ICDK: Covid-19 har ikke sænket venture-investorernes appetit

ANALYSE. Silicon Valley er indbegrebet af venturekapital, og mange havde frygtet en decideret nedsmeltning af investeringerne som konsekvens af covid-19-pandemien, der for alvor ramte USA i marts. Men de store globale økonomiske og politiske usikkerheder ser indtil videre ikke ud til at have påvirket venture-investorerne. 

Af Daiana Fobian Nielsen
Senior Innovation Advisor, Innovation Centre Denmark Silicon Valley

Frygten for et kollaps i økosystemet for venturekapital i Silicon Valley var betydelig, da de første rapporter om de økonomiske konsekvenser af covid-19 begyndte at tikke ind. Når de økonomiske vinde vender, og en global finanskrise opstår, vil nogle intuitivt mene, at de mest risikobetonede investeringskategorier vil se den første og største flugt af investorer. 

Det ville have betydet store finansielle udfordringer for økosystemet i Silicon Valley (såvel som andre steder i verden). I særdeleshed for de mange startups, hvis udvikling, overlevelse og vækst afhænger af investorernes appetit på at investere i deres virksomhed. 

Nye data indikerer imidlertid, at investorerne ikke er så lette at skræmme som frygtet. 

Venturekapitalinvesteringerne i USA fortsætter ufortrødent, og til trods for den globale pandemi viser Q2 2020, med 26,9 milliarder USD investeret, nogenlunde det samme investeringsniveau som Q1 med 27 milliarder USD.

I første halvår af 2020 er der i USA dermed investeret for 53,9 milliarder USD i startups fordelt på 2.710 transaktioner – med andre ord: Trods corona er der i år foreløbig investeret for over 350 milliarder kroner i startups. 

Dette følger pænt tendensen fra de seneste år, hvor venture-investeringer har ligget historisk højt, med henholdsvis 48,9 milliarder USD investeret i første halvår af 2018 og 58 milliarder USD investeret i første halvår af 2019.

Tallene viser også, at helt op til 79 procent af investeringerne i de amerikanske startups i Q2 er rejst i Californien, New York og Massachusetts. 

Mega-runder og mergers

Q2 har budt på et historisk højt antal af de såkaldte ”mega-runder”, den betegnelse, man bruger om investeringer på 100 millioner USD eller mere. 

69 virksomheder har været igennem en mega-runde. Af dem kommer online-betalingsvirksomheden Stripe på førstepladsen i andet kvartal med en investering på 600 millioner USD. 

På virksomheds-transaktionssiden ser billedet lidt anderledes ud. Mange virksomheder har (midlertidigt) indstillet deres M&A-aktiviteter (merger & acquisition), hvilket giver et fald i det samlede antal sammenlægninger og overtagelser. 

Men i lighed med ventureinvestorerne har de, der traditionelt set gennemfører M&A, øget mængden af transaktioner i 2020. Eksempelvis har FAMGA (Facebook, Apple, Microsoft, Google og Amazon) gennemført flere i år til dato 2020 end de gjorde samlet set i 2019. 

Det kan indikere, at de, der har midlerne, får nogle favorable tilbud, når konkurrencen om transaktionerne bliver mindre og virksomheder med opkøbspotentiale er (finansielt) udfordret af pandemien.

Krisens vindere har støttet ”work from home”-virkeligheden

Ventureinvestorer søger altid nye muligheder i et hvilket som helst marked, og der er ingen undtagelser under kriser; der er altid et potentiale et sted, som der kan investeres i.

En global krise gør ikke nødvendigvis den investering dårligere – tværtimod. Det er under store forandringer, at store potentialer realiseres, og nye virkeligheder bliver til. 

Pandemien har vist sig at forstærke potentialet for mange af de teknologier, som venture-investorer traditionelt investerer i. Det gælder for eksempel life science-virksomheder som Tempus, der ved hjælp af kunstig intelligens indsamler og analyserer data, som kan medvirke til en accelereret udvikling i behandlingen af covid-19. 

Et andet eksempel er startup-virksomheden Instacart, der leverer fødevarer i USA og Canada, og som grundet den massivt øgede efterspørgsel formåede at ansætte over 300.000 medarbejdere på otte uger. Instacart har p.t. et imponerende prismærke på 13,8 milliarder USD på ryggen. 

Endnu et eksempel er videokonferencevirksomheden Zoom, der på bare få måneder har fordoblet sin markedsværdi til 48,78 milliarder USD, og nu er mere værd end hele den amerikanske flyindustri. 

Modsat har udlejningsvirksomheden AirBnB været svært påvirket af krisen og har indtil videre måttet afskedige mere end 25 procent af dens medarbejdere og har på ganske kort tid oplevet tæt på en halvering i markedsværdi.

Groft sagt har krisens hidtidige vindere har været tech-virksomheder, der har understøttet den work from home-virkelighed, som det meste af verden på kort tid blev kastet ud i.

Investorer ser fremad – ikke tilbage

Ventureinvestorer har et langsigtet perspektiv på deres investeringer. De kan acceptere nogle dårlige år med massive underskud, så længe potentialet over en tiårig periode er stort nok.

Oftest er motivet for investeringen at udnytte de nye muligheder, der opstår i en ændret verden. Ikke så meget et fokus på de negative konsekvenser af en krise. 

Silicon Valley Bank, der er den største startup-fokuserede bank i verden, konkluderer, at venture-investorer favoriserer startups, der er stiftet under kriser.

For eksempel er virksomheder som WhatsApp, Slack og tidligere nævnte Stripe alle virksomheder, der blev stiftet under finanskrisen i årene 2008-2009.

Argumentet er, at man som investor søger de bedste og mest robuste grundlæggere af startups, og her er modet til at forfølge en forretningsidé trods dårlige tider en indikator for fremtidig succes 

I Danmark har udviklingen på venturemarkedet også været positiv i de seneste år, og de internationale venturefonde er blevet mere aktive i markedet. 

Der er imidlertid fortsat behov for markant mere venturekapital, såfremt vi ønsker, at Danmark skal være med til at bygge fremtidens globale virksomheder og bevare konkurrenceevnen på den internationale scene. Her kan Danmark som startup-økosystem lade sig inspirere af de stærke og mere erfarne steder som eksempelvis Silicon Valley, der har villigheden og kapitalen til at investere i virksomheder med gode idéer og stort vækstpotentiale.

For en virksomhed kan det virke uoverskueligt at navigere i en tid præget af negative prognoser om fremtiden. I Silicon Valley er risikovillighed en af de grundpiller, som startup-økosystemet hviler på. Ventureinvesteringer og virksomhedstransaktioner er på ingen måde gået i stå, og der er et lige så højt et aktivitetsniveau nu som før pandemiens start.

 

Forrige artikel Kunsten at hykle Kunsten at hykle Næste artikel Derfor udebliver elbilrevolutionen Derfor udebliver elbilrevolutionen

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.