Nyt Job til  
Rikke Hougaard Zeberg

Datachef for den digitale og grønne omstilling

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur er muligvis ikke den mest kendte styrelse. Men den er yderst vigtig for nogle af de afgørende omstillinger af vores samfund. Rikke Hougaard Zeberg er styrelsens nye direktør.

Andreas Baumann

Om

Hvem?
Rikke Hougaard Zeberg

Hvilket job?
Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Hvorfra?
Branchedirektør, DI Digital

Det er ikke den mest velkendte organisation, Rikke Hougaard Zeberg bliver direktør for den 1. juni. Men Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er i en vis forstand rygraden i digitaliseringen af Danmark, den grønne omstilling og klimatilpasningen af de danske byer.

”En af vores hovedopgaver er at tilvejebringe grunddata, der er forudsætningen for den grønne omstilling. Det er et rigtigt stort arbejde, der let bliver overset, men det er en forudsætning for, at vi kan komme videre med alt det andet,” siger den kommende direktør, Rikke Hougaard Zeberg.

Når for eksempel havvandet stiger, og et dige skal anlægges i en kommune for at beskytte en dansk kystby, er det grunddata fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, der i højdemodeller viser, hvor der bør bygges.

”Klimaforandringerne gør, at vi bliver nødt til at se på, hvordan vores byer er indrettet. Der er brug for data for at kunne forudse, hvad der kommer til at ske. Data er forudsætningen for alt det, vi skal gøre.”

Med årlige luftfotos og løbende opmåling af den danske landjord (der stadig forskyder og hæver sig) bliver der indsamlet data til de højdemodeller, der viser, hvor vandet løber hen, og hvor der bliver oversvømmelser. Og det er bare én af de mange opgaver i den temmelig oversete styrelse. 

Blå bog

Baggrund
2021-: Branchedirektør, DI Digital

2017-2021: Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

2012-2017: Vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen

2010-2012: Underdirektør, DR Nyheder

2007-2010: Kontorchef, Finansministeriet

Uddannelse
Cand.merc.jur, Aarhus Universitet, 1995

Den er grunddatamyndighed og holder styr på registrene over Danmarks adresser, stednavne og administrative inddelinger i valgsteder, politikredse og lignende. Og sidste sommer overtog den teleområdet og ansvaret for udrulningen af bredbånd i Danmark. Dele af Danmarks kritiske infrastruktur.

Derudover har styrelsen myndighedsansvaret for distributionsplatformen Datafordeleren, der skal sikre adgang til sammenhængende grunddata fra offentlige registre til gavn for myndigheder, virksomheder og borgere. Grunddata som et slags samfundsmæssigt råstof kender Rikke Hougaard Zeberg allerede værdien af fra sin nuværende stilling i DI Digital, hvor hun er direktør for branchefællesskabet af virksomheder inden for it, tele og kommunikation.

”Efterspørgslen efter data er kæmpestor hos virksomhederne. Hvis de har let adgang til gode grunddata, så kan de optimere produktion, energiforbrug og så videre. Der er et kæmpe potentiale i, at de her data kommer ud og lever,” siger Rikke Hougaard Zeberg, der især glæder sig til at komme ned i den faglige substans i sit nye job.

”Mens mit arbejde hidtil har været på en bredere digital dagsorden, kommer jeg nu til at gå meget mere i dybden med nogle opgaver, som jeg finder utroligt vigtige i den tid, vi står i nu.”

Omtalte personer

Rikke Hougaard Zeberg

Direktør, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
cand.merc.jur. (Aarhus Uni. 1995)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu