Drift skal genskabe tilliden til Venstre

Den smalle Venstreregering har fået en solid start, men den bevæger sig inden for et lille spillerum, hvor der ikke er plads til store politiske visioner. Omvendt satser statsminister Lars Løkke Rasmussen på, at politiske forlig skal skabe fortællingen om, at de ’voksne’ er tilbage i regering.

Lars Løkke Rasmussen har fået en god start på sin anden regeringsperiode. Den påstand er ikke min. Den blev messet flere steder hos Socialdemokraterne i ugerne efter valget, hvor vælgerfremgangen visse steder i den socialdemokratiske folketingsgruppe ellers havde efterladt en lidt for sikker tro på, at den smalleste regering i mere end 40 år ikke fik lang tid i regeringskontorerne.

Siden valget har S-toppen gjort alt for at feje sejrssikre analyser af vejen. Hvis Socialdemokraterne skal genvinde regeringsmagten, så skal der ikke tages let på Løkke. Godt nok var regeringsdannelsen længe undervejs, men Lars Løkke brugte tiden effektivt, så han vidste, hvor de enkelte partier stod, så regeringen hurtigt fik leveret de første politiske aftaler og viste sig driftssikker trods sit spinkle mandat.  

[quote align="left" author=""]V-regeringen vil stå på samme side som det arbejdende folk og tale mindre om dem, der bliver forsørget.[/quote]

Kommuneaftalen kom i hus sammen med Socialdemokraterne. Dermed viste Løkke, at han kunne forhandle henover midten, men han sendte samtidig et meget klart signal til de konservative om, at han ikke vil lade sig presse af ultimative krav opfundet i al hast som for eksempel det konservative krav om at rode grundskylden ind i forhandlingerne med Kommunernes Landsforening.

For de danskere, der så TV Avisen på Danmarks Radio samme aften, var det pludselig Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, der skulle forklare, hvorfor Socialdemokraterne hjalp Venstre med at gennemføre nulvækst i kommunerne. Var det ikke et Socialdemokratisk løftebrud?

Som modydelse for aftalen med kommunerne fik Socialdemokraterne lovning på, at Venstre fremover på lignende vis vil stemme for kommuneaftaler, næste gang de sidder opposition. Strategien fra S er, at den nye formand, Mette Frederiksen, skal virke konstruktiv og ikke forsøge at vælte V-regeringen ved første lejlighed, men her og nu fik Løkke mest ud af aftalen.

Forlig giver størst ballade i rød blok

Håndværkerfradraget, den såkaldte BoligJobordning, kom i hus med støtte fra Alternativet og SF, hvis krav var at gøre ordningen mere grøn ved at udvide den til også at omfatte energirenoveringsprojekter. Igen førte forliget mest til ballade i rød blok, selvom Liberal Alliance stod uden for aftalen i blå blok.

[quote align="right" author=""]Endvidere er der fortsat røster internt, som finder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs hårde retorik mod flygtninge forfejlet – nogle går endda så langt, at de kalder det i strid med partiets menneskesyn.[/quote]

Forliget om den såkaldte integrationsydelse kom i hus med regeringens parlamentariske grundlag. En pakke, som senere skal bruges som finansiering til skattelettelser for de lavestlønnede, som Venstre som bekendt gik til valg på med stærkt begrænset effekt på grund af en fejlslagen kampagne. Den kørte af sporet allerede på valgkampens første dag. Men den sag er glemt nu, og i Venstre-toppen er det fortsat analysen, at skattelettelser i bunden kan vise sig at blive vigtige her og nu og i forbindelse med næste valg. V-regeringen vil stå på samme side som det arbejdende folk og tale mindre om dem, der bliver forsørget. S står uden for nedsættelsen af integrationsydelsen og vil efter alt at dømme også stå uden for en aftale om et nyt kontanthjælpsloft. Dermed kan partiet heller ikke være med til at bruge besparelserne på at sænke skatten.   

V kæmper stadig med interne problemer

Har den nye regering så slet ingen problemer? Jo, bestemt. Det har alle regeringer, og Venstre har fortsat lang vej til tilslutningen ved 2011-valget. Socialdemokraterne er klart det største parti i de målinger, der er lavet efter valget, og Løkkes troværdighed skraber fortsat bunden. Læg dertil at Venstres folketingsgruppe stadig er hårdt ramt efter formandsopgøret i 2014, og at flere i partiet frygter, at regeringens grundvilkår, hvor den er tvunget til at søge kompromiser, vil trække den sidste rest af visioner ud af partiet. Endvidere er der fortsat røster internt, som finder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs hårde retorik mod flygtninge forfejlet – nogle går endda så langt, at de kalder det i strid med partiets menneskesyn. Når Støjbergs flygtningeannoncer bliver trykt om ganske få uger, vil debatten højest sandsynligt blusse op igen.       

Det ændrer imidlertid ikke på, at Løkkes fornemmelse for politik har vist sig fra start og næppe overgås af andre på Christiansborg. Efter ferien har finansminister Claus Hjort Frederiksen imødekommet kravet om mere åbenhed i forbindelse med DONG-salget til Goldman Sachs, som har martret den tidligere regering med SF’s regeringsafgang og utilfredshed i store dele af Socialdemokraternes eget bagland.

Meldingen om mere åbenhed i DONG-sagen fra Goldman Sachs – som i øvrigt bliver rådgivet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans tidligere spindoktor Michael Ulveman – faldt samme dag, som Dansk Folkeparti afholdt deres sommergruppemøde. En vigtig timing for regeringen og et vigtigt signal til Dansk Folkeparti om, at regeringen lytter til sit parlamentariske grundlag modsat den tidligere regering. Tilmed har Venstre nu fastslået, at de virksomheder, som fremover handler med Danmark, må indstille sig på, at Folketingets Finansudvalg kigger med over skulderen. Det skal simpelthen indkalkuleres i fremtidige tilbud.

Fire afgørende temaer

Når Løkke tager hul på den politiske sæson, vil han måles på fire politiske temaer, som skal sikre en stabil regeringsførelse i den kommende folketingsamling: 

  • Tryghed
  • Kernevelfærd
  • Udvikling i hele Danmark
  • Jobreform

Tryghedspakken vil indeholde flere politibetjente og et opgør med retsforbeholdet, hvilket DF allerede har udtalt sig kritisk om. Det ændrer dog ikke ved, at Venstre og DF ser ens på langt de fleste dagsordener. Kernevelfærden vil primært gå til sundhedssektoren, hvor der vil blive lagt fokus på flere patientrettigheder og flere penge til regionerne.

Udvikling i hele Danmark vil tage et opgør med dele af planloven og give mere magt lokalt til at forfølge projekter, som ikke kan realiseres i dag. Samtidig skal en række statslige institutioner flyttes fra hovedstaden og ud i landet, og fødevarebranchen skal have samme rammebetingelser som i de konkurrerende nabolande.

Til sidst skal der laves en jobreform, hvor et kontanthjælpsloft skal være en del af finansieringen for at kunne sænke skatten på arbejde. Desuden skal der laves en dagpengereform, som Venstre og Socialdemokraterne allerede har lovet hinanden veto på. At det netop er Løkke, der skal være manden bag en dagpengeløsning, er nærmest utåleligt for mange centrum-venstre-vælgere.        

Spørgsmålet for Venstre er så, om det er nok at være god til drift og politisk håndværk. Alle i partiet er enige i strategien om at arbejde sig til danskernes tillid – man har ligesom ikke andre valg – men omvendt frygter flere, at regeringen er fastlåst og ikke tør tænke stort.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har allerede kommunikeret denne frygt offentligt i forbindelse med finansloven for 2016. Her har han stilfærdigt gjort opmærksom på, at danskerne vil kunne se på næste års statsbudget, om der er kommet en borgerlig liberal regering til magten, eller om det bare er mere af det samme. 

 

Læs flere af Mikael Børstings indlæg her
Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Byen: en designopgave Næste artikel Lys over Reykjavik

Den lange rejse mod eksponentiel vækst

Den lange rejse mod eksponentiel vækst

Rent vand ligger højt på listen over klodens største udfordringer; klimaforandringer, forurening og et voksende forbrug vil presse forsyningerne alvorligt i de kommende år. Danske Aquaporin har udviklet et filter til afsaltning og rensning af vand, der er ekstremt effektivt. Nu handler det om at få produktionen op i den helt store globale skala.

Souls satser på sol og sløjfer atomkraft

Souls satser på sol og sløjfer atomkraft

KOMMENTAR: Bæredygtighed har fået en fremtrædende plads i Sydkoreas planer for fremtiden. ’Green New Deal’-strategien, der blev vedtaget i juli, skal gøre landet til den første CO2-neutrale nation i 2050 – og midlerne til at nå det er store investeringer indenfor bæredygtig energi, innovation og teknologi.

Hvad betyder det at være en modig leder?

Hvad betyder det at være en modig leder?

LEDELSE Mod er ikke en dyd i sig selv. Det er noget, vi kun kan vurdere værdien af, når det sættes i kontekst af en konkret udfordring. Blandt ledere antager modet typisk to forskellige former: mod til at udvise sårbarhed og mod til at tage autoriteten på sig, skriver erhvervspsykolog Lotte Lüscher.

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

LEDELSE I integrations- og udlændingedebatten får mennesker hurtigt prædikater som ’varmt hjerte’ eller ’følelseskold’. For ministre gælder oftest det sidste, således også for Rikke Hvilshøj, der blev kendt som isdronningen. Selv mener hun, at hun havde masser af empati med sig i jobbet, men balancen mellem empati og regler er vanskelig at formidle og ender hurtigt som to tungers tale.

Lederskabets største udfordring efter covid-19

Lederskabets største udfordring efter covid-19

LEDELSE At bedrive lederskab efter coronakrisen er at gribe muligheden for at skabe reelle forandringer. skriver Jim Hagemann Snabe i et indlæg, der har karakter af en programerklæring fra bestyrelsesformanden for Siemens og Maersk. I stedet for at genopbygge de virksomheder og de økonomier, vi havde før covid-19, bør vi træde et stort skridt ind i en bedre fremtid, mener Snabe. Mottoet er: Renewal, not return.

 Er der en rød linje for Kina?

Er der en rød linje for Kina?

KOMMENTAR Danmarks spionchef advarer mod at være naiv i forhold til Kina. Imens låner politikere pandaer til zoo. Nu må regeringen vove at tale åbent om, hvor grænsen går i forhold til at samarbejde med Kina.

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

GRØN OMSTILLING Landbruget er en af de helt store klimasyndere, og et CO2-neutralt landbrug kan virke som en fjern utopi. Tre aktører kommer her med deres bud på, hvordan Danmark kan leve op til målet om CO2-neutralitet i 2050.

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

GRØN OMSTILLING Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.