I 2022 blev fremtidsteknologier hvermandseje

Foto: Colourbox
Tanja Nyrup Madsen

Flere ’fremtidsteknologier’ rykkede i 2022 fra laboratoriet til virksomheders og borgeres virkelighed og hverdag. 3D-print er blevet et hverdagsredskab i mange virksomheder, og på den store skala findes der nu arkitekter og ingeniører, der 3D-printer hele betonhuse og plasticbåde.  
 
Kreativ kunstig intelligens tog også et tigerspring med gratis og brugervenlige apps, hvor enhver ved hjælp af kunstig intelligens kan skabe originale kunstværker ud fra nogle få stikord. Før året rindede ud, fødtes også en stærkt forbedret ai-chatbot, der kan skabe alt fra poesi til begavede resumeer af lange rapporter.  
 
2022 blev også året, hvor kryptovalutaen først steg til ukendte højder og derefter fik sit hidtil alvorligste dyk, og året, hvor mange store virksomheder anskaffede sig en grund i metaverset.  
 
Her er nogle af de mest læste historier om den vilde udvikling i Mandag Morgen i år:

1. Danske 3D-printere bygger huse i syv etagers højde  

Verdens førende producent af 3D-printere til bygninger er dansk og ligger i Københavns Nordhavn. Cobod står for ”Construction Of Buildings On Demand”. Og der gør man det muligt at printe hele huse, hurtigt og billigt. Det tager en dag at stille en stor betonprinter op, og derefter kan man i princippet printe automatisk op til en meter i sekundet med et tyndt lag cement – ti tons beton i timen. Nu arbejdes der på at udvikle printere, der kan lave bygninger i 20 meters højde.

 

2. Det tog 1 minut for en kreativ algoritme at tegne Mandag Morgens forside  

Vi står foran en fantastisk demokratisering af kunsten. Mennesker, der aldrig har lært at male og tegne, kan nu pludselig være visuelt kreative – så at sige med tankens kraft. Den kunstige intelligens Midjourney findes stadig kun i en betaversion, men det er allerede i stand til selv at skabe kreative og originale illustrationer ud fra en simpel sætning. Nu gælder det om at sikre, at mennesket placerer sig selv over algoritmen, så det er os, der forvandler vores verden med det nye legetøj og ikke omvendt.

 

3. Seks vilde ideer: Fremtidens energikilder  

Energikrisen skaber momentum for virksomheder, der arbejder på mere vidtløftige teknologiske løsninger til fremstilling af bæredygtig energi. Her er seks teknologier på vej frem: Geotermisk energi. Dragekraft. Rum-baseret solenergi. Stablede vindmøller. Bølgeenergi og tidevandsenergi. Foto: Kevin Hand

4. Krypto er de penge, der passer til fremtidens digitale økonomi  

Kryptovaluta er mere end hype, hurtige gevinster og pludseligt kollaps. Bag spekulationen og svindlen findes en mere langtidsholdbar udvikling af teknologier, der om få år kan blive helt almindelig infrastruktur i en gennemdigitaliseret økonomi. Peter Hesseldahl forklarer perspektiverne i krypto, selv om mange andre er begyndt at tvivle.

 Foto: Mandag Morgen/ Midjourney

5. Den, der kommer først med kunstig intelligens får magten – hvem skal det være?  '

I 2022 har vi set maskiner, der skriver originale tekster bedre end langt de fleste mennesker. OpenAI’s tekstgenererende software har en forbløffende – og foruroligende – evne til at skrive kreativt, poetisk, skarpt formuleret, og tydeligvis ud fra en dyb viden om verden. Hør om manifestet bag teknologien. Det er vel at mærke skrevet af et menneske, Sam Altman, der CEO for OpenAI.

Foto: Rob Latour/Shutterstock


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu