Han skal forløse store biogasambitioner

Biocirc har i den seneste tid udvidet butikken og oprustet markant. Senest har de hentet ny driftsdirektør i affaldsbranchen. Ambitionerne er kolossale og mulighederne til at få øje på, med både kommunal og landspolitisk vind i ryggen. Men biogas er ikke en branche uden risici.

Simon Friis Date

Om

Hvem?
Massimo Forti

Hvilket job?
Chief operation officer

Hvorfra?
Administrerende direktør, Ragn-Sells Danmark

At blive verdens største. Det er ikke falsk beskedenhed, der præger det danske biogasselskab Biocirc. Virksomheden er hidtil gået under radaren i det danske biogaslandskab, hvor især Nature Energy, der tidligere på året blev købt af den fossile gigant Shell for 14 milliarder kroner, dominerer billedet.

Den dominans vil Biocirc udfordre. Og de har seriøst kapitalstærke kræfter med på holdet. Biocirc drives af investeringsselskabet Maigaard & Holbech, der forvalter ti velhavende danske familiers formuer med Just Eat-stifteren Bo Bendtsen som majoritetsejer.

Biocirc har i 2023 udvidet butikken betragteligt. Seneste tilføjelse er Massimo Forti, der bliver det nyeste medlem af direktionen med titlen chief operation officer.

Forti kommer senest fra en stilling som direktør i affaldsselskabet Ragn-Sells’ danske afdeling og har dermed erfaring som leverandør til biogasanlæggene. Sammen med resten af Biocirc skal Forti nu forsøge at realisere Biocircs ambitiøse planer.

I de seneste par måneder har selskabet opkøbt både biogasanlæg og landbrugsjord i stor stil. At et biogasselskab har brug for landbrugsjord, handler blandt andet om Biocircs erklærede mål om at bygge seks store energiparker i Danmark, der skal producere vedvarende energi. Blandt andet i Viborg Kommune, hvor Biocirc står bag milliardprojektet ’Viborg Go Green’, et større område på 800 hektar ved Tjele. Her skal der produceres strøm og varme fra biogasanlæg, vindmøller og solceller samt bygges anlæg til både produktion af græsprotein, e-metanol, brint og biokul. 

Blå bog

Baggrund

  • Vice President, Ragn-Sells
  • Afdelingsleder, Ragn-Sells

Projektet har foreløbig fået kommunens velsignelse, og med regeringens nyeste planer for udbygning af grøn strøm på land er der også voksende velvilje at spore på Christiansborg. Om Tjeles lokalbefolkning deler den politiske optimisme, vil tiden vise.

Det er også op til debat, hvor stort et marked Biocirc egentlig kan forvente at bygge op i Danmark. På den ene side står Klimarådet, der i februar opfordrede regeringen til at udarbejde en strategi for biomasse, blandt andet for at forhindre det, de betragter som en ”overdreven udbygning af biogas”. Biogas lever af restprodukter, og frygten er, at en øget produktion af biogas vil bremse en mere bæredygtig og cirkulær omstilling af resten af samfundet.

På den anden side står politikerne, som afsøger enhver mulighed for at komme fri af russisk gas og i forvejen planlægger at støtte biogasbranchen med 43 milliarder kroner frem mod 2030. Mængden af statsstøtte afslører også, at biogas endnu ikke er en branche, der kan klare sig på markedsvilkår og konkurrere med den fossile gas, som er faldet betragteligt i pris i 2023.

Der er økonomisk og politisk momentum under biogasbranchen lige nu. Og Biocirc forsøger at få det maksimale ud af bølgen. Men de er ikke gået ind i en branche uden risici.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu