Med Johnson kan Brexit føre til Imperiets opløsning

Nationens interesse spiller ikke nogen stor rolle i den britiske Brexit-debat. Derfor kan det hele meget vel ende med Storbritanniens opløsning

Da Det Britiske Imperium var på sit højeste for 100 år siden, omfattede det en fjerdedel af jordens befolkning og dækkede en femtedel af dens areal. Det var dengang, man sagde, at solen aldrig går ned over Det Britiske Imperium.

I dag er mørket ved at sænke sig over det, der er tilbage af imperiet.

Det er præcis tre år siden, at briterne stemte for at forlade EU, og uanset hvad man mener om den beslutning, betyder den aktuelle usikkerhed, at landet befinder sig i en uhørt national krise. 

Der er blot fire måneder, til Storbritannien forlader EU, og ingen ved, hvordan det skal foregå, eller hvad det vil betyde. Og i stedet for at samles om at finde svaret har det konservative parti nok en gang kastet sig ud i en intern magtkamp.

Derfor skal den næste måned bruges på en urafstemning om magten i partiet. Det er nu op til cirka 150.000 konservative partimedlemmer – altovervejende hvide mænd over 55 år – at afgøre imperiets nære fremtid.

Meget tyder på, at de med åbne øjne ender med at stemme for den endegyldige afvikling af imperiet.

DET KAN FOREKOMME ABSURD, at det konservative parti bruger den dyrebare tid på et langstrakt formandsvalg i stedet for at få styr på landet fremtid. Men det er i tråd med en logik, der har drevet Brexit-processen helt fra begyndelsen: Den blev ikke udløst ud fra en analyse af, hvad der ville være i landets bedste interesse, men derimod ud fra et ønske om at bevare magten i det konservative parti.

Det var for at bevare magten, at daværende premierminister David Cameron i sin tid lovede en Brexit-afstemning, og det er for at erobre magten, at den sandsynlige nye formand, Boris Johnson, konsekvent har modarbejdet ethvert forsøg på at indgå et kompromis om et kontrolleret Brexit.

Nationens interesse er konsekvent sat i anden række. Netop derfor er det også så svært at tro på, at det hele kan ende med noget andet end et kaotisk, hårdt Brexit. Ikke mindst fordi de konservative partimedlemmer undervejs er blevet radikaliseret i en grad, så de nu er parate til at opgive de sidste rester af imperiet, bare de slipper ud af EU.

Det fremgik af en opsigtsvækkende måling, som YouGov har fortaget blandt medlemmer af det konservative parti. Et klart flertal foretrækker, at både Skotland og Nordirland forlader Unionen og bliver selvstændige, hvis alternativet er at opgive Brexit.

Et flertal er også parat til at acceptere ”betydelig skade på britisk økonomi” og opløsningen af det konservative parti – bare Brexit bliver gennemført.
Kort sagt: som japanske kamikazepiloter er de konservative medlemmer parate til at dø for Brexit.

DERFOR ER PARTIETS mest markante Brexit-fortaler, fhv. udenrigsminister Boris Johnson, også storfavorit til at vinde formandsvalget og blive ny premierminister.

På det tidspunkt vil der blot være tre måneder til skæringsdatoen 31. oktober, og både London og Bruxelles vil være på vej på sommerferie. Som om det ikke er nok, står EU midt i et omfattende lederskifte.

Forestillingen om, at Boris Johnson på magisk vis kan forhandle en ny aftale – og sikre et flertal for aftalen i Underhuset, er ren fantasi. Og sandsynligheden for, at EU-landene vil gå med til at udsætte Brexit endnu en gang, er lille.

Det er historisk retfærdigt, at Brexit-tilhængerne nu selv får ansvaret for at styre landet. Men det mest sandsynlige er, at Johnson fortsat vil lade hensynet til interne magtkampe bestemme strategien. Derfor er et valg ganske sandsynligt – et valg, hvor Johnson vil føre kampagne på et hårdt og hurtigt Brexit.

I Skotland vil det sandsynligvis betyde, at Scottish National Party erobrer stort set alle 59 skotske mandater, og det vil øge presset for en ny afstemning om skotsk selvstændighed. Tilsvarende vil befolkningen i Nordirland være tvunget til at overveje, hvilken union der forekommer tryggest: den britiske eller den europæiske.

På imperiets højdepunkt var Rudyard Kipling en af de mest populære britiske forfattere. Han var en inkarneret tilhænger af kolonitanken og opfandt begrebet ”den hvide mands byrde”. Men på sine ældre dage skrev han også ætsende ondt om de ledere, der lokker andre i krig på løgne og falske løfter: ”Hvilken fortælling skal tjene mig nu, blandt de vrede og bedragede unge”, spurgte han i digtet ’Den Døde Statsmand’.

Kiplings imperium er væk. Men hans spørgsmål venter på Boris Johnsons svar.

 

I could not dig; I dared not rob:
Therefore I lied to please the mob.
Now all my lies are proved untrue
And I must face the men I slew.
What tale shall serve me here among
Mine angry and defrauded young?

Rudyard Kipling

'The Dead Statesman'

 

Forrige artikel Sociale investeringer kan bidrage til at indfri velfærdsløfterne Sociale investeringer kan bidrage til at indfri velfærdsløfterne Næste artikel Klimakampen er glokal Klimakampen er glokal

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.