Derfor bliver generøsitet det nye sort i 2024
Hvis vi for alvor vil omstille vores organisationer til at arbejde for en mere bæredygtig verden, er generøsitet et godt sted at starte. Der er gode grunde til, at det bliver et ord, vi vil høre oftere i det nye år.
For et par år siden stod Sønderborg Forsyning – det lokale forsyningsselskab på Als i Sønderjylland – med en udfordring. Ganske vist havde selskabet netop investeret i et nyt, moderne halmfyret varmeværk. Og ganske vist ville det kunne levere rigeligt med varme til regionens borgere de fleste af årets dage. Men omkring 20 dage årligt, på de koldeste dage, ville der simpelthen ikke være energi nok.
Den bedste løsning på forsyningsproblemet så umiddelbart ud til at være en udvidelse med en ekstra kedel til det nye varmeværk, som de få dage om året kunne håndtere spidsbelastningen. Der var bare et problem: En sådan kedel ville koste et trecifret millionbeløb.
Der gik ikke nogen skår af Danfoss. Tværtimod styrkede virksomheden sit velkendte lokale engagement og sin relation til vigtige interessenter.
På det tidspunkt trådte den største lokale virksomhed, Danfoss, til. Her havde man nemlig selv en varmeforsyning i form af en stor gaskedel, som i kortere perioder kunne levere varme til Sønderborg-borgernes fjernvarmenet. Til gengæld, foreslog Danfoss, kunne virksomheden modtage overskudsvarme fra det nye varmeværk de dage om året, hvor der var varme til overs.