Nyt Job til  
Mads Falkenfleth Jensen

Han vil løse trivselsmysteriet

Mads Falkenfleth vil som direktør i den nystiftede tænketank WELA skubbe begrebet trivselsøkonomi ind i den økonomiske og politiske samtale i Danmark.

Mads Thunestvedt Hansen

Om

Hvem?
Mads Falkenfleth

Hvilket job?
Direktør for tænketanken WELA

Hvorfra?
Forperson i Rethinking Economics Denmark

Selvom det økonomisk går godt i Danmark, er der faktisk sket et fald i det samlede trivselsniveau. Mysteriet er velkendt: Økonomisk og materiel vækst fører ikke altid til forbedringer af menneskers ve og vel.

En ny tænketank med navnet WELA vil forsøge at løse mysteriet. For den nyudpegede direktør og stifter, Mads Falkenfleth, bliver hovedopgaven at få begrebet trivselsøkonomi ind i den økonomiske og politiske samtale i Danmark.

"Vi synes, der har manglet en aktør, der kan formidle viden og forskning fra en ny økonomisk tænkning, der inddrager nogle andre perspektiver til politikere og embedspersoner, og det er derfor vi har startet WELA," siger Mads Falkenfleth.

Med fonde som Roskilde Festival, Østifterne og KR Foundation i ryggen vil tænketanken tilbyde "evidensbaserede og langtidsholdbare løsninger på samfundets sociale og økologiske problemer". Ikke en lille opgave, hvis man tager et vue ud over samfundet, hvor både ensomhed og stress er blevet folkesygdomme, mens seks ud af ni af de planetære tipping points allerede er overskredet.

Ifølge Mads Falkenfleth er løsningen at vende de økonomiske rationaler på hovedet, så man i første omgang spørger, hvordan et økonomisk forslag skaber social og økologisk trivsel, snarere end at måle det på vækst og arbejdsudbud, som man overvejende gør i dag.

”Jeg tror mange politikere og embedsmænd simpelthen ikke har tid eller overskud til at grave sig ned i tunge forskningsdebatter, og så kommer man automatisk til at anvende de dominerende økonomiske tilgange. Det gør måske, at man ikke rigtig får afdækket, hvordan et politisk forslag påvirker trivslen eller bryder med de planetære grænser”

Blå bog

Baggrund

  • 2022-2023: Forperson i Rethinking Economics Denmark
  • 2021-2022: Analytiker i Concito
  • 2018-2021: Head of Section i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen 2018

Uddannelse

  • Cand.polit., Københavns Universitet, 2019
  • Master i politisk økonomi, University of Kingston, 2016

Det lyder ambitiøst. Hvad bliver den største udfordring for WELA?

”At holde tungen lige i munden. For selvom det ikke burde være ambitiøst at sige, at vi som mennesker skal have det godt indenfor de planetære grænse, så er der lang vej derhen. Og samtidigt har vi ikke lang tid til at omstille vores økonomi til en trivselsøkonomi. Heldigvis er der mange der bakker op."

Til at hjælpe med det sidder en stribe danske og internationale personer med i tænketankens rådgivningspanel, herunder biolog Katherine Richardson, økonom Peter Birch Sørensen og den anerkendte indiske udviklingsøkonom Jayati Ghosh.

Omtalte personer

Mads Falkenfleth Jensen

Direktør for tænketanken WELA
Cand.polit. (Københavns Uni. 2019)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu