Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Af Emilie la Cour, analytiker, og Tue David Bak, direktør, Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

Forestil dig dette: Du er 16 år, og det er kæresten, fester og venner, som fylder. Men du bor i Tel Aviv, og som 16-årig bliver du skrevet op til et fritidsprogram, som går ud på at give dig basale færdigheder inden for kodning og hacking, ved siden af faget computer science, som du også har på gymnasiet. Du bruger adskillige timer om ugen på dette og på at tage med på besøgene hos hightechfirmaer og i efterretningskorpset.

Efter et par år er du allerede på universitetsniveau inden for computer science og matematik.

Du fylder 18 år, og efter festlighederne bliver du indkaldt til din obligatoriske værnepligt – tre år for mænd, to år for kvinder. Du er i løbet af de sidste år blevet testet grundigt af militæret, og dine cyberkundskaber har imponeret – derfor bliver du optaget på Unit 8200, eliteenheden i det israelske forsvar, Israel Defence Forces (IDF).

De næste tre år går med hacking, programmering, udvikling af teknologi og real-time-bekæmpelse af fjender i cyberspace.

Som 22-årig afslutter du din tjeneste hos IDF og bevæger dig ud i den civile sfære med usammenlignelige cyberevner, erfaring og viden.

Det er denne virkelighed, der er grundlaget for, at Israel i dag er en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger.

Træning giver pote

En primær grund til, at cybersikkerhed er blevet så stort i Israel, er, at man tidligt har erkendt, at cybersikkerhed i mindre grad handler om hard skills og mere om at være kreativ og tilpasningsdygtig.

Militæret leder efter netop disse kompetencer i deres rekrutter og dyrker dem målrettet sideløbende med øvelser, angreb og modangreb i cyberspace. Træningsmodellerne bygger på teamwork, på at blive komfortabel med det ukendte og på at tænke ud af boksen.

Unge mænd og kvinder forlader militærets cyberenheder med en forståelse for cyberverdenens foranderlighed, med dybdegående teknisk viden og med evnen til at reagere kreativt og effektivt i pressede situationer. Fordi trusselsbilledet inden for cyber konstant ændrer sig, er disse evner nødvendige for at være på forkant.

Den rent tekniske indsigt for at kunne forsvare sig er faktisk nemmere at tilgå, end det blødere ud-af-boksen tankesæt, der er forudsætningen for at kunne spotte angrebsmønstre, er vurderingen blandt Tel Avivs cybereksperter.

Som en tidligere IDF-soldat forklarer: ”De intensive træningsmetoder var unikke. Uden at have tidligere erfaring med cyber kom jeg efter seks måneders intensiv træning ’up to speed’ på de tekniske evner inden for cybersikkerhed.”

Militærets metoder kan også beskytte virksomheder mod angreb

Det er ikke alene forsvaret, der har fået øjnene op for de unge cyberhackeres potentiale. Universiteterne i Tel Aviv, Be’er Sheva og Haifa, og mange cybervirksomheder tilbyder nu praktisk cybertræning for private virksomheder. Multinationale virksomheder og SMV’er med digitale platforme eller et IoT-produkt er særligt i fokus.

Det er typisk tidligere Unit 8200-soldater, der står bag cybersikkerhedstræning for private virksomheder. Fra deres tjeneste i Unit 8200 er de trænet i at arbejde under pres med meget på spil, og de har opbygget et instinkt for at agere i et ukendt og omskifteligt miljø.

Nu opbygger de virksomheder, der oversætter IDF’s metoder til konkrete og brugbare træningsløsninger for private virksomheder, med fokus på at opbygge både praktiske og immaterielle kompetencer.

Gennem interaktive simulationer og intensiv undervisning lærer den private sektor at sikre data, udføre penetrationstest, identificere trusler og modstå angreb.

Mange cybertræningsprogrammer er skræddersyet til de virksomheder, der efterspørger et kursus, og de platforme, eleverne bliver trænet på, ligner almindelige systemer anvendt i de finansielle eller industrielle virksomheder, de kommer fra.

Eleverne bliver udsat for angrebsscenarier og får real-time-feedback samt lærer at reagere på komplekse cyberproblemer.

Et eksempel på en militærmetode, som nu bruges til træning af civile virksomheder, er red team blue team-øvelser. Red team er udpeget til at være hackere, der leder efter potentielle svage punkter og udfører angreb. Blue team skal forsvare, ændre og forbedre forsvarstaktikker under angreb.

Den type øvelse tydeliggør sårbarheder i virksomhedssystemer og deres evne til at reagere, inden en virkelig trussel dukker op.

Verden har fået Tel Avivs hackere på radaren

De unge hackere i Tel Aviv har tiltrukket opmærksomhed globalt. 47 af verdens største virksomheder har lagt cyberudviklingsafdelinger i Israel. Internationale investorer investerede i 2018 8 milliarder i lovende israelske cyberstartups.

Tidligere på måneden blev Armis, en israelsk cyberstartup, opkøbt for 7 milliarder kroner af amerikanske investorer med dybe lommer.

 

De dybe kompetencer inden for cyber gør også Israel til en attraktiv partner for danske virksomheder.

Ved at anvende de israelske metoder, engagere sig med israelske cyberstartups eller lade danske it-ansvarlige træne i Israel, kan danske virksomheder tage et hastigt skrift fremad. Dette er i allerhøjeste grad relevant for den underskov af små og mellemstore danske virksomheder, der med IOT-løsninger og øget dataanvendelse er særdeles sårbare for cyberverdenens mørke kræfter.         

Dansk-israelsk cybersamarbejde tager form

Innovation Centre Denmark i Tel Aviv, Tel Aviv University, Danish Hub for Cyber Security og en gruppe tidligere Mossad- og Unit 8200-cybereksperter har indledt et samarbejde om udveksling af viden om cybersikkerhed.

Samarbejdet er støttet af Industriens Fond og vil konkret lette adgangen for danske virksomheder til nye træningsmetoder og forsvarsmekanismer i kampen mod cybertrusler.   

Forrige artikel Fremtiden bliver i 'real time' Fremtiden bliver i 'real time' Næste artikel Central garanti er skrevet ud af klimalovens paragraffer Central garanti er skrevet ud af klimalovens paragraffer

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

KOMMENTAR: Mange af landets kommuner er ved at finde vejen til stærkere lokalt engagement og mindre bureaukrati. Men hvis deres forehavende skal lykkes, har de brug for, at Christiansborgs politikere sætter en markant ny retning.

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

KOMMENTAR: Det er oplagt at også den offentlige sektor begynder at bruge avanceret dataanalyse til at levere mere effektiv og præcis service. Men det kræver, at vi som borgere forstår, hvad der foregår, og at vi kan nære tillid til, at teknologien bliver brugt til vores bedste.

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgernes rettigheder over styr.

Når medarbejderen bliver din mor

Når medarbejderen bliver din mor

KOMMENTAR: Lederfaget er fyldt med anvisninger til, hvordan ledere håndterer en udfordrende medarbejder. Men medarbejdere udvikler også strategier for, hvordan de håndterer en udfordrende chef. Nogle strategier er defensive og manipulerende. Andre er omsorgsfulde og udviklingsorienterede.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.