Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Politikerne opretter nye medier og går strategisk til værks på deres egne kanaler, når de vil udbrede politiske holdninger. Men i takt med at politikerne bliver deres egne massemedier, hvor går grænsen så for, hvem man må blokere fra debatten?

En rundringning til samtlige partier viser, at ingen af partierne har regler eller retningslinjer for, hvor rummelige deres politikere bør være i forhold til kritikere af deres politik på deres egne sociale medier, eller hvornår det er okay, at de blokerer en bruger helt fra samtalen.

I USA diskuteres det spørgsmål lige nu i en appelsag mellem Trump og en række borgere, der alle anklager den amerikanske præsident for brud på ytringsfriheden, fordi præsidenten har blokeret de kritiske røster fra sin twitterkonto. Som leder i verdens mægtigste land er Trumps twitterkonto nemlig blevet en del af det offentlige rum, og her må der ikke censureres, lyder argumentet.

Login