Agent for vand og big data

Vand er en sparsom ressource af strategisk vigtighed og overalt i verden en forudsætning for bæredygtig udvikling. Samtidig er vand en ressource, der i mange af klodens befolkningscentre distribueres i ineffektive rørsystemer, og som derfor i stort omfang går til spilde, inden det når frem til forbrugeren.

Disse fundamentale fakta er grundlaget for den forretningsmodel, der har gjort den unge israelske big data-virksomhed TaKaDu til en rollemodel, når det gælder omstillingen til den nye ressourceøkonomi. TaKaDu, der i november 2013 blev kåret som vinder af Mandag Morgens globale bæredygtighedspris Sustainia Award, lever af at sælge sin big data-baserede software som en service til vandforsyningsselskaber verden over.

[graph title="Amir Peleg" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f2096-amir-pele.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/bc0e7-amir-pele.jpg" text="Navn og stilling: Amir Peleg, CEO og grundlægger i TaKaDu."] [/graph]

Den israelske virksomhed er dermed et eksempel på den overordnede trend, som Jeffrey D. Sachs fra The Earth Institute for nylig påpegede: at de bedste reelle vækstmuligheder i verdensøkonomien i dag ligger i de innovative virksomheder, der er i stand til at skaffe produktivitetsforbedringer ved hjælp af den nyeste teknologi og at bidrage til at skabe bæredygtige systemer af energi, ressourcer og mobilitet.

Potentialet alene på vandområdet er enormt. OECD anslår, at efterspørgslen efter vand vil stige med 55 pct. fra 2000 til 2050, og at 40 pct. af verdens befolkning til den tid vil leve i regioner, hvor adgangen til vand er under pres. Allerede i dag står det klart, at vandværker verden over hvert år taber 80 milliarder kroner på, at mellem en fjerdedel og en tredjedel af det vand, de producerer, forsvinder undervejs i distributionen frem til kunderne.

”Det, vi gør i TaKaDu, er at hjælpe virksomhederne til at overvåge og håndtere deres distributionssystem langt mere effektivt ved at tilføre viden om matematik og algoritmer. På den måde hjælper vi dem med at udnytte de mange data, som de ofte selv ligger inde med. Vi hjælper dem så at sige ind i big data-tidsalderen med alle de muligheder, den indebærer,” siger den både akademisk og militært højt uddannede Amir Peleg, der har grundlagt TaKaDu.

Han glæder sig over, at selskabet på det seneste har fået de første kunder i to vigtige lande som Holland og Brasilien.

”2013 var det tredje år, hvor vi var på markedet med vores produkter. Og vi kan mærke, hvordan virksomheden nu modnes. Vores kunder har lært vores produkter at kende, og de bliver i butikken. Samtidig kan vi bruge deres feedback til at gøre vores produkter bedre med flere nye features,” siger Peleg, som mener, at der må ligge uudnyttede forretningsmuligheder i at koble viden om big data med store forsyningsvirksomheder, sådan som TaKaDu gør det.

Han ser bæredygtighed og service som to vigtige globale udviklingsområder. Kunderne over hele verden kræver bedre service fra deres forsyningsvirksomhed, uanset om det drejer sig om vand, energi eller mobilitet. Forsyningsvirksomhederne er under pres for at blive mere effektive, og i den proces skal de bruge big data – eller business intelligence – til at blive dygtigere.

Elitesoldat med MBA

Hvis der er et sted i verden, hvor man er bevidst om den strategiske nødvendighed af adgang til vand, er det i Israel, hvor TaKaDu er opstået.

Siden staten Israels grundlæggelse i 1948 har landets civile og militære beslutningstagere givet det absolut hovedprioritet at skaffe adgang til rent vand, ligesom man har satset målrettet på at være med helt fremme, når det gælder skabelsen af innovative teknologier.

Amir Peleg er præget af begge disse strategiske satsninger fra den israelske hærs side. Han er uddannet i den israelske hærs myteomspundne akademiske eliteprogram Talpiot, der hvert år skummer de 60 dygtigste elever blandt Israels 10.000 bedste studerende inden for matematik og fysik.

Disse unge mennesker føres herefter igennem fire års intensive akademiske studier kombineret med en militær officersuddannelse. Derefter suppleres studierne med uddannelser på eliteuniversiteter i Europa eller USA – i Amir Pelegs tilfælde en MBA fra INSEAD i Paris efter studier i matematik, fysik og computervidenskab i Jerusalem.

Kronisk vandmangel drev innovation

Pelegs første succesrige iværksættereventyr var big data-virksomheden YaData, som han grundlagde i 2006 og solgte videre til Microsoft for omkring 200 millioner kr. to år senere.

Herefter var han på udkig efter et nyt projekt, og han fik hurtigt øje på mulighederne for at skabe en ny forretning ved at kombinere sin viden om big data og iværksætteri med den store viden om vandteknologi, som findes i Israel.

”Den viden har vi udviklet, fordi vi altid har haft mangel på vand. Sådan er det jo med meget innovation. Når en situation på et bestemt område er kritisk, så må man tænke kreativt for at udvikle nye løsninger,” siger Peleg, som tilføjer, at der i Israel også er god adgang til venturekapital.

TaKaDu er i dag aktiv i seks lande: Australien, Chile, Israel, Storbritannien, Spanien og Portugal. Man har store vækstplaner, fordi der, som Peleg understreger, findes 250.000 vandforsyningsvirksomheder rundt om i verden. Det var ikke kun Sustainia Awards priskomité, der i 2013 satte pris på TaKaDus vækstpotentiale. Tidligere på efteråret skød den store amerikanske koncern 3M 6 millioner dollar – godt 33 millioner kr. – i virksomheden via datterselskabet 3M New Ventures.

Forrige artikel Det skal virke for virksomhederne Næste artikel Hun fik os til at stoppe op inden skraldespanden

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.