Danmark har tre arbejderpartier

Midt i sidste valgperiode stod Socialdemokraterne til at miste sin status som Danmarks store arbejderparti. Arbejderne vendte ryggen til partiet og søgte over til Venstre og Dansk Folkeparti. Men det lykkedes Socialdemokraterne frem til valget at vinde arbejderne tilbage, og partiet undgik en identitetskrise. Det viser en ny stor valgundersøgelse, som professor Jørgen Goul Andersen og analysebureauet YouGov står bag. Undersøgelsen viser også, at der i dag kun er nuanceforskelle på vælgerkorpsene hos Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Derfor spiller Mette Frederiksen (S) højt spil, når hun gør DF til sin hovedmodstander på den politiske scene: Det kan give bagslag og fortsætte partiets mangeårige stemmetab til netop DF.

Lad os begynde med en lille quiz.

Danmark har i dag tre arbejderpartier. Men hvem er de egentlig? Vi kan hjælpe så meget, at Venstre, som for bare et par år siden stod til at støvsuge mere end hver 3. af landets arbejdere og dermed kaste Socialdemokraterne ud i en alvorlig identitetskrise, i dag ikke er et af dem.

De tre arbejderpartier er nu Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Fælles for alle tre partier er, at næsten halvdelen af deres vælgere på arbejdsmarkedet er faglærte og ufaglærte arbejdere som snedkere, rengøringsassistenter, havnearbejdere, truckførere og elektrikere.

Login