Dansk landbrug skal udvikle Afrika

Danmarks første handels- og udviklingsminister ser det som sin vigtigste opgave at styrke synergieffekterne mellem udviklingsbistanden og handelspolitikken. I Vietnam har sammenkoblingen af handel og udvikling allerede skabt resultater ved hjælp af dansk bistand og viden inden for bl.a. vand- og miljøteknologi. Næste store skridt bliver at bringe dansk landbrugsekspertise til Afrika, siger Mogens Jensen (S) i et interview med Mandag Morgen. I parløb med brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er han ved at forberede dette store fremstød.

Andreas Baumann

Landbruget i Afrika bliver det næste store fremstød i samtænkningen af den danske handelspolitik og udviklingsbistand. Det varsler den nyudnævnte handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S). Han tror på, at der er store gensidige gevinster for danske landmænd og fødevareproducenter såvel som deres afrikanske kollegaer, hvis de samarbejder om at udvikle landbruget i Afrika.

”I Afrika efterspørges nye teknologier til at lave et mere effektivt og bæredygtigt landbrug. Her har Danmark nogle førende teknologier. Og der er både danske virksomheder og investorer, som gerne vil tage turen til Afrika,” siger Mogens Jensen i et interview med Mandag Morgen.

I løbet af sine første arbejdsuger på den nye ministertaburet har Mogens Jensen diskuteret perspektiverne med den administrerende direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

”Jeg har talt med Søren Gade, og vi kommer nu sammen til at udvikle en strategi for det her område,” siger Mogens Jensen.

Søren Gade siger til Mandag Morgen, at de danske landmænd meget gerne vil være med til at dele deres ekspertise med afrikanerne. Det skal gavne både Afrika og Danmark.

”Det skulle gerne være win-win. Det handler jo om at udvikle Afrika, og så skal der også gerne være lidt forretning i det,” siger han.

Han peger på, at dansk landbrug kan tilføre de afrikanske kollegaer viden inden for bl.a. vandingssystemer, foderoptimering, maskinbrug og gødning.

”Vi har jo noget af den førende landbrugsteknologi. Hvis man f.eks. bruger den rigtige gødning, kan man måske hæve sit udbytte med over 100 pct. Der er så mange steder, hvor man kan lave en vidensudveksling, som både kan hjælpe de afrikanske landmænd og være en forretning for dem, der hjælper,” siger han.

Turbo på synergierne

Sammenkoblingen af udviklingspolitikken og handelsområdet under én minister har allerede vakt opsigt – og bekymring. Dansk Erhverv advarede før ministerrokaden mod at nedlægge handelsministerposten som selvstændig post. Og flere udviklingsorganisationer har udtrykt bekymring for, at udviklingsbistanden fremover skal bruges til alene at fremme dansk eksport.

”Handel og udvikling kan fint gå hånd i hånd. Bekymringen er, at vi fokuserer mere på at fremme den danske eksport end ulandenes handel,” siger Vagn Berthelsen, generalsekretær for udviklingsorganisationen IBIS.

Men der er ikke tale om, at alle tiltag fremover absolut skal fremme både handel og udvikling, understreger den nye minister.

”Der er stadigvæk både en handelsminister og en udviklingsminister – for de to områder har stadig et selvstændigt liv og helt særskilte mål. Men det er også klart, at der er en stor fællesmængde og muligheder for synergier,” siger han.

Det er Dansk Industri enige i, og her er man ligefrem begejstrede for den nye ministerpost, som kan give nye muligheder og gode synergier.

”Hvis man virkelig vil have gang i hjulene i ulandene, så handler det om at få vækst og en stærkere erhvervssektor. Derfor er det meget naturligt, at man kobler handel- og udviklingspolitik. Det tror vi på, at der kommer nogle gode synergier ud af,” siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i DI.

Synergierne bliver allerede opdyrket i dag, eksempelvis gennem Danidas erhvervsindsatser, der løber op i 567 millioner kr. årligt. Det har skabt udvikling og været med til at bane vej for danske virksomheder på nye markeder. Ikke mindst inden for bæredygtighed, energi samt vand- og miljøteknologi har der vist sig dobbeltgevinster.

”Men det kan vi gøre meget bedre nu, hvor vi lægger områderne under én minister og langt bedre kan samtænke strategierne og redskaberne,” siger den nye handels- og udviklingsminister Mogens Jensen. ”Det, jeg vil gøre, er at øge den her fællesmængde og i endnu højere grad skabe en win-win-situation.”

Han henviser til erfaringerne fra Vietnam, som med bl.a. dansk bistandshjælp har reduceret fattigdommen betydeligt og nu er mere en dansk eksportdestination end en traditionel bistandsmodtager. En af ministerens første beslutninger er da også at fortsætte ordningen Danida Business Partnerships, hvor Danmark siden 1997 har støttet over 300 startups.

Mogens Jensens fremstød i Afrika ligger i naturlig forlængelse af hans forgængeres ambitioner. I oktober sidste år sagde daværende handelsminister, Nick Hækkerup (S), og udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at de afrikanske markeder skulle have langt større fokus fra dansk side.

Friis Bach erkendte i samme omgang, at den danske udenrigstjeneste har været for tilbageholdende med at involvere det danske erhvervsliv i de mange udviklingsprojekter. ”Vi har ikke været gode nok til at samtænke udviklingshjælpen og handelsdagsordenen. Men det sætter vi fuld kraft på nu,” sagde han i et interview med Mandag Morgen.

Essensen af arbejdet i det nye ministerembede er at skabe arbejdspladser ”i både Hanoi og Herning”, forklarer Mogens Jensen. ”Jeg ser det som min opgave at skabe arbejdspladser i både Danmark og udviklingslandene. Det er dét, det i sidste ende handler om,” siger han.

Kronen betyder noget

Hos Landbrug & Fødevarer er man glade for invitationen til at samarbejde tættere med Udenrigsministeriet på området. Det gør en afgørende forskel at have diplomatisk opbakning, understreger formand Søren Gade, der roser den kommende omstrukturering af de danske repræsentationer, der bl.a. fører til en ny ambassade og en ekstra handelsrepræsentation i Nigeria.

”Kongekronen betyder altså noget, når man er ude i den del af verden. Når vi fra dansk side opgraderer vores repræsentationer på et vækstmarked som Afrika, så signalerer det jo også, at Danmark rent faktisk vil noget i Afrika,” siger han.

Landbrugsorganisationen oplever en stigende interesse for området fra de danske medlemmer såvel som landbrugsrepræsentanter og politikere i de afrikanske lande.  Eksempelvis har Gade afholdt et møde med finansministeren fra Burkina Faso, som efterspørger udenlandske investeringer i landets landbrugssektor.

Sidste efterår lancerede L&F så sit første egentlige Afrika-netværk for danske og afrikanske landmænd. Og på torsdag holder netværket sit første store møde, som bl.a. vil gå ud på at udvikle input til den nye fælles strategi med handels- og udviklingsministeren.

I Kenya står forretningsmænd som Vimal Shah klar til at samarbejde med danskerne. Hans firma, Bidco, er en af Østafrikas største producenter af vegetabilsk madolie og opkøber bl.a. majs og solsikker fra over 10.000 afrikanske landmænd. Han peger på, at der kan være store muligheder i at udnytte dansk vandteknologi bedre i den afrikanske landbrugssektor.

”Jeg mener, der er utrolig store forretningsmuligheder overalt i Afrika. Tag vandhåndteringens betydning for landbruget: Vi har egentlig regn nok til en kæmpe afrikansk landbrugssektor, men regnen siver desværre for hurtigt ud i havet igen. Hvis man kan styre vandressourcerne bedre, kan Afrika blive hele verdens brødkurv,” har Vimal Shah sagt i et interview med Mandag Morgen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu