Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Så fik vi endnu et nyt parti. Frie Grønne hedder det. Blandt andre stiftet af tre udbrydere fra Alternativet i Folketinget. Til lykke til dem på rejsen sammen med de 60 andre partier med mere eller mindre fantasifulde og skæve partinavne, som står registreret på Indenrigsministeriets side for afgivelse af vælgererklæringer. Her står et parti opført med et registreret navn, når det søger om godkendelse til opstilling til Folketinget. Her finder man i forvejen ”De Grønne”, ”De røde”, ”Havenisse-partiet”, ”Klimakrigerne”, ”Solskinspartiet”, Rasmus Paludans nye ”Hard Line”-parti og mange flere samt ”Veganerpartiet”, der netop har opnået at blive opstillingsberettiget.

Her står også en anden forholdsvis ny udbryder og medlem af Folketinget, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der indtil videre kun har indsamlet 3.737 vælgererklæringer til sit nye parti ”Fremad”. Hvis tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen eller andre skulle finde på også at starte et nyt parti, så må man bare sige, at det er hårdt arbejde at indsamle de fornødne 20.182 godkendte vælgererklæringer, som man skal have for at stille op til Folketinget.

Det paradoksale er, at vi nu ser en ny stime af partidannelser både i højre og venstre side af det politiske spektrum, samtidig med at partiernes medlemstal fortsætter et ræs mod bunden. Der er lige nu kun godt 130.000 danskere, som i det hele taget er registreret som medlemmer af et politisk parti. Det er under fire procent af den danske vælgerbefolkning over 18 år, der har haft lyst til at melde sig ind i et politisk parti for dermed opnå retten til at være med til at opstille kandidater til valgene. De burde jo egentlig forgyldes, fordi de påtager sig et meget stort demokratisk ansvar på vegne af os alle sammen.[RH1]  Men ud af de fire procent er det endnu færre eller kun en tredjedel, der faktisk siger, at de deltager i opstillingen af kandidater til folketingsvalg, kommunalvalg og regionsrådsvalg. Resten nøjes med passivt medlemskab.

Login