Garvede bankdirektører: Landbruget har et langt større problem end gælden

Der gemmer sig et langt større problem i landbruget end den høje gæld til bankerne og realkreditten, der har knækket hundreder af gårde. InsideBusiness har talt med to af de mest erfarne direktører fra Nordea og DLR om problemerne i et Danmarks største eksporterhverv. Et potentielt milliarddyrt tema for banker, realkreditselskaber og landdistrikter.

I april i år faldt et af Danmarks pragtlandbrug. En gård med 1.200 køer og en beliggenhed i Arden gik konkurs med et tab for Jyske Bank og Nykredit på knap 200 millioner kroner. Selv om der var tale om et overordentlig stort landbrug, er det blot endnu en konkurs i en endeløs række af danske landmænd, der har knækket nakken i de senere år med milliardtab i bankerne til følge.

Men der gemmer sig et langt større problem end de snesevis af millioner kroner, der forsvinder ud af bankerne, hver gang nok en landmand må dreje nøglen om. Det er landbrugets politiske goodwill og arbejdspladser og indtægter fra et af landets største eksporterhverv, der står på spil.

”Landbrugets allerstørste problem er generationsskiftet. Det er på længere sigt et meget større problem end gælds- og indtjeningsproblemet. For er der ikke nogen, der vil overtage bedrifterne, så går det ud over den animalske produktion, og det er den, der skaber eksport, arbejdspladser og den politiske goodwill for erhvervet,” lyder advarslen fra en af dem, der kender dansk landbrug bedst, direktør Jens Kr. A. Møller fra Danmarks største långiver til landbruget, DLR Kredit.

Login