Etisk Råd: Danskerne skal betale afgift af røde bøffer

Etisk Råd vil i næste uge foreslå at lægge en af­gift på oksekød for at reducere klimabelastningen fra Danmarks forbrug og produktion af fødevarer. På ver­densplan udgør fødevarerne en stadig voksende an­del af de klimaskadelige udledninger af CO2 og metan-gasser. Landbrug & Fødevarer erkender, at landbruget kommer til at reducere sine klimaskadelige udled­ninger markant i de kommende år. Men man synes, at en afgift på oksekød er en dårlig idé.

Er danskernes bøf hellig? Hakkedrengen, den engelske bøf og entrecoten. Til hverdag og fest ynder danskerne at spise rødt kød, og skal disse delikatesser nu også udsættes for overgreb fra en statsmagt, der allerede har godt fat i kraven på rygerne, vindrikkerne og chokoladeelskerne?

Det er dette politiske minefelt, Etisk Råd bevæger sig ud i, når man anbefaler Folketinget at indføre en afgift på alt det oksekød, der bliver spist i Danmark, fordi produktion af oksekød er meget ressourcekrævende og klimabelastende.

Landbrugets lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer mener ikke overraskende, at forslaget er en rigtig dårlig ide, og det er ikke svært at forestille sig, at landmændene, der i mange andre sammenhænge har befolkningen på nakken, vil kunne samle bred støtte til det synspunkt.

Login