Europas store olieselskaber ønsker skat på CO2

Shell, Statoil, BP og tre andre af verdens største oliegiganter melder sig nu koret af virksomheder, der ønsker at indføre en global skat på udledning af CO2. Tilsammen har de seks koncerner en årlig omsætning på 9.500 milliarder kroner. FN’s klimachef Christiana Figueres hilser udspillet velkomment: ”Disse olie- og gasselskaber har en enorm rolle at spille i forhold til at løse klimaproblemerne,” siger hun. Med opbakning fra virksomheder, lægger Frankrigs miljøminister i samme omgang hårdt pres på FN-forhandlere for at nå frem til en aftale på COP21-mødet til december.

Seks af de største oliegiganter i den fossile industrielle tidsalder melder sig nu i det kor af politikere, græsrodsorganisationer og virksomheder, der ønsker at indføre en global skat på CO2-udledninger. Udspillet øger chancerne for at få en stærk global klimaaftale forud for FN’s klimakonference COP21 i Paris til december.

Udmeldingen fra Shell, BP, Total, Statoil, ENI og BG Group, der tilsammen har en årlig omsætning på 9.500 milliarder kroner, er formuleret som et brev til FN’s klimachef Christiana Figueres og til Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius, der er formand for COP21. De seks store energiselskaber, der alle har deres udspring i Europa, skriver i brevet, at klimaforandringer er en kritisk udfordring for verdenssamfundet, og at man derfor bør indføre en global skat på CO2.

”Det vil naturligvis føre til højere omkostninger i vores produktion og på vores produkter, men rammer for en pris på kul vil give vores forretninger og deres mange stakeholders en klar køreplan for fremtidige investeringer, fair konkurrence for alle energikilder på tværs af kloden og en klar rolle i bestræbelserne på at sikre en bæredygtig fremtid,” hedder det i brevet.

Login