Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen

Ordet 'corona' stod med garanti ikke i statsminister Mette Frederiksens drejebog for de næste års politiske projekt, da hun overtog magten. På få dage er korthuset væltet. Nu kommer der antagelig til at stå corona og dens eftervirkninger hen over flere års kalenderblade.

En nøje udtænkt strategisk, politisk planlægning er nulstillet. Danmark er gået fra økonomisk optur til en økonomisk krise, hvis varighed og konsekvenser lige nu er helt uoverskuelige. Alt sammen med en raketfart, der overhaler finanskrisens langsommere udvikling i 2008-2009. Når regnestykket en dag kan gøres op, så får det en afgørende indflydelse på det økonomiske råderum til både velfærdsforbedringer og den højt profilerede klimaindsats i flere år fremover.

Med det største indgreb i danskernes frihed siden krigen, så er vi på en helt ny politisk skala. Et sted, hvor al almindelig politisk diskussion og kævl er sat på pause, og hvor det vil være politisk selvmord at bringe kritik frem. Medmindre regeringen på et tidspunkt kommer til at begå en alvorlig fejl i håndteringen af krisen. Hidtil har der ikke været grundlag for andet end anerkendelse og respekt for, at ingen regering har prøvet dette skrækscenarie før.

CORONA-KRISEN OMMØBLERER IKKE ALENE PÅ KORT SIGT den politiske planlægningskalender men også vores liv og hverdag. Måske ikke bare for en periode. Måske flytter corona-virussen hurtigere end forventet helt om på vores mødevaner og rejsevaner både privat og arbejdsmæssigt.

I massivt antal kommer danskerne i de kommende uger til at arbejde hjemmefra og tjekke ind på digitale mødeplatforme i stedet for at mødes fysisk. Man opdager, at dele af samfundet faktisk kan fungere på den måde lige fra topmøder blandt EU's stats- og regeringsledere til bestyrelsesmødet i fodboldklubben. Alt sammen et godt bidrag til klimadagsordenen, når der flyves mindre og køres mindre i bil. Og faktisk absurd nok måske den stærkeste vej til, at vi som enkeltpersoner begynder at handle anderledes.

Mens coronakrisen får al opmærksomhed, indløber de første elementer til udformningen af de klimahandlingsplaner, der skal omsætte den danske klimalov til handlinger. Klimarådets anbefalinger og i de kommende dage og uger anbefalingerne fra regeringens 13 klimapartnerskaber med forskellige dele af erhvervslivet. Både regering og erhvervsliv og landbruget har givet Klimarådets anbefalinger en lunken modtagelse.

Regeringen er stærkt besluttet på, at det ambitiøse klimamål ikke må koste arbejdspladser og få virksomhederne til at flytte job til udlandet. På vej ind i et økonomisk tilbageslag, lavere vækst og krise i mange brancher, konkurser og lukninger i de kommende uger og måneder, så trumfer job-kortet i den aktuelle situation klima-kortet. Uanset hvor meget den radikale Morten Østergaard måtte true regeringen med at trække sin støtte, så kommer Mette Frederiksen til at skrive sit politiske projekt om og sænke hastigheden på klimaambitionen og spænde et sikkerhedsnet ud til erhvervslivet. Uanset hvor ubehageligt det valg er.

DER ER IKKE LÆNGERE NOGEN TVIVL om alvoren af coronakrisen. Den har potentiale til at gøre dyb og verdensomspændende skade både økonomisk og menneskeligt. Aktiemarkederne er blodrøde og investorerne nervøse. Men det er ikke et resultat af en fejl i organiseringen af verdensøkonomien, i den måde, mennesker, varer og penge flyder over hele kloden.

Det er en global krise, fordi det er sådan, vi nu er organiseret i verden i dag. Vi er blevet forbundne verdener og forbundne samfund. Et nys i Hubei-provinsen i Kina kan udløse en lavine af virus i Milano i Italien. Det vil være tragisk, hvis coronavirussen kommer til at skubbe til en protektionisme og en nationalisme, som vi allerede har set det i de første amerikanske reaktioner.

Først var det et kinesisk problem, som man ikke havde håndteret tilstrækkeligt godt. Nu gør præsident Trump det til et europæisk problem, lukker for indrejse fra EU og klandrer EU for ikke at have styret krisen godt nok. Spørgsmålet er, om Trumps korthus i de kommende uger vælter lige så hurtigt som Xi Jinpings i Kina, Giuseppe Contes i Italien og Mette Frederiksens i Danmark.

Den politiske tekstbog for Danmark de kommende par år bliver skrevet om i disse dage. Marts 2020 blev et wakeupcall til en ny slags global risiko.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu