Er kapitalisme stadig svaret?

Foto: Colourbox
Tanja Nyrup Madsen

I 2022 diskuterede økonomerne med fornyet styrke den kapitalistiske model. For hvordan hænger væksttankegangen sammen med ønsket om at slide mindre på både klodens og menneskers ressourcer? I fire af årets mest læste artikler kan du møde fire mennesker, der har tænkt dybt over det spørgsmål – og er nået frem til fire vidt forskellige konklusioner.  

1. Professor: Det er ikke rentabelt at redde klimaet - men vi er nødt til det 

Jørgen Randers var medforfatter til den banebrydende rapport "Grænser for vækst", der i 1972 vakte global opsigt, fordi den for første gang ved hjælp af computermodeller viste, hvordan verdens accelererende forbrug ville føre os mod klimakatastrofen. Advarslen gælder stadig, så længe vi beror os på den kapitalistiske økonomi - for den er ikke i stand til at drive den nødvendige forandring i tide, mener han.

 

2. Henry Mintzberg: "Vi kan ikke fikse verdens problemer ved at reparere på kapitalismen"

Den canadiske professor og en af tidens største ledelseseksperter mener, det går ”ad helvede til” med verden i dag. Store dele af verden er degenereret som samfund og demokrati og trænger gevaldigt til at genfinde balancen. Problemet er bare, at man forsøger at fikse samfundets problemer ved at fikse kapitalismen. "Men kapitalisme handler i bund og grund bare om finansiering af virksomheder. Det er ikke endemålet for al menneskelig eksistens, som det nogle gange bliver udråbt til.”

Foto: Owen Egan, McGill University

3. Tyler Cowen: Vi skal have mere vækst – ikke mindre

Vi skal prioritere vækst endnu højere, for jo mere velstående vi bliver, des bedre kan vi møde de udfordringer, der måtte komme – også selvom det på kort sigt kan gå ud over miljøet eller den sociale lighed. Det er i grove træk budskabet fra Tyler Cowen, en af USA's mest indflydelsesrige økonomer.

 

4. Aaron Bastani: Det ender i fuldautomatiseret luksuskommunisme 

Den teknologiske udvikling vil gøre energi, sundhed, information og transport bedre, billigere og rigeligt – samtidig med at robotter klarer det hårde arbejde. Det minder påfaldende om det, Karl Marx kaldte kommunisme, mener den engelske forfatter Aaron Bastani, der har skrevet bogen "Fuldautomatiseret luksuskommunisme".

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu