Nyt Job til  
Morten Winge

Direktør for en rig kommune med en stram økonomi

Morten Winge skal som ny kommunaldirektør i Hørsholm Kommune håndtere en stram økonomi i en ellers rig kommune. Det kalder på en ny tilgang til styring af stigende udgifter til sårbare unge og voksne. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jens Reiermann

Om

Hvem?
Morten Winge

Hvilket job?
Kommunaldirektør, Hørsholm Kommune

Umiddelbart kunne man sige, at Morten Winge som ny kommunaldirektør i Hørsholm Kommune fra den 1. april er landet et godt sted. Slår man op i de kommunale nøgletal, kan man se, at indbyggerne i Hørsholm har den tredje højeste indtægt i Danmark. Kun to kommuner overgår Hørsholm. Det er Rudersdal og Gentofte.

Men det gode beskatningsgrundlag sætter sig ikke de store spor i kommunekassen.

Helt ligesom landets andre kommuner oplever Hørsholm stærkt stigende udgifter til sårbare unge og voksne. I Hørsholm stiger udgifterne ovenikøbet hurtigere end i gennemsnittet af kommunerne. Det kan der være mange forklaringer på, men uanset begrundelsen har kommunen skullet spare på andre velfærdsområder for at finde de ekstra penge til de sårbare voksne.

Ved budgettet for 2024 endte det blandt andet med, at kommunen skruede op for brugerbetalingen.

Frederiksborg Amts Avis kunne efter de afsluttede forhandlinger om budgettet for 2024 berette, at Hørsholms ældre skal betale mere for at deltage i aktiviteter på aktivitetscentret, at beboerne på kommunens plejehjem skal betale mere for at deltage i arrangementer på plejehjemmet, at modtagere af hjemmepleje selv skal betale for at få vasket deres tøj på et vaskeri. Og så bliver seniorskovturen kun til noget, hvis deltagerne selv betaler for den. 

Blå bog

Baggrund

  • 2023-2024: Direktør i eget liv
  • 2019-2023: Kommunaldirektør, Tårnby Kommune     
  • 2012-2019: Kommunaldirektør, Glostrup Kommune 
  • 2007-2012: Direktør for Børn, Sundhed og Social, Hørsholm Kommune

Uddannelse

  • Cand.polit., Københavns Universitet, 1993

Borgerne kan altså på egen pengepung mærke konsekvenserne af den stramme økonomi.

Hvis den udvikling skal vendes, skal der tænkes nyt.

Det kan være, at Morten Winge får en lille startgave på sit nye job i form af den endelige rapport fra Ekspertudvalget på socialområdet, der med formanden Torben Tranæs for bordenden vil fremlægge sine anbefalinger i den første uge af april.

Udvalget har blandt andet haft stenhårdt fokus på kommunernes mulighed for at styre økonomien på området.

Traditionelt har kommuner haft svært ved at lære af hinanden, men Winge kan også kaste et blik på de kommuner, der oplever en mindre stigningstakt i udgifterne.

Lykkes det for Winge at hente inspiration til at dæmpe stigningstakten, kan han og Hørsholm Kommune måske undgå omfattende nedskæringer på andre velfærdsområder eller stigende brugerbetalinger.

Omtalte personer

Morten Winge

Kommunaldirektær, Hørsholm Kommune
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu