Danmarks største fonde: Gør det attraktivt at stifte nye fonde

Nyt forskningsprojekt dokumenterer værdien af private fondes bevillinger, der har været afgørende for bl.a. dansk forskning og kultur. Alligevel er det alt for uattraktivt at stifte nye fonde, og det er et ’monstrøst problem’, lyder kritikken.

Private, danske fonde spiller en afgørende rolle for, at Danmark i dag har kunst, kultur og forskning i verdensklasse. I modsætning til penge fra det offentlige, er fondenes bevillinger uafhængige af politiske strømninger og kortsigtede hensyn. Fondene agerer langsigtet. De er mere risikovillige, og de giver ansøgerne flere muligheder for at hente finansiering. Og så har fondene typisk et patriotisk perspektiv, så bevillingerne fokuserer på at styrke og bevare verdensklasse i Danmark. Inden for kunst, kultur og forskning gør fondenes årlige bevillinger en positiv forskel, som ikke ville kunne løftes tilsvarende af det offentlige.[graph title="Åndsudvikling for milliarder" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/10/MAK_fig01_Aandsudvikling-for-milliarder.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/10/MAK_fig01_Aandsudvikling-for-milliarder.png" caption="Figur 1" text="I dag såvel som historisk har private fondsmidler udgjort en stor del af de frie midler, der er blevet uddelt til kunstneriske og videnskabelige formål. Siden 1986 har private fonde uddelt over 40 mia. kr. til videnskabelige formål og knap 30 mia. kr. til kunstneriske. " ]Kilde: “Dansk Fondshistorie”, Anker Brink Lund & Christian Edelvold Berg, Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2016.[/graph]

Sådan lyder konklusionen i en nye bog, ’Dansk Fondshistorie’, der udkommer i dag.

”Inden for forskning, kunst og kultur har det helt klart været en bedre forretning at lade fondene bestyre og bevilge pengene. Selvfølgelig kunne man have fået andet for pengene, f.eks. velfærd, hvis de indgik i samfundsøkonomien på anden måde. Men inden for kunst, kultur og forskning har Danmark vundet på fondenes påvirkning,” siger professor Anker Brink Lund, der sammen med Christian Enevold Berg har skrevet bogen ’Dansk Fondshistorie’.

Login