EU’s agenturer har godt 10.000 ansatte og kun lidt rod i butikken

Slovakiet, Rumænien, Bulgarien, Cypern og Kroatien er de eneste EU-lande, der ikke huser et EU-agentur. Holland, Belgien og Luxemburg er klare topscorere. Agenturerne har kun lidt rod i butikken, lyder det fra EU’s Revisionsret.

Mandag aften stod det klart, at Danmark trods et flot og brugbart kandidatur trak nitten, da EU-landene skulle beslutte, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA, skal placeres som følge af Storbritanniens Brexit.

I et tæt opløb mellem Milano og Amsterdam endte hollænderne med at løbe med EMA’s knap 800 vellønnede arbejdspladser, mens Paris fremover skal huse EBA med godt 160 ansatte.

LÆS OGSÅ: Tre lektier fra den tabte kamp om lægemiddelagenturet

Der er både megen logik og meget lidt logik, når man lader blikket vandre ned over listen med de 41 EU-agenturer, der med deres knap 10.400 ansatte ligger spredt ud over 22 af de 27 EU-lande, der vil være tilbage, når Storbritannien siger farvel i 2019. Se tekstboks.

Logik på flere planer

Eksempelvis giver det god mening, at Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme ligger i Stockholm, eftersom Sverige har et glimrende offentligt sundhedssystem.

Omvendt kan det være svært at se logikken i, at Det Europæiske Agentur for Uddannelse inden for retshåndhævelse ligger i Ungarn, hvor de statslige myndigheder ikke ligefrem fremstår som et lysende eksempel på en velfungerende retsstat for resten af Unionen.

Omvendt er det klart, at man fra EU’s side bliver nødt til at sprede nogle af de EU-finansierede arbejdspladser ud over medlemslandene i stedet for at samle alt i Bruxelles og Luxemburg, hvor de i forvejen har tusinder af EU-arbejdspladser i relation til kommissionen, parlamentet og domstolen.

Også Frankfurt er med 2.600 job i Den Europæiske Centralbank allerede rigeligt tilgodeset.

Kritik af agenturer

EU’s Revisionsret – The European Court of Auditors – fremlagde forleden sin rapport efter den årlige gennemgang af aktiviteterne i de 41 agenturer, hvor man har gennemført analyser, kontrolleret pengestrømme og evalueret agenturernes performance inden for områder som HR, offentlige indkøb, transparens osv.

Rapporten konstaterer, at der er problemer med både HR, offentlige indkøb og en uhensigtsmæssig mangel på it-mæssig harmonisering agenturerne imellem, selv om dette kunne give en række fordele.

Den hårdeste enkeltkritik rammer i øvrigt Det Europæiske Medicinagentur, EMA, som bliver placeret i Holland, når Brexit er en realitet. EMA har ikke haft ordentligt styr på it-management og projektstyring, hvilket ifølge rapporten har fordyret processer og gjort agenturet ’kritisk afhængigt’ af eksterne leverandører.

Det samlede budget for de 41 agenturer var i 2016 på omkring 3,4 mia. euro – godt 25 mia. kr. Heraf kom 2,4 mia. euro fra EU’s budget, mens den sidste milliard euro kom fra gebyrer fra virksomheder, EU-lande og tredjelande.

I øvrigt afleverede konsulenthuset Deloitte i november 2016 en større udredning, ’How do EU agencies and other bodies contribute to the Europe 2020 Strategy and to the Juncker Commission Agenda?’, der beskriver, hvordan agenturerne bedst bidrager til EU’s overordnede politikker.

Her er EU’s 41 agenturer placeret

Holland: Den Europæiske Politienhed (Europol), 737 ansatte. Den Europæiske Enhed for Retligt Samarbejde (Eurojust), 245 ansatte. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), 768 ansatte.

Tyskland: Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA), 774 ansatte. Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA), 139 ansatte.

Danmark: Det Europæiske Miljøagentur (EEA), 208 ansatte.

Sverige: Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), 260 ansatte.

Finland: Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA), 578 ansatte.

Estland: Det Europæiske Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store IT-systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed (eu-LISA), 144 ansatte.

Letland: Kontoret for Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC-kontoret), 27 ansatte.

Litauen: Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE), 45 ansatte.

Polen: Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex), 365 ansatte.

Tjekkiet: Det Europæiske GNSS-agentur (GSA), 160 ansatte.

Østrig: Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA), 105 ansatte.

Ungarn: Den Europæiske Unions Agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol), 51 ansatte. Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT), 59 ansatte.

Grækenland: Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse (Cedefop), 122 ansatte. Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA), 69 ansatte.

Slovenien: Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER), 103 ansatte.

Malta: Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO), 125 ansatte.

Italien: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), 443 ansatte. Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut (ETF), 130 ansatte. Spanien: EU-Fiskerikontrolagenturet (EFCA), 64 ansatte. Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO), 910 ansatte. Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur (EU-OSHA), 65 ansatte.

Portugal: Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA), 101 ansatte. Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed (EMSA), 246 ansatte.

Frankrig: EF-Sortsmyndigheden (OCVV), 44 ansatte. Den Europæiske Unions Jernbaneagentur (ERA), 155 ansatte. Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA), 204 ansatte. Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), 161 ansatte.

Luxembourg: Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer (CdT), 225 ansatte. EU’s atomagentur (Euratom), 17 ansatte. EU’s agentur for forbrugerbeskyttelse, sundhed, landbrug og fødevarer (Chafea), 58 ansatte.

Belgien: Den Fælles Afviklingsinstans (SRB), 180 ansatte. EU’s eksekutivagentur for uddannelse, audiovisuelt og kultur (EACEA), 442 ansatte. EU’s eksekutivagentur for forskning (ERCEA), 461 ansatte. EU’s eksekutivagentur for Innovation og Netværk (INEA), 225 ansatte. Forvaltningsorganet for Forskning (REA), 628 ansatte. EU’s agentur for små og mellemstore virksomheder (EASME), 417 ansatte.

Irland: Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Eurofound), 104 ansatte.

Ingen agenturer: Slovakiet, Rumænien, Bulgarien, Cypern og Kroatien.

 

Forrige artikel Velkommen til MM Next! Velkommen til MM Next! Næste artikel Mette Frederiksen vandt – Løkke og Thulesen Dahl tabte Mette Frederiksen vandt – Løkke og Thulesen Dahl tabte
Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har siden 2013 ført en skånselsløs kamp mod sin gamle politiske mentor og islamistiske allierede, Fethullah Gülen. Mandag Morgens europaredaktør giver her et overblik og en forklaring på de to politikeres ærkefjendskab.

Europa hænger på autoritær Erdogan

Europa hænger på autoritær Erdogan

Præsident Erdogan krænker menneskerettigheder og ytringsfrihed og afvikler skridt for skridt demokratiet i Tyrkiet. Alligevel tager EU med fløjlshandsker på det store naboland, der på EU’s regning har over 3,5 mio. syriske flygtninge boende.

Whistleblowerens bedste ven under anklage

Whistleblowerens bedste ven under anklage

KOMMENTAR: Hvis en retsstat vælger at gå efter undersøgende journalister, der bærer whistlebloweres væsentlige afsløringer af svindel og magtmisbrug videre, så lukker man ikke alene munden på pressen men også på de whistleblowere, der ikke har andre steder at gå hen.

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.