En drejebog til globale løsninger

Erik Rasmussen

Haves: accelererende og stadig mere komplekse globale problemer. Ønskes: nye sammenhængende løsninger – hurtigt.

Det er i koncentreret form budskabet i jubilæumsudgaven af World Economic Forums årlige rapport ”Global Risks”, den tiende i rækken, der udkom i torsdags som optakt til organisationens årlige topmøde.

I morgen og ugen ud samles omkring 2.500 internationale topfolk for at drøfte hundredvis af temaer, der alle kredser om den usikkerhed, den sårbarhed og de risici, vi konfronteres med netop nu. Hvert år synes de at vokse i omfang og især kompleksitet. Denne tendens har med en næsten skræmmende monotoni gentaget sig år efter år.

[quote align="right" author=""]Den første udgave af Global Opportunity Report har bekræftet tesen om, at enhver risiko ejer en mulighed, der har potentiale til at vokse sig større end problemet.[/quote]


MEN NETOP I ÅR BRYDES MONOTONIEN. Fem dage efter ”Global Risks 2015”, og samtidig med åbningen af topmødet i Davos, udkommer en anden rapport: ”Global Opportunity Report 2015”. Som en slags positivt modsvar til WEF’s risikorapport kortlægger den, hvordan fem udvalgte risici kan forvandles til 15 nye muligheder. Det drejer sig om manglen på vand, ekstremt vejr, kroniske sygdomme, afhængigheden af fossile brændstoffer og risikoen for ”bykriser”, hvor den hurtige og voldsomme tilstrømning af indbyggere får byer til at bryde sammen – en nærværende trussel i en række udviklingslande.

Forud for rapporten er gået en årelang proces, hvor eksperter har udvalgt og prioriteret de enkelte risici. Disse er efterfølgende blevet drøftet i andre ekspertpaneler i otte storbyer på fem kontinenter for til sidst at blive testet og prioriteret af mere end 6.000 ledere fra hele verden.

Resultatet er den første internationale kortlægning af de muligheder, som klodens største kriser åbner. Den demonstrerer, at selv de største risici kan omsættes til ny udvikling – forudsat der sættes tidligt og ambitiøst ind, og at det sker i partnerskaber på tværs af sektorer. Ingen af udfordringerne kan af nogen sektor løses alene. Indsatsen og løsningerne må nødvendigvis afspejle de komplekse sammenhænge mellem udfordringerne.

Det er samtidig beviset på, at man systematisk og målrettet kan arbejde med at vende blikket fra en handlingslammende kriseorientering til et handlingsskabende fokus på muligheder. Mulighedstænkningen er en proces, der kan gentages i alle led i samfundet, hvis man ønsker at bygge bro fra udfordringer til handling.


BAG RAPPORTEN står DNV GL, der er et af verdens førende selskaber inden for risikostyring, FN’s bæredygtighedsinitiativ UN Global Compact samt Mandag Morgen.

Sammensætningen af dette partnerskab er ikke tilfældigt. DNV GL er med 16.000 medarbejdere et af verdens førende på sit område og fokuserer i stigende grad på at opfylde bæredygtige mål. UN Global Compact opstiller principper og udvikler initiativer, der alle har til formål at involvere erhvervslivet i løsningen af globale udfordringer. Og Mandag Morgen har, især igennem datterselskabet ”Sustainia”, arbejdet flere år på at identificere konkrete løsninger på bl.a. de store klimaudfordringer. Det har ført til udviklingen af en række internationale aktiviteter, herunder rapporten ”Sustainia 100” og den årlige uddeling af Sustainia Award. Summen af parternes erfaringer og visioner har skabt afsættet for ”Global Opportunity Report”. Mandag Morgen har initieret projektet og haft ansvaret for at udarbejde rapporten.


PROJEKTET ER BLOT FØRSTE SKRIDT i bestræbelserne på at nytænke, hvordan vi i fremtiden skal forholde os til store og komplekse risici. Den nye udgave af ”Global Risks” er endnu et stykke anskuelsesundervisning i, hvad vi er oppe imod, og hvorfor der er brug for at nytænke løsningerne.

Den risiko, der har størst konsekvenser for verdenssamfundet, er manglen på drikkevand. Men at løse den udfordring alene har store konsekvenser for en række andre områder såsom fødevarer, byudvikling, energiproduktion etc. Det samme gælder for størsteparten af de risici, som World Economic Forum har kortlagt og prioriteret siden 2007. Det illustrerer, hvorfor de hidtidige strukturer, institutioner og hævdvundne modeller har udspillet deres rolle. Vertikale og sektorspecifikke løsninger må afløses af horisontale initiativer og partnerskaber. ”Global Risks 2015” er endnu en kraftig opfordring til at udvikle et nyt løsningsparadigme – at kickstarte, hvad der er benævnt som en ”solutions revolution”.

Den erkendelse har været afsættet for ”Global Opportunity Report”. Vi investerer stadig flere ressourcer og stadig mere opmærksomhed i at kortlægge de truende farer og konsoliderer dermed vores opfattelse af verden som et ”risikosamfund”. I samme takt udvikler vi forsvarsværker mod kriser og konflikter. Målet med det nye initiativ har derfor været et opgør med ”forsvaret” til fordel for et ”angreb”: Hvordan kan vi proaktivt benytte kriserne til at forny samfundet?

Den første udgave af ”Global Opportunity Report” har bekræftet tesen om, at enhver risiko ejer en mulighed, der har potentiale til at vokse sig større end problemet. Det vil sige, at der eksisterer en mulig nettogevinst for samfundet. Det er her symptomatisk, at netop manglen på vand faktisk er en af de udfordringer, som der er størst tiltro til, at vi kan løse.

Det samlede budskab i ”Global Opportunity Report” er dermed lige så optimistisk, som det i ”Global Risks 2015” er dystert.


MEN ÈN RAPPORT I SIG SELV skaber ikke noget paradigmeskifte. Derfor er rapporten første led i opbygningen af en international innovationsplatform, der netop skal fokusere på, hvordan en række af verdens største udfordringer kan omsættes til nye muligheder, ny vækst og ny livskvalitet. Det indebærer, at rapporten får en række efterfølgere, ligesom det er meningen at forankre konklusionerne i udvalgte grupper og netværk.

Når 2015-udgaven offentliggøres i morgen i Zürich, er det for at sende det offensive budskab videre til netop de 2.500 internationale topfolk, der de næste dage skal drøfte, hvordan de skal forholde sig til en række af de udfordringer, som risikoanalysen afdækker.

Denne uge tager vi dermed et afgørende skridt i udviklingen af et nyt økonomisk paradigme – et opgør med risikosamfundet til fordel for en ny løsningsøkonomi.

De globale risici har næppe nogensinde været større eller flere. Men det samme gælder mulighederne.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu