Hellemann eller kaos

Som en af de få djøf’ere på Slotsholmen skifter Finansministeriets departementschef David Hellemann snart embedsværkets trygge rammer ud med en toppost i erhvevslivet. Han er et ubeskrevet blad i bankverdenen, men skal nu vise sit værd som direktør for Nordea Danmark. Selvom Danske Bank for nylig måtte sande, at en bankmand for bordenden nok er det bedste, vurderes ansættelsen af excelfanatikeren Hellemann til at kunne blive en gamechanger i i bankverdenen.

Der er ikke grøn dug på bordet, men det føles som en eksamen, hver gang man som departementschef skal lægge sine politiske planer frem i Finansministeriet. For bordenden sidder statens budgetbisse nummer 1, David Hellemann, og han er ikke typen, der stryger om sig med 12-taller, men derimod dumper dig, hvis du ikke gør dig fortjent til det bedste. Ja eller nej, alt eller intet, Hellemann eller kaos. Det er en karikeret udlægning, men som alle andre karikaturer rummer den et gran af sandhed.

Bjarne Corydons højrehånd, den grå eminence i finansen, departementschef David Hellemann, er en hård hund, der ”bider ind til benet og bider, til det knaser,” som en af hans tidligere kolleger formulerer det. Han har holdt statens kriseramte regnskaber i snor siden 2010, men fra august trækker han i nye tråde. I maj sagde Hellemann sit job op for at prøve kræfter med det private erhvervsliv, og i sidste uge blev det officielt, at der er tale om direktørposten i Nordea Danmark.

Kun et år efter Danske Bank fyrede Eivind Kolding med begrundelsen, at der var brug for en ”klassisk bankmand” i spidsen for forretningen, vælger den nærmeste konkurrent altså at gå den stik modsatte vej. David Hellemann ved intet om bankdrift. Og han ved stort set intet om det private erhvervsliv, som han kun har været forbi en enkelt gang tidligere, da han i 2010 blev hentet ind som partner i det anerkendte konsulenthus McKinsey & Co. Jobbet havde han i 19 dage, før daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldte ham ”hjem” til den berygtede røde bygning på Christiansborg Slotsplads.

Login