Halvdelen af danskerne skammer sig over udlændingedebatten

I jagten på de 6,5 pct. af vælgerne, som har forladt henholdsvis S og V til fordel for DF siden valget i 2011, er partierne ved at komme alvorligt ud af trit med det store flertal af deres andre vælgere. Det vurderer en række valgforskere på baggrund af en ny meningsmåling, der viser, at næsten halvdelen af danskerne skammer sig over den hårde politiske udlændingedebat. Og undersøgelsen kan tyde på, at partierne begår en alvorlig fejl ved at satse på at stramninger over for udlændinge, skal vinde dem de afgørende stemmer. Netop udlændingepolitikken er nemlig slet ikke det politiske emne, som S- og V-vælgerne går særlig meget op i.

Udlændingedebatten er igen kravlet op ad den politiske dagsorden og ind på forsiderne af de danske aviser. Her er valgkampen for længst skudt i gang, selv om der i princippet kan være ni måneder til valgdagen.

Siden sommerferien er debatten ikke bare spidset til retorisk, men også vokset i politisk bredde, idet især Liberal Alliance, Venstre og Socialdemokraterne har givet Dansk Folkeparti fornyet kamp om at profilere sig som asyl- og indvandrerpolitiske hardlinere.

Men en stor del af danskerne mener, det har taget overhånd. I hvert fald siger næsten halvdelen, at de nogle gange skammer sig over den danske udlændingedebat. Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Mandag Morgen. Se figur 1.

Login