinder holder sig i den grad fra tilværelsen som selvstændigt erhvervsdrivende. Det viser en ny opgørelse fra OECD, der har undersøgt kønsfordelingen i 38 OECD- og partnerskabslande. Danmark skraber bunden.