Dansk gas-blokade kan koste dyrt i Arktis

Danmark risikerer at skade sine nationale interesser i Arktis, hvis man gør alvor af truslen om at stoppe den russiske gasrørledning Nord Stream 2 gennem Østersøen, siger to eksperter. Margrethe Vestager mener, at gas er en velegnet energikilde, indtil den vedvarende energi tager helt over.

Det vil skade Danmarks armlægning med Rusland om Arktis, hvis man vælger at gøre alvor af den trussel, som regeringen forleden reelt udstedte om at ville stoppe den russiske gasrørledning Nord Stream 2, som Gazprom ønsker at bygge gennem Østersøen. Det mener Marco Giuli, der er ekspert i europæisk energipolitik ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

Den opsigtsvækkende danske trussel om at blokere Nord Stream 2 blev udstedt i weekenden før påske. Her orienterede energiminister Lars Christian Lilleholt (V) blandt andre det globale nyhedsbureau Reuters om, at Danmark vil vedtage en ny lovgivning, der skal sikre, at man fremover af udenrigs- og sikkerhedspolitiske hensyn vil kunne afvise et projekt som Nord Stream 2.

Førende politikere fra Socialdemokratiet og Radikale Venstre bakkede op om forslaget, der dog blev lanceret med flere forbehold. Dels understregede ministeren, at Nord Streams aktuelle ansøgning vil blive behandlet i Energistyrelsen efter de gældende regler, ligesom han i øvrigt ikke vil sige noget om, hvorvidt en ny lov på et senere tidspunkt vil kunne få virkning over for Nord Stream 2.

Login