I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Danmark er på vej ind i en ny og potentielt konfliktfyldt fase af den grønne omstilling. Det kan i værste fald betyde opbrud i den brede klimapolitiske konsensus, der ligger til grund for, at Danmark som nation har et af de mest ambitiøse klimamål i verden. Og at Danmark har to af verdens mest respekterede klimaorienterede virksomheder i Vestas og Ørsted.

Der står klart efter to præsentationer, der begge fandt sted mandag den 7. september: Kommissionen for grøn omstilling af personbiler præsenterede sin første delrapport om mulige scenarier for grøn omstilling af Danmarks private bilpark i mandags. Og næsten samtidig præsenterede en gruppe tidligere alternativister et nyt politisk parti, Frie Grønne, der erklærer, at det vil lægge sig som det mest klimaradikale parti på venstrefløjen.

Tiden vil vise, om Frie Grønne ved valget, der senest kommer i 2023, på den lange bane viser sig politisk bæredygtigt i konkurrencen med Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, SF og Veganerpartiet.

Login