Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Ordet 'corona' stod med garanti ikke i statsminister Mette Frederiksens drejebog for de næste års politiske projekt, da hun overtog magten. På få dage er korthuset væltet. Nu kommer der antagelig til at stå corona og dens eftervirkninger hen over flere års kalenderblade.

En nøje udtænkt strategisk, politisk planlægning er nulstillet. Danmark er gået fra økonomisk optur til en økonomisk krise, hvis varighed og konsekvenser lige nu er helt uoverskuelige. Alt sammen med en raketfart, der overhaler finanskrisens langsommere udvikling i 2008-2009. Når regnestykket en dag kan gøres op, så får det en afgørende indflydelse på det økonomiske råderum til både velfærdsforbedringer og den højt profilerede klimaindsats i flere år fremover.

Med det største indgreb i danskernes frihed siden krigen, så er vi på en helt ny politisk skala. Et sted, hvor al almindelig politisk diskussion og kævl er sat på pause, og hvor det vil være politisk selvmord at bringe kritik frem. Medmindre regeringen på et tidspunkt kommer til at begå en alvorlig fejl i håndteringen af krisen. Hidtil har der ikke været grundlag for andet end anerkendelse og respekt for, at ingen regering har prøvet dette skrækscenarie før.

Login