Analyse af 
Claus Kragh

EU-landenes opgør med sorte investorer kan give grønt bagslag

Danmark og andre EU-lande er ved at aflive en central international aftale om beskyttelse af energiinvestorer. Et uheldigt signal, når EU-landene skal finde milliarder af private investeringer til den grønne omstilling, vurderer chefanalytiker. Et nødvendigt skridt i opgøret med fossile investeringer, siger ekspert i bæredygtighed og international ret.

Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Regeringerne i København, Berlin og andre EU-hovedstæder har brug for flere tusinde milliarder kroner i private investeringer i den grønne omstilling frem mod 2030. Men samtidig er Danmark og andre EU-lande ved at vende ryggen til den traktat, der fastlægger de juridiske rammebetingelser for private energiinvestorer.

Traktaten udgør en risiko for, at stater af frygt for krav om kompensationer afholder sig fra at understøtte nye energiformer og teknologier.

Lukas Schaugg
Ekspert i international investeringslovgivning i tænketanken IISD.

Beslutningen om at træde ud af traktaten er nødvendig for at sikre, at EU-landenes politikere kan træffe de klimamæssigt rigtige valg i forhold til fremtidens energiforsyning, mener nogle eksperter. Det gælder Lukas Schaugg, der er ekspert i international investeringslovgivning i tænketanken International Institute for Sustainable Development, IISD.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu