Giv børnene legen tilbage

Motion på skoleskemaet, pausegymnastik i undervisningen og GPS-spil, der sender skolebørn på vandring i lokalmiljøet er nogle af de løsninger, der kan få børn til at bevæge sig mere i dagligdagen, og forebygge kroniske sygdomme. Hvert tredje barn i de nordiske lande bevæger sig mindre end den halvanden time om dagen, der anbefales af eksperterne. Leg er et afgørende våben i kampen mod kroniske sygdomme. Det skriver innovationsdirektør Stine Carsten Kendal i en nytænker-kommentar.

Børn og unge i Norden ligner hinanden på mange måder. De har gået i samme slags institutioner og skoler, de leger mange af de samme lege, og de er vokset op med de samme bøger og film. Men de deler også den samme udfordring – stigende inaktivitet og fedme med risiko for at få alvorlige kroniske sygdomme. Hvert tredje barn i de nordiske lande bevæger sig mindre end den halvanden time om dagen, der anbefales af eksperterne.

Læs mere

Mandag Morgen har arbejdet med børn, leg og forebyggelse i en årrække, bl.a. i Konsortiet for Fremtidens Idræts- og Legelandskaber, i analyser om Fremtidens forebyggelse ifølge danskerne, Kommunernes valg og i en række andre velfærdsprojekter, der har afsøgt innovative løsninger med en bred partnerkreds. Man kan læse mere om Nordic Movement Solutions og se løsninger og talere på mm.dk.

Leg er et afgørende våben i kampen mod kroniske sygdomme. Fysisk aktivitet i barndommen er en af de mest effektive veje til at forebygge kræft, diabetes og hjertekarsygdomme.

Rundt omkring i Norden findes allerede en række af de løsninger, som vi har brug for. Mere end 40 af dem kan man møde tirsdag den 30. november 2010, når Mandag Morgen afholder udviklingsdagen Nordic Movement Solutions i samarbejde med Nordisk Ministerråd, Nordisk InnovationsCenter, Københavns Kommune, Kræftens Bekæmpelse, Det Danske Spejderkorps og en lang række andre partnere, udstillere og deltagere.

Løsningerne er mange, og har det tilfælles, at de med enkle greb gør fysisk aktivitet til en naturlig del af børn og unges hverdag:

  • Motion på skoleskemaet. Skolerne i bydelen Bunkeflo i Malmø laver motorisk træning af eleverne og skemalægger fysisk aktivitet hver dag, bl.a. i samarbejde med den lokale idrætsforening. Resultatet er bl.a. bedre resultater i svensk og matematik og mindre mobning.
  • Spil i den virkelige verden. Mobiltelefoner, Google Maps og GPS kombineres i et undervisningsspil, hvor deltagerne skal bevæge sig rundt i den lokale geografi. Mere end 50.000 børn, unge og voksne har spillet siden introduktionen i 2009 i Danmark, Norge, Sverige og Storbritannien. Tilsammen har de tilbagelagt en strækning, der svarer til 3,5 tur rundt om jorden.
  • Sportacus. Få har haft større succes med at motivere børn og unge til en sundere livsstil end den islandske børne-tv-stjerne, actionhelt og sundhedsforkæmper Magnús Scheving. Actionhelten, der på tv er bedre kendt som Sportacus fra LazyTown, har mere end 500 millioner seere i 120 lande.
  • Pausegymnastik i klasseværelset. Move@School er et københavnsk pilotprojekt, hvor syv skoler med 2000 børn arbejdede med at øge både den frie og organiserede leg i frikvartererne, indføre pausegymnastik i undervisningstimerne og øge brugen af bevægelse og praktiske erfaringer som undervisningsmetode i skolen.
[quote align="right" author=""]Leg er et afgørende våben i kampen mod kroniske sygdomme.[/quote]

Der skal ikke meget til for at få børn og unge til at bevæge sig mere i dagligdagen. Det kræver blot, at vi som voksne tager et ansvar for at skabe spændende arenaer i skolen, på transportvejene, i byrummet og i naturen, der inviterer børn og unge til at bruge kroppen.

Løsningerne viser, at den nordiske velfærdsmodel er åben for innovative tiltag. Men når vi stadig har problemer, er det blandt andet, fordi vi mangler at samle op på vores læring og dele viden. De nordiske lande har alle muligheder for at få en foregangsrolle på verdensplan, hvis vi kan integrere leg og bevægelse endnu mere i børns hverdag. Vi har institutionerne, ildsjælene og løsningerne. Hvis vi lærer af hinanden på tværs af både landegrænser og faggrænser, kan resten af verden lære om leg af os. Og hvem ved, måske kan vi voksne samtidig få det sjovere?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu