Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Design af fremtiden

Af Joachim Halse
Ph.d. og design manager i Laerdal Medical

De fleste seriøse virksomheder arbejder med strategiske målsætninger for, hvad virksomheden ønsker at være i fremtiden. Det gælder også for min egen virksomhed, Laerdal Medical , som har et ambitiøst mål om at bidrage til at redde én million flere liv på globalt plan hvert år fra 2030. På kortere sigt arbejder vi med en treårig strategi, som skal bevæge os mod målet.

Sådan en orientering mod fremtiden er en naturlig del af virksomhedens forsøg på at fastholde og udvikle sin relevans og eksistensberettigelse. Men hvordan kan vi vide noget om den fremtidige situation; om de vilkår, der gælder for vores virksomhed og omverden om tre, fem eller ti år? 

Det er oplagt at formulere mere specifikke målsætninger, der sandsynliggør visionen. Det kunne være målsætninger om at investere i særlige teknologier for at skabe og udnytte konkurrencefordele, om at definere meningsfulde brugeroplevelser og øge kundetilfredsheden eller om at optimere organisationens produktivitet.

Det er alle udmærkede forretningsmæssige, teknologiske og brugermæssige målsætninger. Men det er også temmelig éndimensionelle fremskrivninger af kvaliteter, vi allerede kender i dag. De forholder sig ikke til, hvilke præmisser der skal til, eller hvad der skal være forandret i resten af verden, for at målene vil kunne realiseres.

Problemet med det perfekte fremtidsdesign

Hér kommer design ind i billedet. Design handler om at forestille sig og give form til noget, der ellers ikke findes, og derigennem opstille muligheder for målrettede forandringer.

Designere spørger: Hvad nu, hvis vi forstod problemet på denne måde? Hvad nu, hvis vi gjorde sådan her? Dygtige designere forsøger rutinemæssigt at overskride egne og andres indgroede måder at se verden på ved at prøve at se emnet fra et andet udsigtspunkt.

Problemet er bare, at visionsarbejde i design ofte præsenteres som nær-perfekte fremtidsscenarier, hvor smukke mennesker smilende anvender afsenderens produkter i en slags drømmeverden, hvor alting fungerer gnidningsfrit.

Store teknologivirksomheder har en tendens til at skabe fremtidsscenarier, der mere ligner reklamer for deres kommende produkter end troværdige bud på, hvordan fremtiden kunne forme sig.

Et klassisk eksempel er ‘A Day Made of Glass’ af virksomheden Corning i 2011. Deres perfekte fremtidsvision skinner bogstaveligt talt af glas på alle tænkelige overflader.

Hvordan kan det være et problem, kunne man spørge. Er det ikke netop pointen, at design kan skabe fantastiske visioner om scenarier så attraktive, at man ikke kan lade være at ønske sig derhen?

Hvis formålet er at kvalificere en strategi, så er svaret nej, fordi de perfekte scenarier simpelthen er utroværdige. Der er ikke nogen friktion, alt er effektivt, og solen skinner hele tiden. Og vi ved jo af erfaring, at nutiden ikke er lige så gnidningsfri som den lysende fremtidsvision, den engang blev præsenteret som. Nutiden er mere mærkelig end perfekt. Der er dataudfald på netværket, uretfærdigheder i retsstater, sygdomme forårsaget af velstand, uvidenhed trods global adgang til viden osv.

Ethvert nu er en skuffende realisering af en tidligere lysende vision om fremtiden.

Dette dagbogsnotat fra fremtiden er skrevet af Helge Myklebust, Corporate Director of Strategic Research i Laerdal. Efter et inspirationsoplæg om fremtidsscenarier lød opgaven: “Skriv et dagbogsnotat fra en 32-årig enlig mor fra Haydom, Tanzania. Året er 2030 og kompromitterede sundhedsdata truer de dårligst stillede i samfundet. Du har 10 minutter.”

77 fiktive dagbogsnotater

For et par måneder siden fik jeg mulighed for at invitere en stor kreds af ledere i Laerdal til at tænke over mulige scenarier, hvor Laerdals strategi udspiller sig, men som ikke er komplet gnidningsfri.

Til at sætte gang i forestillingsevnen brugte vi korte påstande om fremtiden. For eksempel: 

Kompromitterede sundhedsdata truer de dårligst stillede i samfundet. 

Sammen producerede vi 77 fiktive dagbogsnotater fra mennesker i 2030, som på forskellig vis undersøger mulige situationer gennem spekulative scenarier.

Tilsammen tegner de fiktive noter et landskab af mulige fremtidsscenarier, der er virkelige nok til, at man kan have en meningsfuld diskussion af, hvad de ville betyde for eksempelvis en enlig mor i Tanzania, en uddannelsesansvarlig læge i Seattle, en hospitalsdirektør i Australien – og for Laerdal som organisation.

Skabte vi så dystopiske scenarier, hvor folk ikke smiler og vores løsninger går i stykker? Nej, selvfølgelig ikke.

Men scenarier, hvor konflikter og uretfærdigheder stadig findes, teknologier kan misbruges, og hvor der stadig sker fejl, som skal håndteres. Dét bragte os nærmere en kvalificeret og kritisk diskussion af, hvilke slags livreddende løsninger, der vil være behov for, hvordan omverdenen forventes at bruge og misbruge dem, og hvilken slags virksomhed vi må være for at kunne levere de bedst mulige løsninger.

Denne balanceren mellem forestillingsevne og realitetssans er et væsentligt designbidrag til at kvalificere strategiarbejdet.

---

Indlægget er alene udtryk for skibentens egen holdning.

Forrige artikel Teknologi i den gode sags tjeneste   Teknologi i den gode sags tjeneste Næste artikel Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

POLITIK OG VELFÆRD Seniorordninger på landets arbejdspladser er blevet mere udbredt gennem de senere år. Men de fleste seniorer kender slet ikke mulighederne for at blive på arbejdsmarkedet under mere skånsomme vilkår. Det gælder særligt gruppen af ufaglærte og faglærte, der er målgruppen for regeringens nye reform om tidlig pension til nedslidte.

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Med sin alternative baggrund og kompromissøgende ledelsesstil er Christine Lagarde billedet på et generationsskifte i Den Europæiske Centralbank. Coronakrisen blev en ilddåb, som bød på en væsentlig brøler fra Lagardes side. Alligevel kan hun være lige den person, EU har brug for.