Kommentar af 
Steen Hildebrandt

Det er svært at lære, hvis man allerede véd

Jeg har ofte sagt, at vi skal tage verdensmålene mere alvorligt. Nu siger jeg én ting til: Den næste bølge af bæredygtighedsmål er de indre udviklingsmål, som vi også skal tage alvorligt. Budskabet er: Vi må vende os mod det indre.

Vi mennesker foretager os vanvittige ting med os selv, hinanden, planeten jorden og dens ressourcer. På den baggrund kan man godt forstå det, når ledelsesforsker Otto Scharmer siger, at den vigtigste og mest undervurderede ledelseskompetence er at lytte. Lytte både til det, der kommer udefra, men også til det, der kommer inde fra det enkelte menneske.

Det siger Scharmer jo vel vidende, at det hverken er let at lytte eller at forbinde sig med det, man lytter sig til. Harvard-professor Amy C. Edmondson siger det genialt: ”Det er svært at lære, hvis man allerede véd.” Hun kalder dette ”the basic human challenge”.

Denne udfordring bliver vi nødt til at overkomme, for der er meget nyt, vi skal lære, tænke, føle og gøre. Grundlæggende drejer det sig om ændringer i vores opfattelse af, hvordan vi selv, naturen og verden fungerer og hænger sammen. Om ændringer i vores virkeligheds- og verdensopfattelse.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu