Ekspert i ejerskab: Virksomhederne kan faktisk påvirkes

Colin Melvin har 20 års erfaring med at udøve aktivt ejerskab på vegne af pensionkasser over hele verden, heriblandt PensionDanmark. Undervejs har han grundlagt verdens førende firma på området og været involveret i udarbejdelsen af anbefalinger i regi af både den britiske regering og FN, og hans aftryk vil efter al sandsynlighed vise sig på de anbefalinger for aktivt ejerskab, vi om et års tid får i Danmark. Han ser grundlæggende sin opgave som korrektion af en markedsfejl: Virksomhederne sætter pris på en dialog med sine investorer, men en kortsigtet finansindustri interesserer sig kun for næste kvartals afkast. Melvin og hans stab har derfor gjort det til deres opgave at udfylde denne mangel ved at rejse væsentlige spørgsmål for forretningsmodellen overfor topledelsen af de selskaber, som en række af verdens største pensionskasser ejer andele af. Og det er et arbejde, der kræver investeringer i de rette kompetencer og erfaringer for at lykkes.

I 2010 præsenterede Financial Times britiske Colin Melvin som ”ekspert i at være en god ejer”. Ekspertisen stammer fra over 20 års erfaring med aktivt ejerskab, hvor han også har fundet tid til at sætte sit fingeraftryk på udviklingen af de toneangivende anbefalinger for ejerskab i både Storbritannien og FN.

I over 10 år har han været direktør for et af verdens førende firmaer med speciale i aktivt ejerskab, Hermes EOS, som han selv var med til at grundlægge i 2004. Som datterselskab i Storbritanniens største pensionskasse har firmaet specialiseret sig i at skabe en konstruktiv dialog med de virksomheder, som firmaets kunder – en række af verdens største pensionskasser – ejer aktier i.

Fra frontlinjen kan han rapportere, at der hos virksomhederne er lydhørhed over for investorer, der efterlyser langsigtet planlægning. Der er nemlig en bred erkendelse af, at langsigtede investorer og virksomhederne har fælles interesser, når tidshorisonten er på 20-30 år.

Login