Danmark er global frontløber i grøn finansiering

Dong Energys succesrige børsdebut og 50 mio. kr. fra regeringen til risikovillig kapital i grønne udviklingsprojekter markerer, at Danmark nu også på finansieringssiden er blevet en grøn frontløbernation.

Med en smal Venstreregering i spidsen markerede Danmark sig i sidste uge som noget nær verdensmester i innovativ finansiering af den grønne omstilling. Danmark har nemlig over de senere år skabt en række gennembrud i den blanding af statslig og privat kapital, der er en forudsætning for at mobilisere de enorme milliardbeløb, som er nødvendige, når verdensøkonomien i de kommende årtier går fra at være baseret på fossile energikilder til i stedet at være drevet af vedvarende energi.

Dong Energys vellykkede børsintroduktion torsdag, der fastsatte selskabets aktuelle værdi til svimlende 110 milliarder kroner, gav genlyd over hele verden som den hidtil største børsintroduktion i 2016. Omvendt var der ikke mange medier, der noterede sig, at udenrigsminister Kristian Jensen dagen før havde meddelt, at regeringen nu vil investere 50 millioner kroner i frisk, risikovillig kapital i Danmarks statslige udviklingsbank, Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU.

Ikke desto mindre er der en tæt forbindelse mellem Børsens blå stempel til Dong Energy som grøn frontløber på den ene side og på den anden side regeringens vilje til at investere 50 millioner kroner i IFU, der i de kommende år bliver en nøgleinstitution i danske teknologi- og finansvirksomheders bestræbelser på at sikre sig deres andel af den grønne vækstbølge, der tegner sig på globalt plan.

Login