Danskerne tror på alternativ behandling
Ingen forfatter
Vi er vilde med alternativ behandling. Otte ud af ti danskere vil gerne benytte sig af forskellige former for alternativ behandling, såsom akupunktur, zoneterapi, massage, yoga og meditation. Og vi er også meget åbne for at supplere den konventionelle behandling på sygehusene med alternative tilbud.
Danskerne tror på alternative behandlinger
Kilde: “Sundhedsvæsenet ifølge danskerne”, Tryg-Fonden og Mandag Morgen, 2016.
Over halvdelen vil overveje at supplere deres behandling i sundhedsvæsenet med en eller anden form for alternativ behandling, hvis de bliver syge. Godt halvdelen mener, at alternativ behandling kan være mindst lige så effektiv som den behandling, man får tilbudt i det traditionelle sundhedsvæsen. Og hele otte ud af ti danskere vil gerne diskutere alternativ behandling med deres læge, hvis de bliver alvorligt syge. Se figur 1.
Det fremgår af den nye undersøgelse om danskernes holdning til sundhedsvæsenet og sætter dermed en tyk streg under, at grænserne hele tiden rykkes for, hvad der betragtes som alternativ behandling.
Specielt kvinder er meget åbne for at bruge alternative tilbud. Hele 67 pct. af kvinderne er således interesserede i at supplere deres behandling i sundhedsvæsenet med alternativ behandling. Blandt mænd er det 44 pct.
Forskel er der også, når man ser på uddannelsesbaggrund. Hvor det tidligere var de højtuddannede, der var mest positivt indstillede over for alternativ behandling, ser der nu ud til at være omvendt. Nu er danskere med de længste uddannelser mere kritisk indstillede over for alternativ behandling, mens der er langt større opbakning blandt folk, hvis højeste fuldførte uddannelser er grundskolen, erhvervsuddannelse eller kort videregående uddannelse.
Undersøgelsen afdækker også en stor portion skepsis blandt danskerne om, hvorvidt læger og sygeplejersker har lyst til at tale med patienterne om alternativ behandling. Kun godt hver femte – 21 pct. – tror, at personalet i det traditionelle sundhedsvæsen er villige til at tale om det med patienterne. Næsten halvdelen – 44 pct. – tvivler på det.