Eksperter: Ny fondsmodel er en fuser

En fuser. Sådan betegner to førende eksperter i generationsskifter og fonde regeringens nye udspil til en generationsskiftemodel. “Det er fuldstændig hat og briller. Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, som vil benytte sig af den nye model,” siger Susanne Nørgaard, partner i PWC og ekspert i fondsbeskatning.

Tre måneder over deadline og mere end to år efter at regeringen lovede, at de ville åbne op for, at der igen skulle kunne etableres fonde på dansk jord, kom der langt om længe et oplæg til, hvordan en konkret generationsskiftemodel kan se ud. Modellen, som blev fremlagt som en del af regeringens samlede vækstudspil, lige før Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag i sidste uge trykkede på valgknappen, åbner for en successionsadgang ved overdragelse af en virksomhed til en fond pr. 1. januar 2016. I udspillet hedder det, at det er en ”markant forbedring af rammevilkårene i forbindelse med generationsskifte ved overdragelse til en erhvervsdrivende fond.” Se tekstboks nedenfor.
Men fra flere eksperter lyder nu en skarp kritik af, at udspillet langtfra repræsenterer den håndsrækning til danske virksomheder, som det giver sig ud for at være. Tværtimod er initiativet en ulv i fåreklæder, som meget vel kan ende med at koste virksomhederne dyrt, hvis de vælger at generationsskifte til et fondsejerskab.

”Regeringen stikker blår i øjnene. Der er for mange værnsregler, krav om ekstra beskatning og andre betingelser forbundet med den nye fondsmodel til, at den er attraktiv. Udspillet kan i sidste ende blive en dyr skatteregning for fonden og dens virksomhed,” siger Rasmus Feldthusen, professor i formueret ved Københavns Universitet og ekspert i generationsskifte og fonde.

Flere eksperter opfordrer derfor til, at modellen gentænkes helt efter folketingsvalget.

Login