Nyt Job til  
Peter Kragelund

Danmarks globale pulsmåler får ny topleder

Peter Kragelund skal som ny direktør i DIIS sætte den overordnede retning for Danmarks globale tænketank, på et tidspunkt hvor efterspørgslen efter dens analyser og indsigt er tårnhøj.

Foto: Lisbeth Holten
Andreas Baumann

Om

Hvem?
Peter Kragelund

Hvilket job?
Direktør, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Hvorfra?
Dekan for Samfundsvidenskab, Roskilde Universitet (RUC)

Koranafbrændinger. Krig på det europæiske kontinent. Stormagtsrivalisering. Nye militærkup i Afrika. Og en historisk udvidelse af Nato.

Det er unægteligt en geopolitisk brydningstid, vi lever i.

Den globale puls slår hurtigt, og der er brug for dyb indsigt i de internationale forhold selv for en lilleputnation som Danmark, når vi skal forstå, hvilken verden vi agerer i.

Derfor bliver der rigeligt at holde øje med for Peter Kragelund, når han den 1. oktober tiltræder som ny direktør for Danmarks globalt orienterede tænketank, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Denne offentlige og forskningsbaserede lyttepost i verden har godt nok eksisteret i 20 år, siden den blev stiftet ved lov i 2003 med det formål ”at styrke uafhængig forsknings-, analyse-, udrednings- og informationsvirksomhed i Danmark om internationale forhold”, men relevansen af DIIS’ aktiviteter og eksistens har formentlig aldrig været større end netop nu.

På listerne over verdens førende tænketanke er DIIS ofte den højest placerede fra både Danmark og Skandinavien. I seneste udgave af ’Global Go To Think Tank Index Report’ fra 2020 er DIIS således placeret som nummer 34 i verden og nummer 10 i Vesteuropa. Ja, den faglige anerkendelse fra udlandet har faktisk været der længe. 

Blå bog

Baggrund

  • 2015: Bestyrelsesmedlem i ngo’en CARE Danmark
  • 2014: Institutleder, RUC
  • 2011: Lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Globalisering, RUC
  • 2006: Ph.d. i internationale udviklingsstudier, RUC
  • 1998: M.Sc. i økonomisk geografi, KU

 

Men i flere år har den ikke været direkte omsat til citater i den danske offentlighed. I 2020 var ingen DIIS-forskere på Infomedias liste over Danmarks 50 mest citerede eksperter. I 2021 kom Ruslandseksperten Flemming Splidsboel ind på en 34. plads med 602 citater. Og sidste år blev han på grund af Ruslands krig i Ukraine – og ikke mindst hans egen beredvillighed til altid at stille op til interview – nærmest katapulteret op på en andenplads med hele 1.847 citater, mens to yderligere DIIS-forskere gav ham selskab på listen som henholdsvis nummer 38 og 48.

DIIS har samlet set knap 120 ansatte, når både man tæller forskerne og de administrative medarbejdere. Peter Kragelund var selv tilknyttet DIIS, mens han tog sin ph.d. og postdoc i international udvikling, så han kender allerede mange af de ansatte.

Som den øverste leder får han et stort ansvar for at give de enkelte forskere frihed til at producere ny viden i en omskiftelig verden og samtidig sætte den overordnede retning for en institution i global medvind, på et tidspunkt hvor efterspørgslen efter dens analyser og indsigt er tårnhøj.

Omtalte personer

Peter Kragelund

Direktør, DIIS
cand.scient. i økonomisk geografi (Københavns Uni. 1998), ph.d. (Roskilde Uni. 2006)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu