Danske banker kæmper stadig med Korsbæk-syndromet

Fire år efter at finanskrisen brød ud i lys lue, ligner danske bankbestyrelser sig selv. Det viser en omfattende kortlægning foretaget af Mandag Morgen. Mange bestyrelser i de dårligst præsterende banker er stadig domineret af gårdejere, lokale erhvervsdrivende og andet godtfolk fra nærmiljøet. Finanstilsynet, erhvervsministeren og sågar branchens egen organisation, Finansrådet, erkender, at der er plads til forbedringer.

Andreas Bay-LarsenAnders Rostgaard Birkmann

Set i bakspejlet burde alle advarselslamper have blinket i den nu krakkede Tønder Bank.

Ved bestyrelsesbordet sad kun én person med ledelseserfaring på direktionsniveau. De øvrige medlemmer talte en konsulent, en gårdejer, en proceskonsulent, en maskinforhandler og en elinstallatør.

Danske bankbestyrelser 2012" caption="Figur 1  

Figur 3  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/2c2fd-arb_fig1_direktionserfaring_er_en_fordel_faerdig_talindeni.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ef20a-arb_fig1_direktionserfaring_er_en_fordel_faerdig_talindeni.png | Forstør   Luk

De banker, der har forbedret deres risikoprofil siden 2008, har en større andel af bestyrelsesmedlemmer med direktionserfaring. Billedet er det samme, når man ser på de bestyrelsesmedlemmer, der er kommet til siden 2008.

Kilde: Erhvervsdatabasen BIQ, bankernes årsregnskaber samt bankernes hjemmesider [/graph]

Gennemsnitsancienniteten omkring bestyrelsesbordet var 17 år. Formanden, Carsten Dinsen Andersen, havde siddet i bestyrelsen siden 1983. Der var ikke kommet et nyt medlem til i 9 år.

Tønder Bank var langtfra et enestående eksempel. Godt fire år efter at finanskrisen brød ud, har danske banker stadig en mildest talt broget bestyrelsessammensætning.

Se også nyheden: Danske banker kæmper med svage bestyrelser

Det viser Mandag Morgens kortlægning af bestyrelseskompetencerne i samtlige danske banker. Den viser også, at der er en meget entydig sammenhæng mellem bestyrelsens kompetenceprofil og bankens performance.
Mandag Morgen har for alle bankernes vedkommende kortlagt de ikke-medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmers erhvervsbaggrund og holdt dem op mod de enkelte bankers præstationer.

Undersøgelsen viser også, at:

  • De banker, der har formået at nedbringe deres risici siden 2008, har flere bestyrelsesmedlemmer med direktionserfaring end dem, der har forværret risikoprofilen.
  • Bestyrelsesmedlemmerne i de bedst præsterende banker har en lavere gennemsnitsanciennitet end bestyrelsesmedlemmerne i de dårligste.
  • Banker, hvor bestyrelsen har en meget ”bred” sammensætning, klarer sig generelt dårligere.

Ifølge professor Ken L. Bechmann fra CBS giver kortlægningen et fingerpeg om, at kvaliteten i bestyrelsesarbejdet stadig lader meget tilbage at ønske.

"Det indikerer, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvilke kompetencer man har omkring bestyrelsesbordet, og at mange bankbestyrelser fortsat har nogle svaghedstegn," siger han.

Tidligere bankdirektør og -bestyrelsesformand Jørn Astrup Hansen er overbevist om, at der er brug for at styrke bestyrelsesarbejdet for at nedbringe risiciene i banksektoren. I sidste instans handler det om, at bestyrelsen skal være i stand til at styre direktionen.

Sådan har vi gjort

Mandag Morgens kortlægning af danske bankers bestyrelseskompetencer omfatter 81 danske banker.

Udgangspunktet for opgørelsen er de stillingsbetegnelser, som de enkelte banker offentliggør i deres regnskaber. Dog er det ikke alle banker, der oplyser bestyrelsesmedlemmernes erhverv. I disse tilfælde har Mandag Morgen forsøgt at fremskaffe oplysningerne på anden vis, f.eks. fra bankernes hjemmesider.

Mandag Morgen har for overblikkets skyld kategoriseret den store mangfoldighed af titler i større grupper.

Det skal bemærkes, at flere af kategorierne er meget brede. F.eks. kan ”direktør” dække over alt fra en topchef i et stort dansk selskab til en ejer af en lille lokal virksomhed.

Det enkelte bestyrelsesmedlem kan også have relevante kompetencer, som ikke fremgår af stillingsbetegnelsen. Mandag Morgens undersøgelse vedrører alene de formelle kompetencer og  begrænser sig til de oplysninger, som bankerne selv fremlægger om bestyrelsesmedlemmernes baggrund.

Undersøgelsen dækker samtlige bestyrelsesmedlemmer i de 81 banker, eksklusive medarbejderrepræsentanter. For 26 af disse 475 bestyrelsesmedlemmers vedkommende har det desværre ikke været muligt at skaffe oplysningerne ud fra de tilgængelige kilder.

Direktør
Personer med varierende direktørtitler – eksklusive selvstændige erhvervsdrivende. Personer i denne kategori kan antages at have erfaring med strategisk og operationel ledelse. Her optræder titler som adm. direktør, finansdirektør, koncernchef og koncerndirektør.

Gårdejer/landmand
Omfatter også titler som godsejer og proprietær.

Selvstændig
Typisk erhvervsdrivende i lokalmiljøet – butiksejere, autoforhandlere samt håndværksmestre som tømrere, snedkere og murere.

Leder
Personer, hvis titler afslører ledelseserfaring under direktionsniveau. F.eks. afdelingsleder, driftsleder, souschef og regnskabschef.

Advokat
Kategorien omfatter bestyrelsesmedlemmer med en advokatpraksis, men ikke f.eks. advokatfuldmægtige.

Revisor
Personer med baggrund som revisorer – både registrerede og statsautoriserede revisorer.

Akademiker/vidensarbejder
Personer med funktionærjob eller med en særlig kompetence baseret på den akademiske baggrund. Kategorien dækker over jobtitler som arkitekt, konsulent, lektor og professor.

Andet
Personer, der ikke falder ind under ovenstående kategorier. Blandt titlerne er skolesekretær, faglærer, sygeplejerske, greenkeeper, klovbeskærer, chauffør og pedel.

“Der er en klar risiko for, at svage bestyrelser forsømmer at gribe ind, når en egenrådig direktør er i færd med at bringe banken på afveje. Engagementer, som skulle have været bevilget af bestyrelsen, blev i Roskilde og i Fjerritslev rask væk bevilget af direktionen,” siger Jørn Astrup Hansen, der bl.a. er forhenværende direktør i Midtbank. Han blev af Finansiel Stabilitet indsat som bestyrelsesformand for at rydde op i EBH Bank i 2008-2010.

Både Jørn Astrup Hansen og Ken Bechmann mener, at der stadig venter en række kampe, før den danske banksektor er på ret køl – også selv om både Finanstilsynet, erhvervsminister Annette Vilhelmsen og Finansrådet på det seneste har skruet op for retorikken over for bankerne.

"Der er brug for mere end lappeløsninger,” konstaterer Ken Bechmann.

Deja-vu i Tønder

Da Tønder Bank krakkede for to måneder siden, blev projektørlyset på ny rettet mod danske bankbestyrelsers kompetencer og professionalisme.

Havde man fulgt sagerne om EBH Bank, Roskilde Bank og Amagerbanken, havde sagen et skær af deja-vu: Nok en gang kunne erhvervspressen tegne et billede af en alt for svag bestyrelse, der ikke formåede at løfte rollen som et stærkt kontrolorgan over for direktionen.

Tønder Bank-sagen var dog også exceptionel. Mens man i de andre banker havde kunnet forudse nedturen ved at betragte bankens nøgletal for bl.a. gearing og solvens, væltede skeletterne helt uventet ud af skabene i Tønder.

Ledelsen havde rapporteret forkerte tal, så hverken Finanstilsynet eller aktionærerne havde en chance for at se katastrofen i horisonten. Reelt var det øverste ledelsesorgan – bestyrelsen – den eneste mulige stopklods.

Spørgsmålet er, om den havde kompetencerne, uafhængigheden og den reelle magt til at gribe ind. Og om andre danske bankbestyrelser ville have den nødvendige styrke og handlekraft til at reagere, hvis de kom i en lignende situation.

Det er baggrunden for Mandag Morgens omfattende kortlægning af kompetencerne i danske bankbestyrelser. Analysens udgangspunkt er samtlige 475 eksternt valgte bestyrelsesmedlemmers erhvervsbaggrund – defineret ved de stillingsbetegnelser, som bankerne selv oplyser i regnskaber og på hjemmesider. Se figur 1.

Disse data er krydstabuleret med bankernes performance med udgangspunkt i den i bankverdenen anerkendte risikoanalyse fra NIRO Invest. Se også tekstboks. Mandag Morgen har inddelt bankerne i to grupper: Dem, der ifølge NIROs risikoindeks har forbedret deres risikoprofil mellem 2008 og 2011, og dem, der har forværret den.

Direktører gør forskellen

Først og fremmest viser analysen, at der er signifikant flere direktører omkring bestyrelsesbordene i de banker, der har klaret sig godt. Jo flere bestyrelsesmedlemmer med direktionserfaring, desto bedre. Blandt banker med en forbedret risikoprofil har en tredjedel af medlemmerne erfaring fra en direktion, mens det kun er en ud af fem i de banker, der klarer sig skidt.

NIROs risikovurdering

Mandag Morgens analyse af bankernes præstationsevne bygger på udviklingen i danske pengeinstitutters risikotagning fra 2008 til 2011.

Udgangspunktet for analysen er NIRO Invests årlige risikoindeks, der på baggrund af 19 vægtede nøgletal beregner en risikoscore for den overvejende del af landets pengeinstitutter ud fra en matematisk formel. Blandt parametrene er solvensgrad, egenkapital, udlånsvækst, gearing og basisresultat. Det betyder bl.a., at en bank sagtens kan have en høj gearing og alligevel score fornuftigt i risikoindekset, hvis de øvrige nøgletal ser fornuftige ud.

Mandag Morgen har fokuseret på ændringen i de enkelte bankers risikoindeks fra 2008 til 2011. På den måde er det muligt at se, hvilke banker der har formået at nedbringe risici, og hvilke banker der har forværret risikoprofilen.

NIRO Invests analyse er baseret på offentliggjorte årsrapporter på moderselskabsniveau og tager dermed ikke højde for kvaliteten af de enkelte udlån. Hvis en bank rapporterer forkerte nøgletal – som det var tilfældet i Tønder Bank – bliver det i sagens natur heller ikke opfanget i indekset.

Indekset er bredt anerkendt i banksektoren, og det har over tid vist sig at være et af de mest præcise værktøjer til at måle bankernes risiko for at krakke.

Andelen af direktører ser også ud til at være det kritiske punkt, når man ser på, hvilke medlemmer der er trådt ind i bestyrelserne siden 2008. I banker, der har forbedret risikoprofilen, er knap halvdelen af de nye emner direktører. Kun tre ud af ti indskiftede havde en direktionsbaggrund i de banker, der klarer sig dårligere.

Målt på ancienniteten er der også en forskel på de gode og dårlige banker. I de dårligste banker er gennemsnitsancienniteten blandt bestyrelsesmedlemmerne på 9,5 år, mens den i de banker, der har evnet at nedbringe risikoen, ligger på 6,3 år.

Alt i alt tegner kortlægningen et klart billede: Både når det gælder erhvervsbaggrunden og ancienniteten, er der signifikant forskel på de banker, der har formået at nedbringe risikoen, og de banker, hvor risikoen er forværret.

Og en stor del af bankbestyrelserne har en sammensætning, der minder umiskendeligt om Tønder Banks.

Vigtigt med uafhængighed

Bestyrelsesmedlemmernes baggrund giver naturligvis i sig selv et fingerpeg om, hvorvidt de har den branche- og forretningsforståelse, der er nødvendig for, at de kan løfte hovedopgaverne i bestyrelsesarbejdet: at udstikke de overordnede strategiske retningslinjer og sørge for, at direktionen følger dem.

Men flere af de eksperter, Mandag Morgen har talt med, påpeger, at det største problem ligger et andet sted: Det handler ikke kun om kompetencer, men også om uafhængighed.

Mandag Morgens nye kortlægning indikerer, at der i mange tilfælde kan være tale om et afhængighedsproblem. Direktører, som der er flere af i det bedst præsterende banker, vil ofte være mere uafhængige, fordi bestyrelseshonoraret ikke er essentielt for deres privatøkonomi. Blandt dem, der beskæftiger sig med god selskabsledelse, er tommelfingerreglen, at direktører har lettere ved at sige fra og i yderste konsekvens forlade bestyrelsen.

Ancienniteten siger også noget om afhængigheden. Jo længere tid en person sidder i en bestyrelse, jo højere vurderes vedkommendes afhængighed at være.

Man kan ikke slutte, at flere direktører og hyppigere bestyrelsesudskiftninger er en direkte genvej til større kvalitet i bestyrelsesarbejdet.

Men ifølge professor Ken Bechmann fra Institut for Finansiering på CBS viser Mandag Morgens kortlægning tydeligt, at der stadig, fire år efter at krisen brød ud, er problemer i bestyrelserne.

“Det er endnu en indikator, der viser, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man sammensætter bestyrelsen. Alene svigtet i Tønder Bank viser, at det er vigtigt, at bestyrelsen er kompetent, tilstrækkeligt magtfuld og uafhængig,” siger Ken Bechmann.

Nye initiativer

Selv om bankerne har haft fire årlige generalforsamlinger til at råde bod på svaghederne, kniber det altså med at få professionaliseringen til at slå igennem.

[graph title="Direktionserfaring er en fordel" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Erhvervsdatabasen BIQ, bankernes årsregnskaber samt bankernes hjemmesider, risikoanalyse fra NIRO Invest. 

Det har allerede fået flere toneangivende parter til at reagere.

Finanstilsynet valgte i 2012 at forstærke indsatsen og præsenterede i foråret bankerne for en stribe krav til bestyrelsesarbejdet. Bankerne skulle bl.a. inden 1. november indsende en selvevaluering af bestyrelsesarbejdet. Evalueringen skulle bl.a. indeholde bankens egne forklaringer på, hvilke kompetencer de enkelte bestyrelsesmedlemmer bidrager med.

Erhvervsminister Annette Vilhelmsen har også været på banen med en række krav til bankerne. Hun har bl.a. plæderet for, at der skal være en større grad af uafhængige bestyrelsesmedlemmer.

Sågar Finansrådet – bankernes eget brancheorgan – argumenterede i begyndelsen af december for en opstramning. Formand for Finansrådet, adm. direktør i Nordea Bank Danmark Michael Rasmussen, henviste bl.a. til, at Finansrådets kodeks for god selskabsledelse fra 2008 tilsyneladende ikke har haft den ønskede effekt:

“I lyset af de mange sager om dårlig ledelse har vi fundet, at anbefalingerne fra 2008 ikke længere er tidssvarende og omfattende nok, og derfor vil vi ikke alene opdatere dem, men løfte anbefalingerne til et samlet kodeks for god ledelse i bankerne. Et kodeks, hvor vi forholder os kritisk til en række ledelsesmæssige forhold,” lød det fra talerstolen på rådets årsmøde.

Dristige direktører med svage bestyrelser" caption="Figur 4  

Figur 2  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/30d2f-bankernes-danmarkskort2_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b742f-bankernes-danmarkskort2_0.png | Forstør   Luk

Kilde: Ken Bechmann og Johannes Råballe: “Manglende bremseklodser i danske banker”, Finans/invest, 2009. [/graph]

EU har også sat kritisk fokus på det svage bestyrelsesarbejde. Ministerrådet godkendte i maj den såkaldte CRD IV-pakke, der udmønter de nye standarder i bankregelsættet Basel III. Og så sent som i november lancerede det europæiske samarbejdsorgan for de enkelte landes finansielle tilsynsmyndigheder, European Banking Authority (EBA), strammere guidelines for ledelserne og bestyrelserne i pengeinstitutter. Retningslinjerne overhaler på flere områder det danske Finanstilsyns krav. Bl.a. lægger de op til, at hvert enkelt medlem i endnu højere grad skal vurderes på, om vedkommende har de rette kompetencer til rollen.

Brug for andet end lappeløsninger

Men eksperter vurderer, at de igangværende initiativer slet ikke er nok til at løse problemerne med de svage bankbestyrelser.

I sin essens er problemet med bestyrelserne, at de ofte er mere i lommen på direktionen end på aktionærerne. Og dét kan ikke løses med bedre regler.

I stedet bør man se nærmere på den svage ejerstruktur, vurderer Ken Bechmann. Ikke alene er ejerskabet i de danske banker som hovedregel spredt ud på mange aktionærerne. Ofte er der også forskellige former for stemmeretsbegrænsninger. I mange tilfælde vælges bestyrelsen slet ikke af aktionærerne, men af et repræsentantskab.

Ken Bechmanns egen forskning viser, at banker med en større koncentration af aktionærer klarer sig bedre end banker med spredt ejerskab. Bl.a. var bankernes tab på udlån markant mindre i banker med mindst én større investor. Se figur 2 i bunden af artiklen.

“Vi har set på alle de 44 børsnoterede banker. Og dem med en storaktionær, der har mindst 5 pct. af aktierne og er uafhængig af ledelsen, klarer sig bedre. Det er typisk også de banker, der ikke har bragt sig i en situation, hvor finansieringen er skrøbelig,” fortæller han.

Det var netop banker uden en uafhængig storaktionær, der vaklede, da finanskrisen brød ud. Typisk var deres kraftige vækst baseret på lån på et interbankmarked, der pludselig kollapsede.

“Det er fint nok, at politikerne nu vil skærpe kravene – f.eks. så mindst halvdelen skal have under 12 års anciennitet. Men det ville være bedre, hvis de tog situationen seriøst og sikrede, at aktionærerne havde den fornødne magt,” siger Ken Bechmann.

Behov for åbne aktiebøger

Også Jørn Astrup Hansen mener, at det er problematisk, når aktionærerne ikke har reel indflydelse på, hvem der sidder i bestyrelseslokalerne.

Finanstilsynet: Vi har redskaber nok

Finanstilsynet har skærpet kravene til danske bankbestyrelser. Men hvorfor kommer kravene først nu? Og er de skrappe nok til at forhindre nye Tønder Bank-skandaler? Mandag Morgen har spurgt Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard.

Hvorfor har Finanstilsynet sat fokus på bankbestyrelser i 2012?
“Når man kigger tilbage på, hvad der skete i årene fra 2003 til 2008, kan man gøre sig mange observationer. En af dem er, om man kunne have gjort en forskel med et stærkere modspil til direktionerne fra bestyrelsens side. Det er baggrunden for, at vi prøver at formulere klart på skrift, hvad vi forventer, at bestyrelsen som et samlet hold kan og skal kunne.
Mange af de mellemstore institutter, der kom på afveje, var karakteriseret af meget stærke direktører, der drev butikken egenhændigt – eller i hvert fald tæt på egenhændigt. Sådan bør det ikke være. Det er jo bestyrelsen, der sætter de overordnede rammer og træffer de strategiske beslutninger.”

Hvorfor er det først i 2012, at I for alvor stiller krav til alle bestyrelser på denne måde?
“Lige siden starten af 2009 har vi været i gang med et reformprogram og skærpet regulering og tilsyn på mange områder. Man kan altid diskutere rækkefølgen. Det første, vi satte ind mod, var overdreven risikotagning. Vi satte grænser for ejendomseksponering og grænser for vækst. Og så har vi lavet andre ting. På governance-området er vi eksempelvis blevet hårdere i vurderingen af de enkelte bestyrelsesmedlemmer. Vi vil sikre, at det får konsekvenser, hvis man træder ved siden af.”

Professorerne Ken Bechmann fra CBS og Johannes Råballe fra Aarhus Universitet har påvist, at de svage bankbestyrelser ofte hænger direkte sammen med, at aktionærerne ikke har haft den fornødne magt. Bør man sætte yderligere ind over for det?
“I sidste ende er stemmeretsbegrænsninger et politisk spørgsmål.”

Men spurgt på en anden måde: Har I nok regler, til at vi får bestyrelser på et niveau, så bankkunder kan føle sig trygge?
“Her er det vigtigt at skelne. Taler vi om bankkunder, der skal kunne føle sig trygge, skal man huske på, at der er lån derude, som hverken vi eller fornuftige bankledelser kan trylle væk. De forsvinder ikke. Og der er en risiko for, at de trækker flere institutter med sig, som økonomien er lige nu.
Det arbejde, vi laver, handler mere om at sige: Hvordan sikrer vi, at næste gang vi kommer ind i et forløb som dette, er det ikke 13, men måske kun 2 institutter, der vælter.”

Men har I nok værktøjer?
“Vi har siden 2009 bedt om og fået mange værktøjer fra Folketinget – og vi siger jo til, når vi føler, at vi mangler noget. Nu er vi ude på denne rejse. Det kan så være, at vi længere nede ad vejen vil sætte fokus på andre ting. Men vi undertrykker ikke vores behov for instrumenter. Det skal vi nok ytre, når vi har et fundament for at gøre det.”

Tønder Bank var ifølge dig exceptionel, fordi man rapporterede forkerte tal. Men det kan andre bankdirektører vel også finde på, hvis bestyrelsen ikke griber ind?
“Jo, jo. Men som jeg har sagt 100 gange før: Vi har foretaget stikprøver i 90 banker siden 2009, så vi har en forholdsvis stor evidens for at sige, at vi ikke ser det som særligt sandsynligt. Ingen andre banker har som Tønder Bank rapporteret nøgletal, der er bedre end gennemsnittet, men hvor det viste sig, at de næsten ikke havde nogen egenkapital tilbage.
Omvendt kan jeg ikke garantere, at der ikke skulle være et enkelt institut derude med lignende problemer.”

“Mange bankbestyrelser er selvsupplerende. Eller værre endnu: De er reelt udpeget af direktionen. De er med andre ord afhængige af banken. Alt for mange steder er aktionærerne sat ud af spillet med absurde stemmeretsbegrænsninger. Ofte er bestyrelsen end ikke valgt af generalforsamlingen, men af et repræsentantskab. Uden et stærkt mandat fra generalforsamlingen får vi ikke stærke bestyrelser,” siger han.

Han påpeger, at man f.eks. kunne følge Sveriges eksempel og operere med nomineringskomitéer til udpegning af medlemmer til bestyrelsen.

Dansk Aktionærforening kommer med et andet konkret forslag: åbne aktiebøger. I dag er det så godt som umuligt at samle større grupperinger i en spredt aktionærkreds, fordi ingen – ud over bestyrelsen – ved, hvem aktionærerne er.

“Du er nødt til at gå ud og opfordre folk til at melde sig til en gruppering. Det er bl.a. sket igennem os, men når det sker, er det typisk for sent,” siger formand for Dansk Aktionærforening Niels Mengel.

Hos Finanstilsynet vil direktør Ulrik Nødgaard ikke forholde sig til, om en ændring af aktionærreglerne vil bidrage til stærkere banker. Han mener, at Finanstilsynets initiativer foreløbig er nok:

“Vi har siden 2009 bedt om, og fået, mange værktøjer fra Folketinget – og vi siger jo, når vi føler, at vi mangler noget. Vi undertrykker ikke behov for flere instrumenter," siger han og bedyrer, at han heller ikke fremadrettet vil tøve med at ytre ønske om den slags, hvis det er nødvendigt. Se også tekstboks.

Flere krak på vej

I bankkredse krydser man fingre for, at Tønder Bank var et særtilfælde. Men som Mandag Morgens analyse viser, er det langtfra den eneste danske bank med et svagt kontrolorgan. Det betyder, at en enkelt ”vildfaren” direktør kan bringe hele forretningen i fare.

I de banker, hvor der er en svag bestyrelse, og hvor det alligevel går godt, skal aktionærerne derfor ofte takke andre faktorer end bestyrelsen, vurderer professor Ken Bechmann.

"Se på Jyske Bank og Sydbank. Begge steder må direktøren betegnes som forholdsvis magtfuld. Så i princippet kunne den tidligere direktør i Sydbank, Carsten Andersen, eller den ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, have givet sig selv vilde optionslønninger, hvis de ville. Men det er ikke sket. Det kan skyldes, at bankdirektørerne er samvittighedsfulde, eller at der i disse banker blot er en sund kultur," siger han.

Jørn Astrup Hansen er da også overbevist om, at vi vil se flere banker kapitulere i det kommende år:
“Jeg er sikker på, at flere pengeinstitutter de nærmeste år vil opgive selvstændigheden – af nød eller af egen drift. Men med de mange bankpakker og med de værktøjer, der i øvrigt er til rådighed, kan vi forhåbentlig undgå alt for mange egentlige krak som dem, vi så på Amager og på Mors.”

[graph title="De små bankers land - Danske banker efter størrelse" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Danmarkskortet viser hovedsæderne for samtlige 94 banker med hovedsæder i Danmark ifølge Finanstilsynet. Mandag Morgen store kortlægning af bestyrelserne i danske banker tager dog kun udgangspunkt i 80 af disse pengeinstitutter – de institutter, som NIRO Invest inddrager i sin risikoanalyse. Et pengeinstitut som Saxo Bank er eksempelvis ikke medtaget, fordi aktiviteterne er væsentligt forskellige fra traditionelle pengeinstitutter, ligesom flere af de meget små pengeinstitutter ikke er inkluderet., Kilde: Finanstilsynet 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu