Afskaffelse af formueskattekursen: skattehul eller væksthæmmer?

Hvem har ret – virksomhederne eller skatteministeren? Det er spørgsmålet, efter at skatteminister Benny Engelbrecht i februar i år valgte at afskaffe muligheden for at familieejede virksomheder kan generationsskifte via den såkaldte formueskattekurs.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) kalder beslutningen for lukning af et skattehul. Virksomhederne kalder det en massiv væksthæmmer for danske, familieejede virksomheder.

Siden skatteministeren uden varsel den 5. februar i år ophævede det 32 år gamle formueskattecirkulære om beregningsgrundlaget for arveafgiften, som er blevet benyttet til at værdiansætte aktier ved generationsskifte, har debatten raset. Se tekstboks.

På den ene side står virksomhederne, som kritiserer ministeren for at have lavet et kæmpe benspænd på virksomhedsejere i Danmark. Jacob Topsøe, barnebarn af Haldor Topsøe og bestyrelsesmedlem i Haldor Topsøe A/S, har direkte kaldt beslutningen ”gift” for familieejede virksomheder, mens det familieejede AVK Holding med 3.100 ansatte og en årlig omsætning på 3,5 mia. kr. har truet med, at de er på vej ud af landet, hvis ministeren står ved sin beslutning.

Login