Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Dansk forskning skal gøre kunstigt kød spiseligt for forbrugerne

Det går stærkt med udviklingen af kunstigt kød. Især i USA og Israel er den første egentlige produktion begyndt. I Danmark skal et nyt projekt ved Aarhus Universitet understøtte forskningen i, hvordan man kan optimere kvaliteten af kultiveret kød – men der er stadig meget få danske fødevarevirksomheder, der har ekspertise på området.

Israelske Aleph Foods producerer kunstige bøffer ved hjælp af 3D print, der gør det muligt at kombinere forskellige type muskel- og fedtceller. Bøffen er kun nogle millimeter tyk. 
Israelske Aleph Foods producerer kunstige bøffer ved hjælp af 3D print, der gør det muligt at kombinere forskellige type muskel- og fedtceller. Bøffen er kun nogle millimeter tyk. Foto: Aleph farms

Kultiveret kød, kunstigt kød, syntetisk kød – der er ikke helt enighed om, hvad produktet skal hedde. Men den type kød, som fremstilles ved at dyrke muskelceller snarere end at opdrætte og slagte hele dyr, udvikler sig hastigt.

Nu er der kommet flere forskningsprojekter ved Aarhus Universitet, der specifikt undersøger, hvordan man kan fremstille kød fra cellekulturer. 

Mulighederne for at dyrke kød kan indebære både store omvæltninger og store muligheder for landbruget i Danmark, hvor fire femtedele af arealet bruges til dyrefoder, og 37 procent af indtægterne stammer fra kødproduktion.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu