Kommentar af 
Henrik Ørholst

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Når Elon Musk gør noget, så er det altid med kant. Det er derfor medierne elsker ham. Han er altid god for en overskrift.

Ligesom præsident Trump kan han også med 140 tegn på twitter få aktiekurser til at bevæge sig op eller ned, og netop det skete i begyndelsen af august, da han udsendte et tweet med overvejelser om at få afnoteret Tesla – og i samme omgang meddelte, at finansieringen var sikret.

Det gav i første omgang anledning til fest blandt aktionærerne, der lugtede guld. Men det var ikke helt i overensstemmelse med sandheden. Efterhånden som tiden gik, faldt kursen igen, og samtidig begyndte det amerikanske finanstilsyn, SEC, at røre på sig. De betegnede Elon Musks tweet som både falsk og vildledende. Det viste sig, at finansieringen ikke var sikret.

Musk har indtil nu været både CEO og bestyrelsesformand for Tesla. En amerikansk tradition, som giver en stærk ledelse. Det kan være en styrke i en opbygningsfase af en virksomhed, men det kan være problematisk i senere faser af en virksomheds liv, at det ikke er muligt for bestyrelsesformanden at udfordre CEO’en.

Og Elon Musk er da heller ikke bestyrelsesformand meget længere.

Som følge af det misvisende tweet har Musk fået en bøde på tyve millioner dollar og påbud om, at 31. oktober er sidste dag, hvor han både kan være bestyrelsesformand og CEO. Der skal derfor findes en uafhængig bestyrelsesformand, som har det øverste ledelsesmæssige ansvar. Lige nu er James Murdoch, afgående topchef i 21st Century Fox, favorit til at blive manden, der skal udfordre den karismatiske stifter.

Det kan blive en vanskelig rolle. Elon Musk er stadig Teslas største aktionær, og dermed har han – formelt – det sidste ord i forhold til den kommende formand. Og så er han en stærk iværksætter med mange utraditionelle ideer. Den slags kræver, at en kommende bestyrelsesformand kender de spilleregler, der gælder for en virksomhed med en stærk og utraditionel iværksætter som topchef.

Faldende kurs giver nye muligheder

Teslas kurs har været i frit fald lige siden det berømte tweet i begyndelsen af august. I sidste uge kom 3. kvartalsregnskab for den hårdprøvede virksomhed, som viste et rekordoverskud på 312 millioner dollars. Det er kun tredje gang i virksomhedens 15-årige historie at det lykkes at skabe sorte tal. Det øger sandsynligheden for en overtagelse. 

Elektriske biler står stadig kun for en forsvindende lille del af den globale bilproduktion. Til gengæld er stort set alle bilfabrikker i gang med elektriske biler.

Teknologisk er det ikke vanskelig at fremstille en elektrisk bil. Der er færre komponenter end en benzin- eller dieselbil. Den største udfordring er kapaciteten i batterierne. Her har de traditionelle biler langt større rækkevidde. En anden udfordring er, at der kun er begrænset produktionskapacitet af batterier.

Det afgørende gennembrud for elektriske biler ligger således mindst fem år ude i fremtiden.

Tesla befinder sig på et marked, hvor de er en af de mindste virksomheder, og hvor stordrift er et nøgleord. Et forhold som også kan være en medvirkende årsag til,at Tesla er moden for en overtagelse.

Apple som joker

Det vil være oplagt, at Tesla bliver overtaget af en af de store bilfabrikker, men der er andre muligheder: F.eks. at Apple overtager Tesla, eller at der skabes et trekløver med Tesla, Apple og en bilproducent som tredje ben.

I efteråret 2015 spåede det amerikanske magasin Fortune, at Apple ville købe en del af Tesla i løbet af 2016. Et emne som også New York Times beskæftigede sig med på tidspunktet. Ligesom så mange andre forudsigelser blev det ikke til noget. I dag kan det være et relevant forslag. 

Den nuværende topchef Tim Cook har forvandlet Apple til verdens mest værdifulde virksomhed, men det har primært været med udgangspunkt i at styrke den eksisterende forretning.

Med en svulmende pengetank har Apple de økonomiske muskler, der skal til. Det har tidligere være meddelt, at man i 2019 eller 2020 vil lancerede en elektrisk bil. At udvikle en bil er ekstremt kostbart, og det kræver kæmpe investeringer. Derfor har der været gentagne overvejelser om alliancer med bilproducenter.

Ved at købe Tesla vil Apple rykke frem i forreste række indenfor den elektrisk bilteknologi. Især Teslas viden og indsigt indenfor elektriske batterier er nøglen til den fremtidige succes i branchen.

Selvom Tim Cook klæder sig på med rullekrave og cowboybukser, så er han nærmest gennemsigtig sammenlignet med Steve Jobs. Apple har ikke under Cook lanceret nye produkter, der har betydet lige så meget som iPhone og iPad.

Den elektriske bil er en chance for, at Tim Cook kan vise, at han også kan komme med noget, som ændrer verden. Spørgsmålet er, om Elon Musk får lov til at følge med.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu