Drift skal genskabe tilliden til Venstre

Den smalle Venstreregering har fået en solid start, men den bevæger sig inden for et lille spillerum, hvor der ikke er plads til store politiske visioner. Omvendt satser statsminister Lars Løkke Rasmussen på, at politiske forlig skal skabe fortællingen om, at de ’voksne’ er tilbage i regering.

Lars Løkke Rasmussen har fået en god start på sin anden regeringsperiode. Den påstand er ikke min. Den blev messet flere steder hos Socialdemokraterne i ugerne efter valget, hvor vælgerfremgangen visse steder i den socialdemokratiske folketingsgruppe ellers havde efterladt en lidt for sikker tro på, at den smalleste regering i mere end 40 år ikke fik lang tid i regeringskontorerne.

Siden valget har S-toppen gjort alt for at feje sejrssikre analyser af vejen. Hvis Socialdemokraterne skal genvinde regeringsmagten, så skal der ikke tages let på Løkke. Godt nok var regeringsdannelsen længe undervejs, men Lars Løkke brugte tiden effektivt, så han vidste, hvor de enkelte partier stod, så regeringen hurtigt fik leveret de første politiske aftaler og viste sig driftssikker trods sit spinkle mandat.  

[quote align="left" author=""]V-regeringen vil stå på samme side som det arbejdende folk og tale mindre om dem, der bliver forsørget.[/quote]

Kommuneaftalen kom i hus sammen med Socialdemokraterne. Dermed viste Løkke, at han kunne forhandle henover midten, men han sendte samtidig et meget klart signal til de konservative om, at han ikke vil lade sig presse af ultimative krav opfundet i al hast som for eksempel det konservative krav om at rode grundskylden ind i forhandlingerne med Kommunernes Landsforening.

For de danskere, der så TV Avisen på Danmarks Radio samme aften, var det pludselig Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, der skulle forklare, hvorfor Socialdemokraterne hjalp Venstre med at gennemføre nulvækst i kommunerne. Var det ikke et Socialdemokratisk løftebrud?

Som modydelse for aftalen med kommunerne fik Socialdemokraterne lovning på, at Venstre fremover på lignende vis vil stemme for kommuneaftaler, næste gang de sidder opposition. Strategien fra S er, at den nye formand, Mette Frederiksen, skal virke konstruktiv og ikke forsøge at vælte V-regeringen ved første lejlighed, men her og nu fik Løkke mest ud af aftalen.

Forlig giver størst ballade i rød blok

Håndværkerfradraget, den såkaldte BoligJobordning, kom i hus med støtte fra Alternativet og SF, hvis krav var at gøre ordningen mere grøn ved at udvide den til også at omfatte energirenoveringsprojekter. Igen førte forliget mest til ballade i rød blok, selvom Liberal Alliance stod uden for aftalen i blå blok.

[quote align="right" author=""]Endvidere er der fortsat røster internt, som finder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs hårde retorik mod flygtninge forfejlet – nogle går endda så langt, at de kalder det i strid med partiets menneskesyn.[/quote]

Forliget om den såkaldte integrationsydelse kom i hus med regeringens parlamentariske grundlag. En pakke, som senere skal bruges som finansiering til skattelettelser for de lavestlønnede, som Venstre som bekendt gik til valg på med stærkt begrænset effekt på grund af en fejlslagen kampagne. Den kørte af sporet allerede på valgkampens første dag. Men den sag er glemt nu, og i Venstre-toppen er det fortsat analysen, at skattelettelser i bunden kan vise sig at blive vigtige her og nu og i forbindelse med næste valg. V-regeringen vil stå på samme side som det arbejdende folk og tale mindre om dem, der bliver forsørget. S står uden for nedsættelsen af integrationsydelsen og vil efter alt at dømme også stå uden for en aftale om et nyt kontanthjælpsloft. Dermed kan partiet heller ikke være med til at bruge besparelserne på at sænke skatten.   

V kæmper stadig med interne problemer

Har den nye regering så slet ingen problemer? Jo, bestemt. Det har alle regeringer, og Venstre har fortsat lang vej til tilslutningen ved 2011-valget. Socialdemokraterne er klart det største parti i de målinger, der er lavet efter valget, og Løkkes troværdighed skraber fortsat bunden. Læg dertil at Venstres folketingsgruppe stadig er hårdt ramt efter formandsopgøret i 2014, og at flere i partiet frygter, at regeringens grundvilkår, hvor den er tvunget til at søge kompromiser, vil trække den sidste rest af visioner ud af partiet. Endvidere er der fortsat røster internt, som finder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs hårde retorik mod flygtninge forfejlet – nogle går endda så langt, at de kalder det i strid med partiets menneskesyn. Når Støjbergs flygtningeannoncer bliver trykt om ganske få uger, vil debatten højest sandsynligt blusse op igen.       

Det ændrer imidlertid ikke på, at Løkkes fornemmelse for politik har vist sig fra start og næppe overgås af andre på Christiansborg. Efter ferien har finansminister Claus Hjort Frederiksen imødekommet kravet om mere åbenhed i forbindelse med DONG-salget til Goldman Sachs, som har martret den tidligere regering med SF’s regeringsafgang og utilfredshed i store dele af Socialdemokraternes eget bagland.

Meldingen om mere åbenhed i DONG-sagen fra Goldman Sachs – som i øvrigt bliver rådgivet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans tidligere spindoktor Michael Ulveman – faldt samme dag, som Dansk Folkeparti afholdt deres sommergruppemøde. En vigtig timing for regeringen og et vigtigt signal til Dansk Folkeparti om, at regeringen lytter til sit parlamentariske grundlag modsat den tidligere regering. Tilmed har Venstre nu fastslået, at de virksomheder, som fremover handler med Danmark, må indstille sig på, at Folketingets Finansudvalg kigger med over skulderen. Det skal simpelthen indkalkuleres i fremtidige tilbud.

Fire afgørende temaer

Når Løkke tager hul på den politiske sæson, vil han måles på fire politiske temaer, som skal sikre en stabil regeringsførelse i den kommende folketingsamling: 

  • Tryghed
  • Kernevelfærd
  • Udvikling i hele Danmark
  • Jobreform

Tryghedspakken vil indeholde flere politibetjente og et opgør med retsforbeholdet, hvilket DF allerede har udtalt sig kritisk om. Det ændrer dog ikke ved, at Venstre og DF ser ens på langt de fleste dagsordener. Kernevelfærden vil primært gå til sundhedssektoren, hvor der vil blive lagt fokus på flere patientrettigheder og flere penge til regionerne.

Udvikling i hele Danmark vil tage et opgør med dele af planloven og give mere magt lokalt til at forfølge projekter, som ikke kan realiseres i dag. Samtidig skal en række statslige institutioner flyttes fra hovedstaden og ud i landet, og fødevarebranchen skal have samme rammebetingelser som i de konkurrerende nabolande.

Til sidst skal der laves en jobreform, hvor et kontanthjælpsloft skal være en del af finansieringen for at kunne sænke skatten på arbejde. Desuden skal der laves en dagpengereform, som Venstre og Socialdemokraterne allerede har lovet hinanden veto på. At det netop er Løkke, der skal være manden bag en dagpengeløsning, er nærmest utåleligt for mange centrum-venstre-vælgere.        

Spørgsmålet for Venstre er så, om det er nok at være god til drift og politisk håndværk. Alle i partiet er enige i strategien om at arbejde sig til danskernes tillid – man har ligesom ikke andre valg – men omvendt frygter flere, at regeringen er fastlåst og ikke tør tænke stort.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har allerede kommunikeret denne frygt offentligt i forbindelse med finansloven for 2016. Her har han stilfærdigt gjort opmærksom på, at danskerne vil kunne se på næste års statsbudget, om der er kommet en borgerlig liberal regering til magten, eller om det bare er mere af det samme. 

 

Læs flere af Mikael Børstings indlæg her
Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Byen: en designopgave Næste artikel Lys over Reykjavik
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.