Drejebog til et dronningemord

Mediernes åbenlyse forsøg på at give Lene Espersen dødsstødet som udenrigsminister og partiformand kan ende som en boomerang og belaste pressens troværdighed langt hårdere end ministerens. Det konkluderer Mandag Morgen i en analyse af det drama, der i de sidste fem måneder har domineret medierne mere end noget andet, inklusive dansk økonomi og krigen i Afghanistan. Proportionsforvrængningen i kritikken af Espersen illustreres af en detaljeret kortlægning af Per Stig Møllers deltagelse i internationale møder i hans tid som udenrigsminister. Den viser, at han har meldt afbud til næsten hvert tredje EU-møde, heraf en række meget vigtige - uden at det har affødt en eneste kritisk artikel.

De seneste fem måneder har knæsat nye kriterier for relevant samfundsdebat. Glem Danmarks krigsførelse, folkeskolens problemer, reform af efterlønnen, landets økonomiske krise. Det er andre temaer, der binder nationen sammen – i mediernes optik.

Periodens højst prioriterede dagsorden er uden sammenligning Lene Espersens afbud til tre møder. De har siden 1. marts  affødt 2.700 artikler i form af nyhedshistorier, analyser, kommentarer m.v. Til sammenligning er der i samme periode noteret godt 800 indslag om genopretningen af dansk økonomi og 2.000 om Danmarks krigsførelse i Afghanistan. Velkommen til den nye medievirkelighed.

Den store medieinteresse ville være berettiget, hvis de tre afbud havde haft alvorlige konsekvenser for Danmarks internationale rolle, havde undermineret dansk indflydelse, skabt problemer for andre lande eller på anden vis svækket Danmark og dansk udenrigspolitik. Realiteten er, at afbuddene isoleret set ikke har haft nogen betydning overhovedet. To af dem byggede på velovervejede beslutninger og prioriteringer fra udenrigsministeriets side. Det eneste problematiske afbud – det til mødet i Arktisk Råd – må antagelig betegnes som en svipser, som dog ikke synes at have skadet Danmarks indflydelse eller status. Det er realiteterne bag årets hidtil største politiske “skandale” – en sag, der over fem måneder har domineret den politiske dagsorden og sendt såvel udenrigsministeren som hendes parti ud i en dyb  krise, der på sigt kan true regeringens eksistens.

Login