Tre danske erhvervsikoner gør andet halvår usædvanligt spændende

Andet halvår 2018 bliver spændende for udviklingen i dansk erhvervsliv. Undersøgelserne og efterforskningen af Danske Banks afdeling i Estland fortsætter, A.P. Møller-Mærsk står midt i et kulturelt vadested, og Novo Nordisk kæmper på det amerikanske marked, skriver erhvervskommentator Henrik Ørholst.

Danske Banks egen undersøgelse af hvidvaskningssagen blev overhalet indenom, da Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, i begyndelsen af august udsendte en pressemeddelelse om, at de havde indledt en efterforskning af sagen om hvidvask i bankens estiske afdeling.

Nu er det et kapløb mellem SØIK og advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der står for Danske Banks egen undersøgelse, om hvem der kommer først. Chefen for SØIK, Morten Niels Jakobsen, sagde efterfølgende, at efterforskningen vil tage måneder. Derfor tyder alt på, at Bruun & Hjejle-undersøgelsen kommer først.

Da Danske Bank også er noteret i USA, er amerikanske advokatfirmaer på vegne af amerikanske aktionærer også i gang med at undersøge, om Danske Bank har brudt reglerne for værdipapirhandel i USA. Det samme er Finanstilsynet og de estiske myndigheder, mens Danske Bank formelt har givet whistlebloweren frit lejde, uden at det har fået vedkommende til at stå frem. Endnu et imagemæssigt hug til Danske Banks ledelse.

Koster på både image og bundlinje

Hvis undersøgelserne og ikke mindst SØIK’s efterforskning peger i forskellige retninger, vil det være katastrofalt for banken. Det vil være ødelæggende for Danmarks største banks image i lang tid fremover. Indtil videre har der ikke været kundeafgang. Her er den største udfordring lige nu, at det bliver vanskeligere at tiltrække nye kunder.

Hvidvaskningssagen kan også ramme Danske Banks kreditvurdering. Alt, hvad der kan svække markedets tillid, vil udløse en negativ vurdering. Det er helt afgørende for en bank, at den er i stand til at tiltrække finansiering fra de internationale kapitalmarkeder.

I halvårsregnskabet, der kom i sidste måned, meddelte Danske Bank, at de vil give overskuddet fra de mistænkelige transaktioner i perioden 2007-2015 til samfundsgavnlige tiltag som eksempelvis bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Det var positivt, men hvis bagmandspolitiet rejser en sag, og retten idømmer banken en bøde, vil det komme til at koste et meget stort beløb. Der er blevet spekuleret i, hvor mange penge der i så fald skal betales, men én ting er sikkert: Det vil gøre ondt på bundlinjen, og det kan i sidste ende betyde højere gebyrer og besparelser i form af afskedigelser.

A.P. Møller-Mærsk: Kultursammenstød og strømlining

Resultaterne udebliver fra den store strategiomlægning hos A. P Møller-Mærsk, som CEO Søren Skou og bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe har været arkitekter på. Nedjusteringen i forbindelse med halvårsregnskabet viser, at der stadig er store udfordringer. Lige nu er det brændstofprisen, som driller.

Udsigten til en global handelskrig rammer containerforretningen hårdt og brutalt, og der er ingen udsigt til, at usikkerheden bliver mindre.

Også på de indre linjer er der udfordringer. Digitaliseringen er helt central for koncernens langsigtede indtjening. Da finansdirektør Jakob Stausholm fratrådte, var det bl.a. fordi, Søren Skou overtog ansvaret for hele it-området. Det er positivt, da det sætter fut i de centrale områder.

Ironisk nok tager forandringer lang tid. A.P. Møller-Mærsk har stadig en analog virksomheds kultur, og derfor ligger der et stort kultursammenstød og venter i forhold til at få skabt en digital kultur. Det er ikke noget, som kan gennemføres over natten. At ændre en gammel – og succesfuld – virksomhedskultur kræver flere år, før koncernen er fremtidssikret.

Aktiemarkedet er notorisk utålmodigt, og det har medført sivende aktiekurser. Siden højdepunktet i 2017 er der blevet skåret en tredjedel af Mærsk-kursen. En afnotering af aktien vil være en oplagt mulighed, fordi det vil give mere ro til Søren Skou og Jim Hagemann Snabe. Selv om det vil være en stor mundfuld for A.P. Møller-familien at købe hele koncernen, så trækker de faldende kurser i den retning.  

I dag er koncernen endnu stærkere knyttet op på fragtraternes udvikling end tidligere. Det er derfor afgørende, at der kommer styr på omkostningerne. Skibene bliver større og større, og det betyder, at enhedspriserne falder voldsomt. En meget stor del af omkostningerne er knyttet op på dokumenthåndtering, og derfor er der fokus på at gøre processen så digital som mulig. I takt med at det sker, vil der være behov for færre medarbejdere.

Novo Nordisk: Pres på amerikanske medicinpriser

Der er stadig et stærkt på pres på medicinalpriserne i USA. Det amerikanske marked står for halvdelen af omsætningen i Novo Nordisk, og det er i høj grad forklaringen på den voldsomme vækst, som Bagsværd-virksomheden har haft gennem mange år. Indtjeningen er stadig god hos Novo Nordisk, men de fede tider er forbi.

Nu har Amazon meddelt, at de går ind i markedet for receptpligtig medicin. Det amerikanske marked for receptpligtig medicin har været præget af alt for mange led, og det presser priserne op. Når Amazon kaster sig over markedet, vil det betyde, at forbrugerne får lavere priser, og samtidig får Novo Nordisk en effektiv distributør, som kan ændre markedet. Det vil med stor sandsynlighed være med til at sætte det amerikanske marked yderligere under pres.

Andet halvår 2018 bliver endnu mere spændende for toppen af dansk erhvervsliv end første halvår. Udsigten til en global handelskrig og stigende renter i USA og Europa udgør det bagtæppe, som er med til at gøre det til et usædvanligt efterår.

Og når først Amazon kommer til Danmark, vil det ændre hele den danske erhvervsstruktur.

 Henrik Ørholst@orholst

Erhvervskommentator på Mandag Morgen, hvor han analyserer tendenser i dansk og internationalt erhvervsliv. Redaktør på VL Nyt og ekstern lektor ved CBS.

LÆS MERE
Forrige artikel Med affald skal land bygges Med affald skal land bygges Næste artikel Politikernes historiske generationssvigt Politikernes historiske generationssvigt
Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Amazon, Facebook og Google er vokset til gigantstørrelser, fordi de amerikanske myndigheder undlod at håndhæve konkurrencelovgivningen. Sådan lyder påstanden fra den anerkendte amerikanske juraprofessor Tim Wu i en ny bog. Han mener, det er på høje tid at gøre noget ved det. 

Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er som skabt til Generation Z

Demokratiske virksomheder er ikke noget nyt fænomen i Danmark. Alligevel aner ingen, hvor udbredte de er. Ny tænketank skal afdække omfanget af virksomhedsformen, der ifølge forskningen er mere stabil og kan skabe højere produktivitet.

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

"Investeringer i fællesskaber er de mest profitable"

Demokratisk tilgang til virksomhedsdrift er udbredt i kreative brancher, og det er den bedste investering, man kan gøre, mener Peter Ingemann, der ud over sit eget musikalske virke har været revisor for et utal af kunstnere.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen.