Amazons dominans udfordrer LEGO

LEGO befinder sig i en ny tid med fokus på at skabe en solid bund for fremtidig vækst. Omkostningerne skal trimmes, før legetøjsvirksomheden kan tage næste skridt i en verden, hvor Amazon sætter betingelserne.

1. oktober 2017 tiltrådte Niels B. Christiansen som topchef for LEGO, og i foregående uge fremlagde han så sit første halvårsregnskab. Her løfter han på fornem vis arven efter Jørgen Vig Knudstorp, der ser ud til at have fundet sig til rette som bestyrelsesformand.

Niels B. Christiansen har fået frie hænder i hverdagen, og han er den snusfornuftige direktør med fokus på resultater her og nu. Netop den tidligere Danfoss-chef er en af de dygtigste i toppen af dansk erhvervsliv til at holde omkostningerne i skak.

Hvis ikke det var, fordi dollaren var faldet med 10 pct. i forhold til samme periode sidste år, ville omsætningen være øget med 1 pct., og driftsoverskuddet være 4 pct. bedre.

Overskudsgraden er lige under 30 pct. for første halvår af 2018. Det er markant bedre end de store konkurrenter, men det er dårligere end de bedste år under Jørgen Vig Knudstorp.

Når der er kommet styr på omkostningerne, kan LEGO kaste sig ud i næste trin på rejsen, hvor det gælder om at få styrket den digitale satsning.

Her er der visse lighedspunkter med Carlsbergs strategi, hvor bryggeriet i første omgang har fokus på at få styr på omkostningerne via strategien Funding the Journey, som er fundamentet for den mere fremtidsorienterede strategi, SAIL’22. Carlsbergs seneste halvårsregnskab viser, at CEO Cees ’t Hart og CFO Heine Dalsgaard har været dygtige til at få styr på omkostningerne.

Besparelser ses på bundlinjen

Når pengekassen er helt fyldt hos både Carlsberg og LEGO, skal pengene bruges til at skrue op for det asiatiske marked. Hos LEGO gælder det især om at styrke det kinesiske marked, hvor de største muligheder befinder sig.

Den nye LEGO-direktør har den klassiske Danfoss-værktøjskasse med, hvor han har taget hårdt fat på at få virksomheden stabiliseret. Mens forgængeren havde fokus på det langsigtede med masser af visioner om fremtidens LEGO, har Niels B. Christiansen beholdt de store langsigtede planer i skuffen og i stedet holdt fokus på at skabe positive resultater på kort sigt.

Ikke overraskende for en topchef med en ingeniørbaggrund. Niels B. Christiansen er civilingeniør fra DTU, mens Jørgen Vig Knudstorp er cand.oecon. og ph.d. i strategi fra Aarhus Universitet.

Amazon giver udfordringer

Sidste efterårs krak hos 564 amerikanske Toys ’R’ Us-butikker påvirker stadig det livsvigtige amerikanske marked, fordi legetøjskæden her har været en vigtig salgskanal for LEGO. Men nu er den store amerikanske kæde fortid. Det har også været et hårdt slag for LEGO’s konkurrenter, Hasbro og Mattel, der begge har oplevet omsætningsfald på omkring 10 pct.

LEGO har været heldige med at omstille sig til nye tider, hvor salget er øget hos Walmart, Target og ikke mindst Amazon. Det har til gengæld en række udfordringer, først og fremmest for logistikken. Tidligere solgte LEGO meget store antal enheder til Toys ’R’ Us, som så stod for at distribuere i deres butikker. Nu bliver der solgt meget færre enheder. Logistikopgaven er derfor blevet mere kompliceret, i takt med at Amazon står for en større og større andel af LEGO’s omsætning.

En anden udfordring er, at LEGO’s synlighed er mindre på Amazons hjemmesider, og at der bliver endnu større fokus på prisen.
Det er ikke et spørgsmål om at finde alternative distributionsmuligheder, for der er ikke andre. Udviklingen er uundgåelig: Amazon overtager en større og større salgsandel i vores del af verden. Dog kan den kinesiske onlinehandelsplatform Alibaba og den indiske Flipkart være alternative kanaler, men deres forretningsmodeller minder meget om Amazon.

Pudsigt nok har Amazon været med til at sætte gang i LEGO’s egen hjemmeside, der er blevet en stærk distributionskanal. En større andel af LEGO’s omsætning kommer herfra, og det trækker omsætningstallene i en positiv retning.

Andet halvår af 2018 bliver som altid neglebidende spændende. Det er som altid julehandlen i USA og Europa, som er helt afgørende for det samlede årsregnskab. LEGO er på rette spor, men der er stadig plads til forbedringer.

Både 2018 og 2019 bliver derfor konsolideringsår, men samtidig skal der satses hårdt på Asien for at gøre sig mindre sårbare overfor udviklingen på nogle få nøglemarkeder. Ikke mindst de gamle vestlige markeder bør afløses af Asien med Kina i spidsen.Henrik Ørholst@orholst

Erhvervskommentator på Mandag Morgen, hvor han analyserer tendenser i dansk og internationalt erhvervsliv. Redaktør på VL Nyt og ekstern lektor ved CBS.

LÆS MERE
Forrige artikel Topcheferne træder ud af rampelyset Topcheferne træder ud af rampelyset Næste artikel Det nye DR er præcis som bestilt Det nye DR er præcis som bestilt

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.