Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Maj 1978. Anker Jørgensen var statsminister for en socialdemokratisk mindretalsregering i en urolig tid med økonomisk krise. Det var på dette tidspunkt, at Danmarks allerførste ministermåling blev bragt i Jyllands-Posten.

Anker Jørgensen skrev dengang resultatet af målingen ned i sin dagbog og noterede, hvor mange procent af danskerne der mente, at han gjorde sit job godt. Han var selv den mest populære minister i sin regering. Desuden skrev han ned, hvem der lå nummer to, tre, fire og fem, og at Jens Kampmann, den daværende skatteminister, lå i bunden af målingen.

Regeringen håbede på, at et internationalt konjunkturopsving snart ville manifestere sig, men måtte dog indse, at der skulle mere til for at nedbringe underskuddet på betalingsbalancen og statsbudgettet. Selv efter flere forlig med Folketingets borgerlige partier stod den økonomiske situation ikke til at redde for regeringen, så Anker Jørgensen følte sig nødsaget til at indgå et regeringssamarbejde med Venstre.

Login