2022 vendte op og ned på de økonomiske spilleregler

Mange års stabil økonomi med vækst og lave renter er afløst af langt mere turbulente økonomiske vejrforhold. De mest læste økonomiske historier i Mandag Morgen handler da også om at kalibrere til den nye økonomi. Hvordan kommer Danmark bedst igennem en krise, der er så uforudseelig, som den, vi befinder os i lige nu? Og findes der en grøn landingsbane, der redder både jobs og økonomi? 

Foto: Colourbox
Tanja Nyrup Madsen

Vi gik ind i året med nul-renter og et boost i økonomien efter coronakrisen. Men Ukraine-krigen, energikrisen og inflationen har vendt fuldstændigt op og ned på det billede. En hel generation, der kun har oplevet vækst og lave, stabile renter skal nu til at vænne sig til en langt mere volatil verden, hvor gæld ikke er gratis, og de økonomiske vilkår kan ændre sig med meget kort varsel.

Bruger vi krisen rigtigt, kan den grønne omstilling give økonomien en blød landing, fordi især udbygningen med vedvarende energi kan give et boom af nye arbejdspladser. Men det gælder om at finde balancen mellem at investere sig grønt ud af krisen, uden at overse, at de økonomiske tyngdelove gør det risikabelt at overfodre en økonomi, hvor inflationen er tocifret. Fem af årets mest læste økonomihistorier i Mandag Morgen handler op hver sin måde om den balance. 

1. Økonomisk risikoanalyse: Hvordan inflationen vil ændre alt  

Stigende renter, høj inflation, lav arbejdsløshed, krig, geopolitiske spændinger og udfordrede forsyningskæder. Danmarks beslutningstagere skal træffe beslutninger med stadig flere økonomiske faktorer i spil på samme tid. I denne analyse fra i sommer kortlægger Mandag Morgen de økonomiske risici.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

2. Ingen penge til velfærdsgaver og skattelettelser de næste to år

Mens folketingsvalget nærmede sig, kunne både politikere og vælgere se ind i en ny økonomisk virkelighed på den anden side af valget. 2030-planen, der udstikker den økonomiske kurs for de næste mange år, viser økonomisk smalhals i de næste par år – og derefter et gradvist voksende råderum. Måske. For hvad nu hvis danskerne lever længere og forlader arbejdsmarkedet tidligere, end politikerne drømmer om? 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

3. Generaldirektøren i WHO: Udsigten til 2023 er blevet betydeligt mere dyster  

Det er usikre tider. Derfor er det svært at lave sikre prognoser for den økonomiske udvikling i verden. Men hvis  nogen har forudsætningerne for at give et kvalificeret bud, er det generaldirektøren i WTO Ngozi Okonjo-Iweala. Det gør hun i denne artikel fra Wall Street Journal. 

Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix

4. Topøkonom: På vej mod den økonomiske nedtur risikerer vi at gøre ondt værre 

Den økonomiske nedtur synes uundgåelig. Men spørgsmålet er stadig, hvor hård landingen behøver at være. Det spørgsmål bliver taget under kyndig behandling i denne artikel fra oktober, altså inden folketingsvalget var afgjort. Her på den anden side af valget og den langvarige regeringsdannelse er spørgsmålet ikke blevet mindre aktuelt. 

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

5. De grønne jobs kan give økonomien en blød landing 

Danmark står til at miste 100.000 jobs på grund af den økonomiske krise. Men samtidig vil der frem mod 2030 blive investeret, hvad der svarer til en Femern-forbindelse om året i den grønne omstilling. De titusinder af grønne jobs udgør en fin landingsbane for dansk økonomi, lyder analysen her. 

  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu