Få en SMS fra dit korn

Andreas Bay-Larsen

I november sidste år fik en landmand i Sakskøbing en sms, der sparede ham for tab i millionklassen. Landmanden var testkunde for Ole Green og virksomheden Webstech, der har udviklet et trådløst sensorsystem. Teknologien kan afsløre om årets høst i laden er ved at udvikle mug, eller om kornet begynder at spire, hvilket kan medføre store tab. Landmanden i Sakskøbing havde høstet byg til en værdi af 1,3 mio. kr. Pludselig en dag i november kom en sms om, at temperaturen var begyndt at stige i et område af bunken. Straks kunne landmanden gå i gang med at redde kornet, der i enkelte områder var 50 grader varmt. 80 ton korn var i fare for at gå tabt. Landmanden kunne i sidste ende nøjes med at kassere 500 kg. Takket være Webstechs teknologi.

Ole Green, WEBSTECH

34 år. Uddannet maskiningeniør i 2004, agronom i 2006 og ph.d. i Biosystems Engineering fra Aarhus Universitet i 2010. Seniorforsker ved Aarhus Universitet (på orlov) og Vice President for Nordic Association of Agricultural Scientists.

WEBSTECH

Grundlagt i 2009
Antal ansatte: 7
Omsætning i 2011: ca. 500.000 kr.
Foreløbig ordrebeholdning, 2012: 10 mio. kr.
Forventet vækst i omsætning (20011-2012): over 10 mio. kr.

Ole Green, der er stifter og adm. direktør i Tjele-virksomheden Webstech, samler på historier som disse. De er hans adgangsbillet til at få udbredt firmaets unikke teknologi til landbrugssektoren – en branche, der hellere vil se overbevisende resultater end købe nye og uprøvede produkter fra en ingeniør, og så betyder det mindre, at han både har en ph.d. og en landbrugsbaggrund.

“Vores strategi er at bruge de første kunders historier som adgangsbillet til markedet,” siger Ole Green, der startede Webstech op i 2009 som spin-off til den ph.d.-grad, han var i gang med. Ud over at være direktør og udviklingsansvarlig i Webstech er Ole Green i dag også seniorforsker (dog på orlov) på Aarhus Universitet. På den allerede lange liste over uddannelser på cv’et kan han des­uden tilføje uddannelser som maskiningeniør og agronom.

[quote align="left" author=""]Vores strategi er at bruge de første kunders historier som adgangsbillet til markedet.[/quote]

Hans unikke forretning er en teknologi, der er så simpel, at enhver uanset it-kompetencer kan bruge den, og som samtidig er så billig i indkøb, at de fleste kan være med. “Vi har udviklet en robust og let håndterbar løsning til overvågning af store mængder biomasse. Tidligere har sensorteknologien været for dyr og for besværlig, men man kan med vores teknologi nu holde øje med store mængder biomasse såsom korn eller majs på en smartphone,” fortæller Ole Green om det unikke i Webstechs løsning. Salget er først startet i år, efter at produkterne har været testet hos kunder. Lige nu er der ordrer for 10  mio. kr., og forventningerne til omsætningen i 2012 ligger over det beløb. Der er indgået forhandleraftaler på foreløbig seks markeder. Fire lande mere er undervejs.

I dag er der syv ansatte hos Webstech. Ole Green har dog ingen planer om at leve fedt af sin voksende forretning her og nu. Alt overskud skal gå til videreudvikling. For med basisteknologien på plads er der potentiale for at udvikle en lang række nye produkter, lyder det fra Ole Green.   


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu