Er der opstået en usund symbiose mellem ministeren og departementschefen?

Alle nyere politiske skandalesager har en fællesnævner. Den hedder systemet, og Inger Støjbergs sag om adskillelse af asylpar er ingen undtagelse. Derfor må vi kaste et kritisk blik på systemet, mener de tidligere departementschefer Peter Loft og Jørgen Rosted. Vås, siger manden bag udredningen af embedsapparatet, Bo Smith.

Mens Instrukskommissionen endevender sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, bliver der pustet til en kritik af selve konstruktionen af embedsværket. For hver gang en skandale a la den verserende blusser op, kan problemet lokaliseres til ét bestemt broddent kar: systemet. Og systemet er sygt og trænger til hjælp, mener to tidligere departementschefer. 

Med alle tænkelige forbehold for den aktuelle sag rejser de nu en generel kritik af et system, som de mener har adskillige problemer. 

Ét af dem er dette: De seneste årtiers udvikling har gjort, at minister og departementschef nu indgår i et næsten symbiotisk forhold, hvor departementschefens og ministerens fokus er blevet stort set det samme. Minister og departementets topchef tænker for ens, og det forhold skal ændres, mener Peter Loft, der i næsten to årtier sad som departementschef i Skatteministeriet. 

Login