Deleøkonomi 2.0: Gør dig klar til fremtidens anarkistiske nethandel

Bag dette link skjuler sig begyndelsen til en ny internetrevolution. Openbazaar, der åbner om få uger, er verdens første bud på en ny type onlinemarkedsplads, der potentielt vil vende op og ned på den måde, onlinehandel i dag finder sted på. Og ikke mindst på den måde som deleøkonomiens hidtidige revolutionære tredjeparter, som f.eks. Uber, AirBNB og eBay i dag tjener deres penge på. Det vurderer blandt andre tænketanken Nesta, der forudser, at 2016 vil blive året, hvor såkaldte ”blockchain-markedspladser” vil skabe en ny teknologisk revolution. Blockchain er en ny disruptiv teknologi, der muliggør en form for anarkistisk værdiudveksling mellem to personer på internettet, hvor ingen central aktør styrer, sætter regler, skaber begrænsninger, eller tager gebyrer af de handler, der foretages. Openbazaar er i den sammenhæng det første reelle bud på en blockchain-markedsplads. Men mange andre venter i kulissen på at introducere en killer-app, der vil gøre Blockchain-teknologien til hvermandseje i 2016. Og enhver, der beskæftiger sig med onlinehandel, gør derfor klogt i at følge med i udviklingen.

Advarsel: Denne artikel indeholder stærkt tendentiøse elementer. En teknologi, der ikke kan kontrolleres. En gal, genial og hemmelig programmør, der er sunket i jorden med udgangsreplikken: ”I have moved on to other things …”. En potentiel killer-app, der kan vende op og ned på din omgang med penge og e-handel. En anarkistisk form for samhandel, som kan trække forretningsgrundlaget væk under deleøkonomiens pionerer. Og mest opsigtsvækkende en anerkendt britisk innovationsfond og et verdensomspændende revisions- og rådgivningsfirma, der mener, at det hele vil kulminere i år.

Det sidste først: Såvel innovationsfonden Nesta som rådgivningsfirmaet Deloitte udpeger 2016 som året, hvor den såkaldte blockchain-teknologi udmønter sig i programmer og systemer, der kan revolutionere den måde, varer og værdier i fremtiden handles på internettet. Se tekstboks.

Blockchain er en teknologi, der gør det muligt at gennemføre, registrere og verificere digitale transaktioner mellem to vilkårlige parter, herunder betalinger på internettet, uden styring fra en tredjepart. Det er en teknologi, der er under udvikling, og som spås at kunne blive lige så revolutionerende for udveksling af værdier online, som internettet oprindeligt var det for udveksling af information.

Login